Blev afvist ved grænsen: Snart kan ukrainske flygtninge alligevel rejse gennem Danmark
Ifølge Udlændingeministeriet kan ukrainske flygtninge med gamle pas alligevel godt rejse i transit via Danmark til Sverige eller Norge, når ny særlov træder i kraft torsdag.
Det bliver alligevel muligt for ukrainske krigsflygtninge med et ældre pas, at rejse gennem Danmark og videre til Sverige. Det kræver dog lidt kreativitet og indsigt i reglerne.
Som Jyllands-Posten beskrev mandag, bliver en særlig gruppe af ukrainske flygtninge i øjeblikket afvist ved den dansk-tyske grænse, når de forsøger at rejse via Danmark til eksempelvis Sverige.
Det skyldes EU-regler, som kræver at ukrainere har et såkaldt biometrisk pas fra januar 2015 eller senere, der indeholder en chip med blandt andet foto, fingeraftryk og særlige kendetegn.
Samtidig forhindrer EU-visumregler dansk politi i at udstede et nødvisum til denne gruppe ukrainere, hvis ukrainernes siger, at de vil rejse videre fra Danmark. Et nødvisum gælder kun i Danmark.
Dermed måtte ukrainske kvinder og børn søge andre veje til Sverige end gennem Danmark.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har slået fast, at det er »helt efter bogen«, når politiet afviser de pågældende ukrainere ved grænsen. Danmark skal - og vil - overholde de fælles EU-regler, som blandt andet siger, at statsborgere fra såkaldt tredjelande uden for EU ikke bare kan rejse frit rundt uden et opholdsgrundlag, har han udtalt til Flensborg Avis.
Danmarks måde at håndhæve reglerne har imidlertid vakt skarp kritik syd for grænsen.
Smuthul
Men nu viser det sig, at der alligevel er en vej gennem Danmark for ukrainske flygtninge med gamle pas. Det bekræfter Udlændinge- og Integrationsministeriet over for Jyllands-Posten.
Når særloven om opholdstilladelse til ukrainske flygtninge forventes at træde i kraft torsdag, vil ukrainere med ældre pas kunne søge om opholdstilladelse, når de ankommer til Danmark.
Derefter vil de i første omgang få udstedt et foreløbigt dokument, der giver ophold i fire uger. I løbet af den periode skal de formelt have taget fingeraftryk og pasfoto.
Men i praksis er ukrainerne frit stillet til at rejse videre, hvis de ønsker det, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Det har stadig ikke været muligt at få et interview med Mattias Tesfaye, men problemet med afvisninger ved grænsen lader altså til at have en løsning.
Ifølge den tyske overborgmester i Flensborg, Simone Lange (SPD), er mindst 250 ukrainere blevet afvist ved grænsen de seneste dage.
Over 1.500 ukrainere har allerede søgt asyl i Danmark, siden Rusland invaderede Ukraine. Det reelle antal flygtninge er dog langt højere, da mange ukrainere lige nu er indkvarteret privat.
Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi har langt de fleste ukrainske flygtninge et biometrisk pas, som giver fri indrejse ophold i Danmark i 90 dage, hvorefter man kan søge om opholdstilladelse.