Politik

Kritik fra vennerne: Jeres fejring havde konsekvenser

Fredag, hvor Liberal Alliance holder krisemøde, skyder regeringsvennerne på partiets taktik i skatteforhandlingerne.

Anders Samuelsen (LA) undskyldte onsdag aften på Facebook: »Det er 100 pct. ene og alene mit ansvar. Jeg tager tævene, og de er fortjente.« Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Liberal Alliances handlinger i efteråret fik direkte konsekvenser for den skattepakke, der i løbet af forhandlingerne blev stadigt mindre og mindre, i takt med at partiet fejrede »historiske« skattelettelser på forhånd.

Så hård lyder dommen fra Venstre og De Konservative på dagen, hvor LA-toppen skal forklare sig over for baglandet på et krisemøde i Nyborg.

»Det bliver sværere at få en part til at give sig i en forhandlingsposition, hvis man står med hænderne over hovedet og fejrer sejren på forhånd,« siger Mette Abildgaard, gruppeformand for De Konservative.

Politisk leder Anders Samuelsen (LA) tog allerede et stik hjem tidligt i december og lovede store skattelettelser til danskerne.

»Nu kommer de. Inden jul endda. Og de bliver de største i mands minde,« skrev han på det sociale medie Twitter.

Selv en blind kunne i slutningen af sidste år se, at der var nogle meningsudvekslinger, der fik en respons og en konsekvens. Det var ret tydeligt.
Jakob Ellemann-Jensen (V), politisk ordfører

På det tidspunkt lå der på forhandlingsbordet et aftaleudkast, som ville betyde skattelettelser for 10,8 mia. kr., viser interne dokumenter, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Men efter Samuelsens sejrssikre attitude og partiets trusler om ikke at stemme for finansloven skrumpede skitsen på under en uge ind til 7,2 mia. kr., viser endnu et aftaleudkast.

»Selv en blind kunne i slutningen af sidste år se, at der var nogle meningsudvekslinger, der fik en respons og en konsekvens. Det var ret tydeligt,« siger politisk ordfører for Venstre Jakob Ellemann-Jensen.

I disse dage forhandler regeringen og DF om en skattepakke, der tegner til at sænke skatten på arbejde for 1 mia. kr. og gøre det mere attraktivt at spare op til pension for ca. 2,5 mia. kr. Altså samlet 3,5 mia. kr.

Dansk Folkeparti vil ikke udtale sig om de interne forhandlinger, men gruppeformand Peter Skaarup nøjes med at konstatere:

»Det er klassisk lærdom på Christiansborg, at man ikke går ud og fortæller om alle sine fremragende resultater, før de er i hus.«

Anders Samuelsen har siden undskyldt sin og partiets fremfærd, men sagde torsdag morgen inden et gruppemøde, at han »ikke var sikker på, at resultatet havde været anderledes«, hvis han og partiet havde handlet på anden vis. Samuelsen skal i dag forklare sig over for LA’s bagland på et krisemøde i Nyborg.

Partiets finansordfører, Joachim B. Olsen, kritiserer, at DF »straffer danskerne på grund af bestemte formuleringer«:

»Det viser, hvor absurd dansk politik kan være.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her