Regeringen vil lukke for salg af diesel- og benzinbiler i 2030
Om 12 år skal der køre over en million "grønne" biler på danske veje. Diesel og benzin skal udfases.
Jyllands-Posten følger Folketingets åbning i dag.
Fremtiden er grøn, og fossilbiler hører fortiden til.
Om 12 år, i 2030, skal den sidste diesel- og benzinbil således være solgt i Danmark. Og om 17 år, i 2035, skal det også være slut med hybridbiler. Til den tid skal hver eneste nye bil i landet være enten ren el-bil eller anden form for nul-udledningsbil.
Sådan lyder regeringens »klare mål«, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) løftede sløret for i sin åbningstale til Folketinget tirsdag.
Nu sætter vi kursen. Og sender et klart signal til EU, bilindustrien og resten af verden.
Planen betyder, at der vil være over én million hybrid-, el- eller tilsvarende grønne biler i Danmark i 2030, sagde Løkke.
»Det er en stor ambition. Det bliver ikke let. Men netop derfor skal vi forsøge. Regeringen vil tage de første skridt i et nyt luft- og klimaudspil, som vi præsenterer i næste uge,« sagde Løkke.
I sidste uge anbefalede Klimarådet netop et stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2030.
Transportsektoren står i dag for en fjerdedel af Danmarks CO2-udledning, og luften i de største byer er for forurenet, påpegede statsministeren.
Regeringens mål gælder dog i første omgang kun for personbiler. Det vil sige, at lastbiler og andre tunge køretøjer stadig vil kunne sælges efter 2030, oplyser Energi- Forsynings- og Klimaministeriet. Brugte benzin- og dieselbiler vil også stadig kunne sælges og køre på vejene.
Fra 2016 til 31. juli 2018 blev der i alt indregistreret 2.585 nye elbiler i Danmark.
Det er ikke ligefrem logisk, erkender Løkke.
Inden længe kommer regeringen så med opfølgningen: Et større luft- og klimaudspil, hvor udfasningen af diesel- og benzinbiler altså er ét element.
»Nu sætter vi kursen. Nu sender vi et klart signal til EU, til bilindustrien og til resten af verden. Diesel- og benzinbiler i Danmark skal være fortid. Fremtiden er grøn – og den er meget tæt på,« sagde Lars Løkke Rasmussen i talen.
Danmark skal være lidt mere dristige end andre lande, mener han. For selvom vi ikke er noget stort land og ikke selv producerer biler, så skal det ikke afholde os fra at skubbe udviklingen i den rigtige retning. Hvis flere lande ligesom Danmark og Norge sætter en slutdato på fossilbiler, så kan det presse bilbranchen til at levere den fornødne teknologiske udvikling af elbiler, påpegede Løkke efter talen.
Han opfordrede i den forbindelse Folketinget til at stå sammen for bedst at kunne bekæmpe klimaforandringerne.
Og på Christiansborg er der allerede bred opbakning fra oppositionen til at lukke for salget af fossilbiler.
I april kom Socialdemokratiet selv med et forslag om at sige farvel til dieselkøretøjer i 2030. S-formand Mette Frederiksen og Københavns overborgmester Frank Jensen foreslog samtidig, at gamle dieselbiler skal udfases, og at de københavnske veje skal være dieselfri zone.
Alternativet spillede allerede i 2016 ud med en udløbsdato for dieselbiler, der hed år 2025. Det samme har De Radikale gjort. Partiet har læge talt om en million grønne biler i 2030.
I sin åbningstale understregede Løkke, at klimaforandringerne skal tages dybt alvorligt.
»Vi er i kapløb med tiden,« sagde han.
»Menneskers påvirkning af klodens klima nærmer sig et kritisk punkt. De scenarier, vi længe har talt om, bliver nu gradvist til virkelighed. Vores udledning af klimagasser, risikerer at sætte gang i en kædereaktion. Som vi ikke kan styre. Og som vil ændre livsbetingelserne for vores børnebørn og deres børn. Det går ikke,« sagde statsministeren.