Annonce
Politik

Enhedslisten ville donere Morten Kabells partiskat til et godt formål, men endte med at beholde pengene selv

Enhedslisten i København droppede at donere partiskatten fra eks-borgmester Morten Kabells dobbeltløn til et godt formål og valgte i stedet selv at bruge pengene i det »revolutionære arbejde«. Penge lugter ikke, lød begrundelsen.

Det vakte kritik både i og uden for Enhedslisten, at partiets afgående borgmester Morten Kabell ikke frasagde sig hele det eftervederlag, som han modtog efter fire år som teknik- og miljøborgmester, selvom han rykkede direkte over i et vellønnet job som vicedirektør i konsulentfirmaet Copenhagenize Design Company. Foto: Lars Krabbe

I januar var der kraftig blæst om den tidligere enhedslisteborgmester Morten Kabells dobbeltløn.

Normalt er Liste Ø blandt de hårdeste kritikere af lukrative lønforhold for politikere, og derfor trak det overskrifter, at den afgående teknik- og miljøborgmester i København kunne få udbetalt godt en halv mio. kr. i eftervederlag, selvom han allerede havde fået et vellønnet chefjob i en privat virksomhed.

Efter intern kritik i Enhedslisten endte sagen med, at partiets afdeling i København valgte at frasige sig partiskatten fra Morten Kabells eftervederlag.

Sagen om dobbeltløn: Enhedslisten giver eksborgmesters partiskat videre

Beløbet på 131.000 kr. skulle i stedet doneres til et godt socialt formål, så ingen kunne klandre EL for at være nogle hyklere, der lukrerede på dobbeltlønninger.

Fakta
  • Morten Kabell (EL) var borgmester i København i fire år.
  • Det gav ham ret til seks måneders eftervederlag á 83.649 kr., da han forlod jobbet 1. januar 2018.
  • I alt: 501.896 kr. før skat og partiskat. Partiskatten til EL udgjorde 131.000 kr.
  • Folketinget ændrede fra 2017 reglerne, så fratrådte borgmestre, regions- og udvalgsformænd ikke længere kunne få eftervederlag, hvis de kom i Folketinget eller blev ministre. Ændringen omfattede dog ikke skift til det private erhvervsliv.
Men nu viser det sig, at Enhedslisten København alligevel valgte at beholde pengene selv.

Beslutningen blev truffet af medlemmerne på partiforeningens generalforsamling den 10. marts, men har ikke været omtalt før nu.

I januar havde bestyrelsen som nævnt vedtaget, at partiskatten fra Kabells skatteyderbetalte eftervederlag skulle doneres til et socialt formål uden for Enhedslisten. Planen var, at medlemmerne på generalforsamlingen skulle beslutte, hvilket projekt der skulle nyde godt af pengene.

»Det vigtige er, at pengene ikke kommer ned i partikassen,« fastslog Eva Milsted Enoksen fra Enhedslisten Københavns bestyrelse over for Jyllands-Posten i januar, da køreplanen blev lagt.

Men partikassen var lige netop, hvor pengene havnede.

Et medlem stillede nemlig et ændringsforslag om at beholde de 131.000 kr. selv. I stedet for et socialt formål skulle beløbet »indgå i det regulære budget og bruges i det revolutionære arbejde,« som det var formuleret.

Forslaget blev vedtaget med stemmerne 59 for og 53 imod.

Enhedslisten vil tage dobbeltløn fra alle borgmestre, men tier om egen partifælle

Eva Milsted Enoksen talte imod og havde selv foretrukket, at pengene blev doneret, sådan som bestyrelsen oprindeligt havde indstillet. Men hun har ingen moralske tømmermænd over, at de 131.000 kr. alligevel endte i EL's egen kasse.

»Det ændrer ikke på, at vi er imod dobbeltløn,« siger hun.

»Jeg synes personligt, at det havde været mere klart, hvis pengene ikke var gået ind i partikassen, men jeg synes ikke, at det er moralsk forkert eller noget i den retning. For mig var det vigtigste, at vi ikke fremadrettet kunne have situationer, hvor folk fik dobbeltløn. Det sørgede generalforsamlingen for ved at ændre vedtægterne,« siger Eva Milsted Enoksen med henvisning til, at medlemmerne vedtog en stramning af reglerne, så hele eftervederlaget fra eventuel dobbeltløn fremover skal afleveres til partiet.

