Kristian Thulesen Dahl stiller ikke op for Dansk Folkeparti ved næste valg

På grund af interne stridigheder stiller tidligere DF-formand ikke op ved næste folketingsvalg for partiet.

Artiklens øverste billede
- Der har været så meget i de seneste år, og jeg håbede, at det sluttede, da jeg gik af som formand i januar. Men det slutter ikke. Det er blevet ved, siger forhenværende formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl om sin beslutning om ikke at stille op for partiet ved næste folketingsvalg. Arkivfoto: Jens Dresling

Tidligere formand Tidligere formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl stiller ikke op for partiet ved næste folketingsvalg. Det siger han til Radio4.

Årsagen er ifølge Thulesen Dahl de interne stridigheder i partiet, som har stået på gennem længere tid.

- Der har været så meget i de seneste år, og jeg håbede, at det sluttede, da jeg gik af som formand i januar. Men det slutter ikke. Det er blevet ved, siger han til Radio4.

Thulesen Dahl henviser til en diskussion om ordførerskaber mellem ham og partiets formand, Morten Messerschmidt, og hvilke ordførerskaber den forhenværende formand skal have. Det er for Thulesen Dahl dråben, der har fået bægeret til at flyde over, fordi diskussionen ikke kunne holdes internt.

Partiledelsen luftede tidligere på måneden offentligt, at Kristian Thulesen Dahl kunne få en større rolle i partiet med flere mere fremtrædende ordførerskaber. Han er i forvejen forsvarsordfører.

- Det er ikke det, der er afgørende for, om jeg skulle blive i folketingsgruppen, men det er en indikation på, at selv her ønsker man ikke at opbygge tillid ved at tale med hinanden, men i stedet om hinanden, siger Kristian Thulesen Dahl til Radio4.

Han tilføjer, at han fortsætter i partiet frem mod næste folketingsvalg.

- Man skal forstå, at der er mange, jeg holder af, og som jeg har arbejdet sammen med i mange år. At melde sig ud er ikke bare noget, man lige gør, siger han til Radio4.

I et Facebook-opslag uddyber Thulesen Dahl sin beslutning.

Han skriver, at der tilsyneladende ikke er kommet ro på partiet, selv om han som eks-formand har forsøgt at holde sig i baggrunden.

- Min endelige erkendelse af det kom nok på valgaftenen den 1. juni (ved folkeafstemningen, red.), hvor der var offentlig kritik af mit manglende fremmøde. Ingen havde dog gjort sig den ulejlighed at spørge mig, hvorfor jeg for første gang siden 1994 havde prioriteret familien fremfor at være på Christiansborg.

- En lille ting, der burde have været håndteret internt, blev pludselig en stor offentlig sag til skade for partiet, skriver han.

Om han genopstiller til næste folketingsvalg for et andet parti eller vil indgå i et partisamarbejde med den tidligere udlændinge- og integrationsminister for Venstre Inger Støjberg, vil han ifølge Radio4 endnu ikke lægge sig fast på.

Inger Støjberg forlod Venstre for over et år siden og blev løsgænger i Folketinget. Siden er der opstået spekulationer om, hvorvidt hun vil starte et nyt parti. Eventuelt med med Kristian Thulesen Dahl.

Hun er også undervejs blevet dømt i Rigsretten for som minister at overtræde ministeransvarsloven.

- Nu skal Inger Støjberg jo først stifte et nyt parti, og mange DF'ere vil selvfølgelig komme til at tage stilling til, om det er interessant i forhold til deres nuværende medlemskab af Dansk Folkeparti.

- Jeg skal bruge noget tid på nu at finde ud af, hvad fremtiden skal bringe. Men jeg vil holde øjne og ører åbne, siger han.

Kristian Thulesen Dahl har været medlem af Dansk Folkeparti i 26 år og var med til at stifte partiet. Han afløste sidenhen i 2012 Pia Kjærsgaard som formand for Dansk Folkeparti.

I 2015 førte han partiet til en bragende valgsucces, da Dansk Folkeparti blev det største parti i blå blok i Folketinget.

Partiet gik imidlertid ikke i regering. Dansk Folkeparti mistede ved valget i 2019 21 mandater.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.