*

Viden

Et ud af ti dødsfald skyldes rygning

Mændene ryger mest, og især fire lande har markant flere dødsfald forårsaget af rygning end resten af verden.

De fleste dødsfald, som skyldes rygning, sker i Kina, Indien, USA og Rusland. Foto: Anders Find

Mange har svært ved at lægge cigaretpakken på hylden, blandt andet fordi de forbinder rygning med noget hyggeligt og socialt. Men den barske virkelighed er knap så munter. For hver tiende dødsfald på verdensplan skyldes netop den usunde vane. Det viser et nyt studie, som blev publiceret i det medicinske tidsskrift The Lancet onsdag.

På trods af årtier med kontrol af tobakssalget, fortsætter rygning med at være en af de største årsager til tidlig død.

»På trods af et halvt århundrede med utvetydige beviser på tobakkens skadelige effekter på helbreddet, er en uf af fire personer i dag fastryger« siger Emmanuela Gakidou, som er professer i globalt helbred på Washington Universitet, til BBC.

Hun fortæller, at rygning fortsat er den andenstørste dødsårsag og understreger, at vi derfor må intensiverer kontrollen med tobak for at reducere omfanget af rygere og dermed skaderne.

Flere unge ryger trods ambition om røgfri generation

Studiet baseres på undersøgelser af rygevaner i 195 lande og strækker sig over årene fra 1990 til 2015. Og rapporten viser, at langt flere mænd er rygere end kvinder. Hele 25 procent af den mandlige verdensbefolkning var rygere i 2015, hvor 5,4 procent af kvinderne var rygere samme år.

Kun fire lande havde en alvorlig forøgning i årene 2005 til 2015. For mændene var der tale om landene Congo Brazzaville og Azerbaijan, hvor der for kvindernes vedkommende var en markant forøgelse i Kuwait og Østtimor.

I 2015 var rygning skyld i 11,5 procent af alle dødsfald på verdensplan, hvilket svarer til omtrent 6,4 millioner personer.  52 procent af disse dødsfald var samlet i fire lande, nemlig Kina, Indien, USA og Rusland. Det er altså uden sammenligning her flest dør af rygning.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her