Viden

Invasiv havemyre står på spring til at erobre Danmark

Stigende temperaturer vil få invasiv havemyre og andre eksotiske arter til at myldre til Danmark, forudser forsker bag verdens største myrestudie.

Myrer kan være ret irriterende på et køkkenbord eller i skoen. Måske vil der i fremtiden være mange flere i de danske hjem. Højere temperaturer giver nemlig bedre betingelser for nogle myrearter, fastslår nyt studie. Foto: Niels Hougaard

Bare sommerben er lette ofre for kriblende tissemyrer, der med et lille stik får det til at svie og brænde på huden. Og måske skal du vænne dig til at blive omgivet af endnu flere af de små kribledyr.

Varmere temperaturer skabt af klimaforandringer vil nemlig give bedre betingelser i Danmark for en lang række myrearter, konkluderer forskere bag et nyt studie. Det skriver Videnskab.dk.

Den invasive havemyre, kaldet Lasius neglectus. Foto: April Nobile/www.antweb.org
»Med klimaforandringer vil der sandsynligvis komme flere myrer til Danmark. Vi kan forvente, at der kommer flere eksotiske arter fra rundt om i verden, når temperaturerne stiger,« forklarer professor Nate Sanders, der forsker i makroøkologi, klima og evolution på Københavns Universitet.

Han og en gruppe forskere fra både USA og Danmark har undersøgt, hvordan myrer bliver påvirket af varmere temperaturer i to skove i Nordamerika.

Studiet er det største af myrer nogensinde og er netop blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Science Advances.

Læs også: Top 10: Her er den danske naturs værste fjender

Ti gange så mange myrer på samme areal

Jes Søe Pedersen, der er lektor på Biologisk Institut på Københavns Universitet, er begejstret for studiet.

Han mener også, at varmere vejr i Danmark vil medføre, at der vil komme langt flere forskellige arter til landet, og at det samlede antal myrer vil stige.

»Varmere vejr giver nye betingelser, så myrer fra andre lande tæt på os nemt kan leve i Danmark,« forklarer han.

Læs også: Klimaforandringer går hårdest ud over de "langsomme" dyr

Den invasive havemyre, kaldet Lasius neglectus, er den bedste kandidat til at erobre Danmark, mener Jes Søe Pedersen.

Den minder meget om vores danske sorte myre, men bor dog så tæt, at der kan være ti gange så mange myrer på det samme areal.

»Den lever normalt i Tyskland, Holland, Belgien og Storbritannien, men med varmere temperaturer kunne den sagtens sprede sig til Danmark,« siger han og tilføjer:

»Myrerne spreder sig gennem varer og pottemuld fra udlandet, og derfor havner dyrene helt inde i vores huse og i parkerne i byerne. De er der, hvor der er mennesker.«

Læs også: Hvordan finder myrerne hjem til myretuen?

Varmeglade arter går til angreb

Det nye studie er lavet på baggrund af et eksperiment, hvor forskerne opstillede en række opvarmede kamre i to nordamerikanske skove. Over en femårig periode levede 60 forskellige myrearter i kamrene, hvor de blev udsat for højere varmegrader, end de var vant til.

Og det lavede om på hierarkiet blandt arterne.

»De arter, som trives i varmen, formerede sig og udkonkurrerede de andre arter. Der var kampe mellem myrerne, og de varmetolerante mødte op med deres hær og overtog reden. Nogle arter vil altså blive udryddet med et ændret klima,« forklarer Nate Sanders.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Gør din computer hurtigere med en simpel oprydning
Er din computer blevet langsommere med tiden, findes der nemme løsninger, som kan komme problemet til livs. Læs computereksperternes råd her. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her