Overblik: Her er aftalen mellem regeringen og regionerne

Fredag har regeringen og regionerne indgået en økonomiaftale for næste år.

Artiklens øverste billede
Finansminister Nicolai Wammen, sundhedsminister Magnus Heunicke, Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen og formand for Danske Regioner, Anders Kühnau præsenterede aftalen. Foto: NIels Meilvang

Et par milliarder til modernisering, etablering af en ny teknologifond og en milliard ekstra til sundhedsvæsnet.

Sådan lyder nogle af hovedpunkterne i en ny økonomiaftale mellem regeringen og regionerne. Anlægsniveauet lyder på 6,95 milliarder kroner, hvilket er det laveste de seneste 10 år. En central del af årsagen hertil er de øgede udgifter til forsvaret som følge af krigen i Ukraine samt den nuværende inflation.

»Vi har indgået en god og ansvarlig aftale med regionerne, som afspejler, at dansk økonomi i øjeblikket er ramt af høj inflation. I den nuværende situation er det afgørende, at vi ikke hælder mere benzin på bålet. Derfor er vi blevet enige om at lægge en dæmper på anlægsaktiviteten. Samtidig har vi lovet, at pengene følger med, når der heldigvis bliver flere unge og ældre. Det leverer vi igen med dagens aftale, hvor vi har tilført 1 mia. kr. regionerne,« siger finansminister Nicolai Wammen.

Økonomiaftalen blev præsenteret fredag formiddag af finansminister Nicolai Wammen, der var flankeret af sundhedsminister Magnus Heunicke og indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen, formand for Danske Regioner Anders Kühnau og regionsrådsformand i Region Nordjylland Mads Duedahl.

Aftalen er faldet på plads, to dage efter regeringen indgik en stram økonomiaftale med Kommunernes Landsforening.

Her følger et overblik over nogle af de væsentligste punkter i aftalen:

1

Flere penge til driften af sundhedsvæsnet

Godt en milliard kroner ekstra tilføres til driften af sundhedsvæsnet. Det svarer til de stigende udgifter som følge af den demografiske udvikling.

»Når der kommer flere børn og ældre, skal pengene følge med,« sagde Nicolai Wammen på pressemødet.

Den ekstra milliard kommer oveni allerede indgåede økonomiaftaler under den nuværende regering, som har tilført fem milliarder kr. til regionerne, lyder det i pressemeddelelsen fra Finansministeriet.

2

Milliarder til anlæg

I aftalen fremgår det, at der afsættes knap tre milliarder kroner til anlæg. Pengene skal bl.a. bruges til at renovere og modernisere gamle hospitaler.

»Vi har et stort behov for at renovere og modernisere vores bygninger. Det er vigtigt, at vi holder fast i at vedligeholde og forny vores hospitaler, så vi kan blive ved med at tilbyde behandling i høj kvalitet. Pengene rækker ikke til det behov, der er, og det vil vi mærke i regionerne, hvor vi kommer til at skulle prioritere,« siger Mads Duedahl, regionsrådsformand i Region Nordjylland, i en pressemeddelelse.

3

Ny teknologifond

Regeringen og regionerne skal undersøge muligheden for at etablere en helt ny teknologifond. Det er meningen, at fonden skal løfte den teknologiske udvikling og digitalisering i sundhedsvæsnet. Det skal ifølge Danske Regioner hjælpe til at løse en udfordring med mangel på arbejdskraft.

4

Diverse

I aftalen fremgår det ligeledes, at cybersikkerheden skal styrkes, og der skal bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet gennem de nye sundhedsklynger. Aftalen har sikret regionerne 40 mio. kr. til opstartsarbejdet i sundhedsklyngerne.

Aftalen indebærer desuden, at regionerne skal reducere deres brug af eksterne konsulenter med samlet 50 mio. kr. i 2023, så den samlede omprioritering fra konsulenter til velfærd i regionerne udgør 250 mio. kr. i 2025 ift. 2020.

Det aftaltes også, at regeringen dækker regionernes udgifter ift. håndtering af coronapandemien som f.eks. værnemidler, medicinsk udstyr og testkapacitet.

»Regionerne og sundhedsvæsnet har spillet en afgørende rolle i håndteringen af COVID-19. Men det er vigtigt, at COVID-19 indsatsen ikke fortrænger den øvrige og vigtige borgernære velfærd. Derfor kompenseres regionerne med 3,5 mia. kroner til dækning af udgifterne til COVID-19 i aftalen,« siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.