Annonce
Politik

Politiker foreslår at give normalvægtige børn pengepræmie på 22.000 kroner

Jørgen Winther (V) ved godt, at han ikke kommer med en mirakelløsning. Men alt muligt må prøves af, siger han.

Ydelsen skal ikke gælde for børn af forældre med høj indkomst eller stor formue, synes politikeren. Arkivfoto.

Kan udsigten til en bonus på 22.000 kr. få danske børn og deres forældre til at arbejde for en sundere livsstil?

Det tror læge og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland Jørgen Winther (V). Derfor foreslår han en netop sådan pengepræmie til børn, der ikke er overvægtige, når de når konfirmationsalderen. Jørgen Winther understreger, at børn af velstillede forældre med en høj indkomst eller stor formue ikke skal have adgang til ydelsen. Til gengæld vil han have indbygget to ekstra forsøg, så de børn, der ikke kan få bonussen i konfirmationsalderen kan få en ny chance, når de fylder 18 og 25 år.

Jørgen Winther (V) er læge og tidligere folketingsmedlem for Venstre. Siden 2010 har han været medlem af regionsrådet i Region Midtjylland. Foto: Region Midtjylland
»Det skal nogle skatteteknikere se nærmere på. Det vigtigste er, at vi kan finde et incitament til, at folk lader være med at blive så store og overvægtige, som de gør. Sundhedsstyrelsen gør meget, men der vi har ikke rigtig nogen forslag eller behandlinger, der virker på lang sigt,« siger han.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er hvert femte barn i Danmark overvægtigt, og 70 pct. forbliver overvægtige som voksne med risiko for en længere række vægtrelaterede følgesygdomme. Det er bl.a. de tal, Jørgen Winther henviser til, når han taler om de »alarmklokker«, han ser.

.

»Vi må prøve alle mulige tanker og ideer af for at få bremset den kurve. Jeg ved godt, at dette forslag ikke er nogen mirakelløsning. For der er nogle overvægtige forældre med lav uddannelse, hvor mange bliver meget svære at nå, uanset hvad man gør. Men der kan være mulighed for at nå andre grupper. Hvis bare få procent kan ændre holdning, vil det være fint. Jeg så også gerne, det blev mere legitimt at tale om børns vægt. Det må man næsten ikke i dag,« siger han.

I første omgang skal forslaget, forestiller han sig, blive til en forsøgsordning baseret på fondsmidler i Randers Kommune. Viser ordningen sig at give gode resultater, ser han gerne, at den udbredes på nationalt plan. Han er dog forberedt på, at forslaget i sit spæde stadie vil gå verbale tæv i møde.

Det endnu ufærdige forslag har allerede mødt kritik fra politiske kollegaer. Til TV2 Østjylland siger bl.a. regionspolitiker Anders Kühnau (S), at han ikke ønsker, at motiveringen skal ske gennem hverken belønning eller straf. Og sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen fra SF kalder forslaget for noget pjat.

Men Jørgen Winther mener, at samfundet står med et stort problem, som både læger og politikere kender til, men som mange lukker øjnene for på grund af den efterfølgende »ubehagelige debat«. Og han er vant til at få skældud. Han håber, at han i samarbejde med politikere på tværs af partier kan nå frem til et færdigt forslag, alle kan være glade for.

»At tale om børn og vægt er selvfølgelig et meget følsomt emne. Men jeg har hår på brystet. Da jeg tilbage i 80'erne foreslog, at Venstres gruppe skulle stoppe med at ryge i gruppeværelset og foreslog rygeforbud på restaurationer, fik jeg meget skældud. Jeg er forberedt på, at dette her bliver værre end ved rygeforbuddet,« siger han.

Kan forslaget ikke gøre mere skade end gavn ved at udstille de overvægtige børn, der ikke kan opnå bonussen?

»Jo desværre. Men hvis man har et mål i politik og ønsker noget, må man kæmpe for det og desværre tage nogle af de ulemper med. Det er en stor ulempe, som jeg er ked af. Men man kan så tilknytte de børn en ekstra stor hjælp, hvis de vil.«

Du taler om en varig effekt. Kan man ikke forestille sig, at man opgiver arbejdet for at holde vægten, når først man har nået bonussen?

»Det kan man godt forestille sig. Men det gode ved det er, at man kommer til at tale mere om vægt og om de bivirkninger, som for høj vægt har i voksenalderen. Ikke kun sukkersyge, men også smerter i knæ, hofteoperationer, blodpropper og kræft. Vi bliver nødt til at sige, at det er utroligt vigtigt at så mange børn som muligt er normalvægtige.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Venstre og regeringen er totalt passive overfor sprøjtegift i drikkevandet

Christian Rabjerg Madsen
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand.

Blog: Danske Bank skylder os en forklaring

Rune Lund
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark.
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Mad kan sænke blodtrykket lige så godt som medicin
Vidste du, at du kan købe dig til et sundt blodtryk i et helt almindeligt supermarked? Hvad du konkret skal spise for at få et forhøjet blodtryk ned på fredeligt niveau, giver to danske læger svaret på i en ny bog, baseret på den nyeste forskning. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her