Annonce
Politik

S: Offentligt ansatte skal kunne spare sig til lønbonus

Socialdemokratiet foreslår ny styring af den offentlige sektor. Mere løn til de mest effektive lyder et forslag.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, vil lave en fordelingsmøgle, så offentligt ansatte får del i de besparelser, som de er med til at lave. Foto: Jonas Olufson/Polfoto

Hvis en offentlig institution præsterer bedre end budgettet, bør medarbejderne beholde en del af pengene som private lønbonusser. Det foreslår Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, som led i en større plan for ændringer af den offentlige sektor.

»Lad os lave en fordelingsnøgle og bruge nogle af pengene til bonusser,« siger han og lægger op til, at f.eks. 50-75 pct. af de sparede penge går til medarbejderne, mens kommunen kun får den mindre del tilbage i kassen.

Forslaget om lønbonusser er en del af en reform af den offentlige sektor, som Socialdemokratiet går til valg på.

Jeg tror, Henrik Sass Larsen glemmer, hvor kompleks den offentlige sektor er.
Kristian Jensen (V), finansminister

»Hvis personalet nedbringer sygefraværet fra 9 pct. til 3 pct., tjener man jo penge på det. Det er da fint, hvis det så kommer personalet til gode,« siger Sass Larsen, der mener, at incitamenterne i dag er helt skæve.

»Bliver man rigtig dygtig, så siger forvaltningen haps og scorer gevinsten.«

Ud over idéen om en lønbonus lægger Socialdemokratiet op til meget mere frihed for de enkelte institutioner. De skal styres med fireårige budgetter og kontrakter, hvor politikerne maksimalt må måle på tre parametre.

Farvel til nidkær regulering

Oplægget fra Socialdemokratiet er dermed et farvel til tanken om at regulere folkeskolen nidkært, til idéen om at fastsætte detaljer for hjemmehjælpernes arbejde og til store politiske planer for effektiviseringer af den offentlige sektor. Ifølge Sass Larsen skal der ruskes op i systemet, hvis produktiviteten for alvor skal stige.

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, mener, at bonusforslaget er en »individualisering« af lønnen, som forskelsbehandler faggrupper afhængigt af effektiviseringspotentialet:

»Vi ønsker en solidarisk lønpolitik, som gavner alle offentligt ansatte.«

Også fagforeningen FOA er kritisk:

»Man udnytter allerede personalets ressourcer langt ud over alle grænser. Derfor vil det være dybt betænkeligt, hvis man på et forholdsvist lavt lønnet område siger til folk, at hvis de vil have mere i løn, skal de løbe stærkere,« lyder det fra forbundsformand Mona Striib:

»Det vil give et incitament til at få noget arbejde overstået lynende hurtigt, og man risikerer, at personalet går på kompromis med kvaliteten.«

Finansminister Kristian Jensen (V) kalder til gengæld forslaget »glimrende«:

»Det lyder næsten som regeringens forslag om en mere decentral løndannelse.«

Når det gælder styringen af institutionerne, mener han dog, at et maksimum på tre politiske mål bliver lige frit nok:

»Jeg tror, at Henrik Sass Larsen glemmer, hvor kompleks den offentlige sektor er.«

Følg
Jyllands-Posten
Løgnagtige politikere
Formanden for Socialdemokratiets folketingsgruppe, Henrik Sass Larsen, har i en ny bog foreslået, at medier, der lyver og bedrager, skal rammes med betydelige bøder og straffe.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Det kontantløse samfund vil være en ren pengemaskine for bankerne

Gitte Seeberg
Kommer bankdirektør Anders Dam igennem med sit forehavende og får afskaffet kontanterne, har virksomhederne og private ikke længere noget modsvar til de negative renter.

Blog: Er der andre end Bertel Haarder og Karsten Hønge, som har en vision?

Nauja Lynge
Det er trættende at høre om burkaer og frikadeller på plejehjemmet. Staten Danmark bløder, og der er brug for klare budskaber om vigtige emner som rigsfællesskabets fremtid.
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her