S savner hårdere kurs mod antidemokrater fra regeringen

Regeringspartierne går for slapt til antidemokrater i nyt statsborgsskabsudspil, mener S − dog uden selv at have nogen bud på hånden.

Artiklens øverste billede
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har i dag, onsdag, indledt forhandlinger med S og DF om nye regler for dansk statsborgerskab. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Allerede inden forhandlingerne om skrappere regler for at få dansk statsborgerskab går i gang, kritiserer Socialdemokratiet regeringen for ikke at gå langt nok.

»Vi har længe ment, at det er et stort problem, at antidemokrater kan få statsborgerskab. Det er rigtig ærgerligt, at regeringen har opgivet at komme med noget på det område, som vi ellers har hørt så meget snak om,« siger indfødsretsordfører Astrid Krag (S).

Hun henviser til, at De Konservative har måttet opgive at få overbevist Liberal Alliance og Venstre om partiets mærkesag om, at indføre en slags demokratisk sindelagskontrol af kommende statsborgere. Ansøgerne skal ifølge Naser Khader (K) igennem en form for screeningssamtaler om deres holdning til eksempelvis demokrati, homoseksualitet og kønsligestilling.

Uden disse samtaler kan der, siger Naser Khader til Politiken, fortsat være antidemokratiske islamister, der får dansk statsborgerskab, trods de nye stramninger, som regeringen lægger op til.

Og det skuffer Astrid Krag:

»Man må bare konstatere, at regeringen har opgivet at komme med noget. Man må forstå på Naser Khader, at de simpelthen ikke kan blive enige internt,« siger hun og tilføjer, at S er parat til at »gøre mere« for, at forhindre antidemokratiske kræfter i at blive danske statsborgere.

Så hvad vil I foreslå?

»Jamen, vi har ikke nogen forslag, fordi vi hele tiden har sagt, at vi glædede os til at se, hvad regeringen fandt på,« svarer hun.

Spørger man udlændingeminister Inger Støjberg (V) vil hun formentlig være uenig i, at regeringen ikke går efter at ramme antidemokrater.

I de forhandlinger med S og Dansk Folkeparti om en ny indfødsretsaftale, som blev indledt ved middagstid onsdag, foreslår regeringen, at »udelukke« blandt andre hadprædikanter og bandemedlemmer fra at blive danske statsborgere.

Ligeledes skal man være permanent udelukket fra statsborgerskab, hvis man har begået bandekriminalitet, terrorovertrædelser, seksualforbrydelser eller hvis man som voksen begår vold mod børn, foreslår regeringen (se desuden faktaboksen).

I forvejen skal man kunne tale dansk, forsøge sig selv, overholde landets love og respektere demokratiet for at få dansk statsborgerskab.

»Med det her udspil ønsker vi at gøre det klart, at det er noget ganske særligt at blive dansk statsborger,« siger Inger Støjberg i en pressemeddelelse.

S går til forhandlingerne med et åbent sind, meddeler Astrid Krag.

Hun er dog ikke tilhænger af, at regeringen foreslår at lempe reglerne for, hvornår færdelsbøder kan forhindre statsborgerskab.

Regeringen lægger op til at ændre karensniveauet, så færdelsbøder på op til 4.000 kr. ikke længere får betydning for adgangen til dansk statsborgerskab. I dag går grænsen ved 3.000 kr., men S ser ingen grund til at lempe, da partiet er bekymret for, at nogle spritbilister i så fald kan snige sig under barren.

»Det vil bekymre mig meget. Det er jo voldsomt at sætte andre menneskers liv i fare ved at køre spritiuskørsel, så det skal vi have spurgt ind til i forhandlingerne.«

Desuden vil S skubbe på for, at myndighederne i højere grad kan fratage personer dansk statsborgerskab, hvis de begår hård organiseret kriminalitet såsom bandekriminalitet.

I forvejen er det muligt at fratage statsborgerskabet fra personer, der har dobbelt statsborgerskab, og Inger Støjberg påpeger over for TV2, at det er vanskeligt at stramme yderligere på dét område. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.