Annonce
Politik

Hemmeligholdte notater: Regeringen ville beskære dagpenge for nyuddannede

Dagpenge til nyuddannede skulle ifølge en hemmeligholdt regeringsplan halveres. »Uærligt og usmageligt,« lyder kritikken.

Regeringen ville have nyuddannede til hurtigere at finde et job efter endt uddannelse. Her er dimittender på jagt efter job i Aarhus. Foto: Casper Dalhoff

Mens økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og finansordfører Joachim B. Olsen (LA) i den seneste uge har problematiseret dagpenge til nyuddannede, har regeringen bag lukkede døre forsøgt at skære i ydelserne til netop den gruppe.

I november sidste år foreslog regeringen i forhandlinger med S og DF således at nedsætte den såkaldte dimittendsats.

I dag får et nyuddannet a-kassemedlem uden børn 13.158 kr. om måneden i dagpenge. Det ville regeringen nedsætte til 7.182 kr. – godt 1.000 kr. mere end SU-niveau. Det fremgår af hemmeligholdte notater, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Regeringens planer møder kritik fra flere a-kasser.

Det svækker tilliden til regeringen.
Mona Striib, formand for FOA

»Det fjerner incitamentet til at melde sig ind i en a-kasse og betale til en kollektiv forsikringsordning. Det er ødelæggende,« siger Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening.

»Dagpenge er et følsomt område. Når regeringen forsøger at få klemt ændringer igennem i lukkede rum, er det både uærligt og usmageligt. Det svækker tilliden til regeringen,« siger formand for FOA, Mona Striib.

Men ifølge regeringen er det et stort problem, at nyuddannede kan opleve »en betydelig ydelsesfremgang ved overgangen fra SU til dagpenge«, hedder det i notatet.

»De kommer fra en uddannelse finansieret af skatteyderne og har fået verdens højeste SU. Det er helt ved siden af, at de nu får en dobbelt så høj ydelse som under studierne,« siger finansordfører Joachim B. Olsen.

Men dagpenge er forligsbelagt, og både S og DF afviser tankerne kategorisk.

»Vi kommer ikke til at støtte, at man straffer folk, fordi de tager en uddannelse,« siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).

Det har ikke været muligt at få et interview med finansminister Kristian Jensen (V). Det samme gælder Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der genoplivede debatten i Berlingske sidste lørdag. Her udtalte han om antallet af nyuddannede på dagpenge:

»Vi er nødsaget til at få nedbragt det tal.«

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har heller ikke været tilgængelig, men skriver i en mail, at regeringen i dag »ikke har planer om at ændre« dagpengereglerne.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Det er kortsigtet at forringe dagpenge igen
Flere forringelser kan have den katastrofale effekt, at studerende aldrig melder sig ind i en a-kasse og dermed bidrager til systemet.
Det ligner en koordineret kampagne
Lars Werge, forbundsformand, Dansk Journalistforbund
En række meldinger vedrørende dimittender på dagpenge er strømmet befolkningen i møde fra toneangivende politikere på den blå fløj.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Ledelseskrise i den offentlige sektor giver dårlig velfærd

Martin Ågerup
I sin nye debatbog efterlyser Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen et opgør med dårlig ledelse i det offentlige. ”En leder, som ikke lever op til forventningerne, må nødvendigvis afskediges”, skriver han. Godt brølt, Henrik Sass. Men han har desværre ingen realistiske bud på, hvordan en så gigantisk kulturændring i den offentlige sektor skal finde sted. Der er lang vej igen. Og barrierne imod at sikre bedre ledelse er høje.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her