Hvis en EL-borgmester i fremtiden nægter af frasige sig en dobbeltløn inkasserer partikassen altså det fulde beløb.

Du sagde til mig i januar, at »det vigtige er, at de penge ikke kommer ned i vores partikasse.« Det var netop dér, de havnede. Hvordan har du det med det?

»I bestyrelsen havde vi den holdning, at det var bedst ikke at have noget med pengene at gøre, men flertallet på generalforsamlingen sagde, at pengene ikke var anderledes end alle de andre penge, vi får ind via partiskat.«

Er det ikke en smule hyklerisk, at I endte med at beholde pengene selv, når I er imod dobbeltløn?

»Nej, det synes jeg ikke.«

I januar var bestyrelsen meget kritisk over for at modtage dem...

»Altså, vi synes, det havde været bedre at gøre noget andet, men det er ikke det samme som hykleri. Vi blev nedstemt,« siger Eva Milsted Enoksen, som selv ikke genopstillede til bestyrelsen på generalforsamlingen, men som stadig er udpeget til at udtale sig om Morten Kabell-sagen.

Penge lugter ikke
Citat fra det vedtagne forslag om at beholde Morten Kabells partiskat i EL's egen partikasse.
Folketingsmedlem Pelle Dragsted (EL) var blandt kritikerne af partifællens dobbeltløn tidligere på året. Han har ikke tid til at tale med Jyllands-Posten onsdag, men skriver i en SMS:

»Som jeg også sagde det dengang, synes jeg det var en god beslutning, der blev truffet i bestyrelsen. Men jeg respekterer selvfølgelig, at en generalforsamling for medlemmerne i København har truffet en anden. Det er en lokal beslutning som jeg og folketingsgruppen ikke har nogen indflydelse på. Det er suverænt deres beslutning.«

Forslaget om at beholde Morten Kabells partiskat var stillet af nuværende bestyrelsesmedlem Reinout Bosch fra Nordvest. I begrundelsen for forslaget citerede han bl.a. den romerske kejser Vespasian (år 69-79), der sagde til sin søn Titus at »penge lugter ikke« − dermed heller ikke penge fra en politikers dobbeltløn.

»Også i dag er det forkert at bedømme pengene efter, hvor de kommer fra, frem for på hvilken forandring de kan tilvejebringe. De penge, som vi som parti modtager gennem partiskatten, har alle oprindelse i det borgerlige demokratis privilegieskabende praksis. Det er derfor, at vi har partiskat. Derfor bør vi ikke skelne mellem de penge, der kommer fra den afgående borgmesters eftervederlag, og de andre penge der indgår i vores budget,« skrev Reinout Bosch.

Billede fra programmet til Enhedslisten Københavns generalforsamling: Sådan lød begrundelsen for, at partiet alligevel ikke skulle donere Morten Kabells partiskat til et socialt formål. Forslaget blev vedtaget med stemmerne 59 for og 53 imod.

På generalforsamlingen gjorde medlemmerne det desuden klart, at Enhedslisten København er imod dobbeltløn til politikere. Vedtægterne blev strammet i lyset af Kabell-sagen således, at en fuldtidspolitiker, der forlader politik til fordel for et vellønnet job, skal betale sit fulde eftervederlag i partiskat.

»Derved har vi sat en effektivt stopper for dobbeltløn,« skrev partiforeningen.

EL's nuværende teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, har på forhånd frasagt sig det eftervederlag, som hun har ret til, når hendes borgmesterperiode på Københavns Rådhus slutter.

Opdatering: Artiklen er opdateret kl. 15.34 med SMS-kommentar fra Pelle Dragsted (EL).

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Spionchef: Danmarks nye cybervåben kan lamme fjendens systemer

Danmark skal med et arsenal af nye, hemmelige cybervåben være med helt »ude i den skarpe ende« på Nato-missioner, når de nye våben næste år tages i brug, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i et interview med Jyllands-Posten. Han erkender, at de nye våben kan medføre civile tab.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skammer du dig ikke, Morten Østergaard?

Alex Vanopslagh
Med De Radikales seneste kampagne anklager de tusinder af gode danske virksomheder for bevidst at bryde loven og underbetale kvinder på arbejdsmarkedet. Usmageligt og skamløst.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her