Martin Henriksen overvejer DF-fremtid: Partiet har forandret sig

DF-profil dropper plan om at komme i Folketinget ved næste valg og langer igen ud efter den nye formand.

Artiklens øverste billede
Martin Henriksen (DF) tabte formandsvalget i partiet, og han medgiver, at han ikke er stor fan af Morten Messerschmidt, der er ny formand. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen, som tabte søndagens formandsvalg i Dansk Folkeparti, kan ikke genkende det DF, der findes i dag.

Blandt andet derfor har Henriksen tirsdag, hvor han fylder 42 år, meddelt, at han ikke stiller op ved næste folketingsvalg. Henriksen kan ganske enkelt ikke stå inde for den nyvalgte DF-formand Morten Messerschmidt.

Henriksen overvejer ligeledes sin fremtid i partiet. Han ”tænker lidt over tingene”, siger han. I dag er han medlem af kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune, og han sidder ligeledes i DF’s hovedbestyrelse.

Ritzau har talt med Henriksen om emnet, og om han overhovedet kan samarbejde med Messerschmidt.

Hvorfor stiller du ikke op til Folketinget ved næste valg?

- Det er sådan set meget enkelt. Når man er folketingskandidat og har en god kreds, så der er en teoretisk mulighed for at blive valgt til Folketinget, så skal man både som kandidat og som folketingsmedlem kunne forsvare partiets formand i stort og småt.

- Det kan jeg ikke. Jeg kan ikke stå nede i det lokale byggemarked eller supermarked og forsvare de sager, der har været. Eller forsvare de metoder, der har været i magtkampe eller forsvare den måde, man har talt til og om gode og ordentlige folk på. Det må jeg tage konsekvensen af, og det gør jeg så.

Er det her den yderste konsekvens? Kan du se dig selv være i DF fremover?

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg synes, at partiet har forandret sig. Det parti, der er nu, er ikke det parti, jeg meldte mig ind i.

- I dag har jeg truffet en beslutning, som relaterer til, om jeg som landspolitiker kan stå og forsvare formandens sager, ledelsesstilen, metoderne der er brugt i magtkampe, og måden der er talt til og om gode folk på. Det kan jeg ikke. Og det skal man kunne.

Er du ikke bare en dårlig taber, fordi du ikke selv blev formand?

- Det må folk gerne sige. Der er sikkert også folk, der vil sige, at jeg er blevet bitter og alt muligt andet. Men det er ikke første gang, at jeg har deltaget i en valgkamp, hvor jeg ikke har vundet. Det har ikke før gjort, at jeg har sagt, at nu er der noget, jeg ikke vil mere. Eller ikke kan mere.

- Det er noget andet denne gang. Jeg valgte at stille op som formandskandidat, fordi der skulle være et modspil. Jeg synes ikke, at man skulle belønne den personkreds, der har brugt tre år på at nedbryde og splitte partiet.

Når du ikke kan forsvare formanden for dit parti, er det svært at forstå, hvorfor du er medlem af DF. Hvad siger du til det?

- Jeg kan sagtens forstå, at du stiller det spørgsmål. Jeg har været medlem af DF i over 20 år, og jeg kan godt forholde mig til, at der er nogen, som tænker, at det trækker i den retning. Men nu tænker jeg lidt over tingene. Lige nu er jeg kommet frem til, at jeg ikke kan være folketingskandidat.

Har du og Messerschmidt talt sammen efter formandsvalget?

- Ja, ganske kort. Jeg har selvfølgelig ønsket ham tillykke med valget. Det var i forbindelse med et hovedbestyrelsesmøde (søndag aften, red.), men hvad jeg ellers har sagt, vil jeg ikke referere her.

Men har du fået en håndsrækning fra Messerschmidt, som han har bebudet?

- Jeg har været i partiet i over 20 år og har deltaget i mange møder med Messerschmidt, og derfor ved jeg af erfaring, at der kan godt blive sagt en ting, men at der så bliver gjort det modsatte.

- Så jeg bliver nødt til at trække på den erfaring, jeg har, når jeg bevæger mig frem her i tilværelsen. Gør man ikke det, er man ikke alt for kløgtig, vil jeg mene. Så det gør jeg.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.