Annonce
Politik

Hemmeligholdte notater: Regeringen ville beskære dagpenge for nyuddannede

Dagpenge til nyuddannede skulle ifølge en hemmeligholdt regeringsplan halveres. »Uærligt og usmageligt,« lyder kritikken.

Regeringen ville have nyuddannede til hurtigere at finde et job efter endt uddannelse. Her er dimittender på jagt efter job i Aarhus. Foto: Casper Dalhoff

Mens økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og finansordfører Joachim B. Olsen (LA) i den seneste uge har problematiseret dagpenge til nyuddannede, har regeringen bag lukkede døre forsøgt at skære i ydelserne til netop den gruppe.

I november sidste år foreslog regeringen i forhandlinger med S og DF således at nedsætte den såkaldte dimittendsats.

I dag får et nyuddannet a-kassemedlem uden børn 13.158 kr. om måneden i dagpenge. Det ville regeringen nedsætte til 7.182 kr. – godt 1.000 kr. mere end SU-niveau. Det fremgår af hemmeligholdte notater, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Regeringens planer møder kritik fra flere a-kasser.

Det svækker tilliden til regeringen.
Mona Striib, formand for FOA

»Det fjerner incitamentet til at melde sig ind i en a-kasse og betale til en kollektiv forsikringsordning. Det er ødelæggende,« siger Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening.

»Dagpenge er et følsomt område. Når regeringen forsøger at få klemt ændringer igennem i lukkede rum, er det både uærligt og usmageligt. Det svækker tilliden til regeringen,« siger formand for FOA, Mona Striib.

Men ifølge regeringen er det et stort problem, at nyuddannede kan opleve »en betydelig ydelsesfremgang ved overgangen fra SU til dagpenge«, hedder det i notatet.

»De kommer fra en uddannelse finansieret af skatteyderne og har fået verdens højeste SU. Det er helt ved siden af, at de nu får en dobbelt så høj ydelse som under studierne,« siger finansordfører Joachim B. Olsen.

Men dagpenge er forligsbelagt, og både S og DF afviser tankerne kategorisk.

»Vi kommer ikke til at støtte, at man straffer folk, fordi de tager en uddannelse,« siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).

Det har ikke været muligt at få et interview med finansminister Kristian Jensen (V). Det samme gælder Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der genoplivede debatten i Berlingske sidste lørdag. Her udtalte han om antallet af nyuddannede på dagpenge:

»Vi er nødsaget til at få nedbragt det tal.«

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har heller ikke været tilgængelig, men skriver i en mail, at regeringen i dag »ikke har planer om at ændre« dagpengereglerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Arctic Circle - Kina gør krav på arktis

Nauja Lynge
Som sædvanlig glimter fraværet af kritiske røster ved Arctic Circle-konference.

Blog: Har EU været tæt på at sejre sig ihjel?

Casper Hedegaard
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden var situationen en helt anden, hvor opbakningen vaklede, og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkeligheden stået i EU’s midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt?
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her