Flertallet af danskerne tror, at kartoflen er en grøntsag
En ny undersøgelse afdækker danskernes viden om den velkendte kartoffel, der ifølge en ernæringsekspert er sundere end både ris og pasta.
For mange danskere er kartoflen et fast element på spisebordet.
En ny undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Dansk Gartneri, viser, at tre ud af fire danskere spiser kartofler mindst én gang om ugen.
Dog er det de færreste danskere, der har styr på, hvilken gruppe kartoflen tilhører. I undersøgelsen svarer 69 pct. af danskerne nemlig, at kartoflen er en grøntsag, hvilket ifølge Line Damsgaard, der er ernæringsekspert hos Landbrug & Fødevarerforkert, er forkert.
»Botanisk set er kartoflen en rodfrugt ligesom rødbeden og guleroden, men ernæringsmæssigt er den faktisk ikke en grøntsag. Det skyldes, at kartoflen har et lavere indhold af bioaktive plantestoffer og et højere indhold af stivelse end andre rodfrugter, men kartoflen har uden tvivl stadig stor næringsværdi,« forklarer hun.
Undersøgelsen fra Analyse Danmark viser desuden, at hver femte dansker tror, at ris og pasta er lige så sundt som kartofler, hvilket ifølge Line Damsgaard ikke er tilfældet.
»I mange hjem har man det med at sidestille kartoflen med ris og pasta, når der skal laves mad. Men kartoflen er langt sundere end både ris og pasta – også efter kogning,« siger hun og tilføjer:
»Kartofler er fyldt med vigtige næringsstoffer, som ris og pasta er fattige på, og kartofler indeholder væsentligt færre kalorier end pasta og ris. Derfor anbefales det at spise 200-250 g kartofler om dagen, men danskerne spiser kun omkring 100 g om dagen«.
En anden undersøgelse, som YouGov tidligere på året har foretaget for Søndagsavisen, viser, at kartoflen, trods pres, stadig indtager førstepladsen i, hvad en gennemsnitlig dansker oftest spiser, når det kommer til kartofler, pasta og ris.
73 pct. af danskerne mellem 55-74 år spiser ifølge undersøgelsen oftere kartofler end ris og pasta. Ved danskere mellem 18-34 år forholder det sig dog anderledes, idet kun 35 pct. oftest spiser kartofler, mens 41 pct. i stedet oftest spiser pasta end ris og kartofler.
»Danskerne har aldrig brugt så lidt tid i køkkenet, som vi gør i dag, og så er det dejlig nemt med ris og pasta, som bare skal i en gryde. Det er tilgængeligt alle steder, det er billigt, og den yngste gruppe i samfundet foretrækker det,« siger madhistoriker Asmus Gamdrup Jensen til Søndagsavisen om forskellen.