Annonce
Politik

Se listen: Her er de job, som udlændinge skal kunne besætte, hvis det står til Løkke

Hvis regeringen har held til at sænke den økonomiske barre for, hvornår virksomheder kan ansætte udlændinge, vil en række håndværksfag være blandt dem, som kan blive besat udefra.

Udenlandske murere vil fremover kunne komme til Danmark for at arbejde, hvis det står til regeringen. Arkivfoto: Ulrich Borch

Tirsdag kunne Jyllands-Posten berette, at regeringen agter at fremlægge et forslag, som kan betyde, at udlændinge fra en række lande vil kunne besætte faglærte job i Danmark.

Regeringen ønsker således at justere den såkaldte beløbsordning, som i dag betyder, at borgere uden for EU kan komme til landet og arbejde, hvis de tjener mere end 418.000 kr. om året.

DI: Uden flere udlændinge kan opsving gå i stå

Står det til Lars Løkke Rasmussen, skal det beløb sænkes til 330.000 kr. for 12 udvalgte lande. Det gælder foruden USA, Indien og Kina også Singapore, Australien, Canada, Japan, Brasilien, Malaysia, Thailand, Mexico samt Rusland.

Ser man på, hvilke faggrupper, der tjener mellem 330.000 og 418.000 kr. om året, åbner forslaget for, at bl.a. murer-, elektriker-, tømrer- og pædagogstillinger vil kunne besættes af udlændinge.

Det typiske, årlige lønniveau inklusiv pension blandt nyuddannede inden for følgende job i 2016:

Murer: 394.740 kr.

Tømrer: 376.068 kr.

Togfører: 336.828 kr.

Social- og sundhedsassistent ansat i det private: 409.188 kr.

Sygeplejerske ansat i staten: 385.728 kr.

Børnepædagog ansat i kommunen: 355.656 kr.

Renovationsmedarbejder: 357.684 kr.

Smed: 382.656 kr.

Lægesekretær: 354.828 kr.

Fængselsbetjent: 352.788 kr.

Anlægsgartner ansat i det private: 352.944 kr.

Folkeskolelærer: 410.124 kr.

Svejser: 381.708 kr.

Stærkstrømselektriker: 394.020 kr.

It-systemudvikler: 393.084 kr.

(Kilde: Uddannelsesguiden og Danmarks Statistik).

Der er dog ikke meget, som tyder på, at forslaget bliver til virkelighed, for både Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF afviser at sænke den økonomiske grænse.

Det fik tirsdag udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til at lange ud efter S og DF:

Mette F: Nej tak til udenlandsk faglært arbejdskraft

»Jeg synes, det er underligt, at man ikke vil acceptere, at der kommer en amerikansk eller canadisk ingeniør til Danmark for at arbejde i en situation, hvor vi mangler arbejdskraft.«

I udgangspunktet tjener de fleste ingeniører dog mere end 418.000 kr. om året og kan således også komme til Danmark og arbejde under den nuværende ordning.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her