Annonce
Politik

EU-flertal vil fjerne dansk særregel om dagpenge

EU-kompromis vil give adgang til danske dagpenge efter en måned i Danmark. »Et nederlag,« erkender Troels Lund Poulsen (V).

Regeringen erklærede sejr, da EU-Kommissionen i et udspil fredede en dansk særregel for dagpenge.ret Men nu vil et flertal af EU-lande lempe den danske lov markant. Foto: Mads Claus Rasmussen // Ritzau Scanpix

Polakker og tyskere kan fremover få lettere adgang til danske dagpenge, stik mod danske politikeres ønsker.

Såfan får EU-borgere adgang til danske dagpenge

I udgangspunktet kan EU-borgere medregne beskæftigelse og indbetalinger til social sikring fra andre EU-lande, når de søger om for eksempel dagpenge i Danmark. Det skyldes det såkaldte sammenlægningsprincip.

I Danmark skal man have arbejdet i ét år for at opnå fuld dagpengeret. Og EU-borgere kan altså opfylde dele af kravet ved at medregne beskæftigelse fra eksempelvis et job i Polen eller Tyskland.

Danmark har dog indført en såkaldt karensperiode, der betyder, at en EU-borger skal have haft 296 timers arbejde (svarende til to måneders fuldtidsarbejde), inden for de seneste tre måneder, inden vedkommende kan få lov til at medregne beskæftigelse fra et andet land.

Et flertal af EU-landene mener, at denne karensperiode bør være kortere – helt præcist på en måned.

Torsdag ventes et flertal af EU-landene at trække tæppet væk under, hvad der hidtil har lignet en dansk sejr i slagsmålet om EU's fri bevægelighed. EU-Kommissionen havde foreslået at blåstemple en dansk særregel om, at EU-borgere skal arbejde tre måneder i Danmark, før de kan få adgang til dagpenge. Men det krav vil et flertal af landene nu lempe til én måneds beskæftigelse.

Det vil betyde, at f.eks. en tysker eller en polak efter en måneds arbejde i Danmark vil kunne få ret til danske dagpenge, hvis vedkommende har arbejdet 11 måneder i sit hjemland, før han kom hertil.

»Vi er alvorligt bekymrede for følgerne for hele vores kollektive forsikringssystem. Det er desværre endnu et udtryk for, at mange lande trækker EU i den forkerte retning. Der er en markant mangel på respekt for den danske velfærdsmodel,« siger EU-ordfører Peter Hummelgaard (S).

Den danske særregel er af flere jurister blevet vurderet som ulovlig forskelsbehandling af EU-borgere. Men skiftende regeringer har kæmpet for den, og for et år siden fremhævede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udsigten til en blåstempling af reglen som et af regeringens mærkbare resultater i EU.

»Regeringen har gjort regning uden vært,« konstaterer Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, i dag.

Minister ærgrer sig

I 2017 brugte 41 EU-borgere - inklusive danskere - muligheden for at tælle beskæftigelse i andre EU-lande med, da de optjente retten til danske dagpenge. Med en karensperiode på blot én måned vil det tal stige, vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Jens Arnholtz.

»Flere vil få adgang til danske velfærdsydelser hurtigere, men jeg tror ikke, at effekten vil være dramatisk,« siger han.

For beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er sagen »et nederlag«:

»Det er korrekt, at vi ikke er vidne til nogen folkevandring. Det ændrer ikke på, at dette er et principielt spørgsmål, som dybest set også kan rokke ved den folkelige opbakning til EU.«

Den danske regeringen stemmer da også nej til forslaget, når det behandles torsdag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Har EU været tæt på at sejre sig ihjel?

Casper Hedegaard
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden, var situation en helt anden, hvor opbakningen vaklede og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkligheden stået i EUs midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt?

Blog: Kina vil skabe en kunstig måne  

Nauja Lynge
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen.
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her