Annonce
Politik

S: Offentligt ansatte skal kunne spare sig til lønbonus

Socialdemokratiet foreslår ny styring af den offentlige sektor. Mere løn til de mest effektive lyder et forslag.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, vil lave en fordelingsmøgle, så offentligt ansatte får del i de besparelser, som de er med til at lave. Foto: Jonas Olufson/Polfoto

Hvis en offentlig institution præsterer bedre end budgettet, bør medarbejderne beholde en del af pengene som private lønbonusser. Det foreslår Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, som led i en større plan for ændringer af den offentlige sektor.

»Lad os lave en fordelingsnøgle og bruge nogle af pengene til bonusser,« siger han og lægger op til, at f.eks. 50-75 pct. af de sparede penge går til medarbejderne, mens kommunen kun får den mindre del tilbage i kassen.

Forslaget om lønbonusser er en del af en reform af den offentlige sektor, som Socialdemokratiet går til valg på.

Jeg tror, Henrik Sass Larsen glemmer, hvor kompleks den offentlige sektor er.
Kristian Jensen (V), finansminister

»Hvis personalet nedbringer sygefraværet fra 9 pct. til 3 pct., tjener man jo penge på det. Det er da fint, hvis det så kommer personalet til gode,« siger Sass Larsen, der mener, at incitamenterne i dag er helt skæve.

»Bliver man rigtig dygtig, så siger forvaltningen haps og scorer gevinsten.«

Ud over idéen om en lønbonus lægger Socialdemokratiet op til meget mere frihed for de enkelte institutioner. De skal styres med fireårige budgetter og kontrakter, hvor politikerne maksimalt må måle på tre parametre.

Farvel til nidkær regulering

Oplægget fra Socialdemokratiet er dermed et farvel til tanken om at regulere folkeskolen nidkært, til idéen om at fastsætte detaljer for hjemmehjælpernes arbejde og til store politiske planer for effektiviseringer af den offentlige sektor. Ifølge Sass Larsen skal der ruskes op i systemet, hvis produktiviteten for alvor skal stige.

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, mener, at bonusforslaget er en »individualisering« af lønnen, som forskelsbehandler faggrupper afhængigt af effektiviseringspotentialet:

»Vi ønsker en solidarisk lønpolitik, som gavner alle offentligt ansatte.«

Også fagforeningen FOA er kritisk:

»Man udnytter allerede personalets ressourcer langt ud over alle grænser. Derfor vil det være dybt betænkeligt, hvis man på et forholdsvist lavt lønnet område siger til folk, at hvis de vil have mere i løn, skal de løbe stærkere,« lyder det fra forbundsformand Mona Striib:

»Det vil give et incitament til at få noget arbejde overstået lynende hurtigt, og man risikerer, at personalet går på kompromis med kvaliteten.«

Finansminister Kristian Jensen (V) kalder til gengæld forslaget »glimrende«:

»Det lyder næsten som regeringens forslag om en mere decentral løndannelse.«

Når det gælder styringen af institutionerne, mener han dog, at et maksimum på tre politiske mål bliver lige frit nok:

»Jeg tror, at Henrik Sass Larsen glemmer, hvor kompleks den offentlige sektor er.«

Følg
Jyllands-Posten
Løgnagtige politikere
Robert Ellis, fhv. rådgiver i Europa-Parlamentet, Birkerød
Formanden for Socialdemokratiets folketingsgruppe, Henrik Sass Larsen, har i en ny bog foreslået, at medier, der lyver og bedrager, skal rammes med betydelige bøder og straffe.
Kan man nu stole på Henrik Sass Larsen?
Olaf Peyk, pensionist, Svendborg
Socialdemokraten Henrik Sass Larsen er steget et par grader i min agtelse (en sensation i sig selv) som følge af hans melding om et opgør med kontroltyranniet i det offentlige system.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Sommerdeprimeret! Ingen gør noget. Alt bliver værre

Rune Toftegaard Selsing
Det er så trist. Problemerne med multikultur og islam har kun udsigt til at blive værre hvert eneste år.

Blog: Zuckerberg skylder mere end undskyldninger

Morten Løkkegaard
Det er under al kritik, at Europa-Parlamentets "høring" af Zuckerberg senere i dag sker bag lukkede døre - spørgsmålene hober sig op..

Blog: Når lægen bliver til en dødsengel

Katrine Winkel Holm
En tilfældig læge fra Fyn skal ikke være herre over liv og død.
Annonce
Forskere: Ægtepar deler risiko for at udvikle sukkersyge
Med studiets resultater in mente bør man ikke kun kigge på individet, men også på ægtefæller og husstande generelt, når man vil opspore udiagnosticeret diabetes, lyder det fra forskergruppen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her