Derfor bevæger lyd sig langsommere på Mars end på Jorden

En række faktorer gør, at en samtale på Mars ville lyde væsentlig anderledes end på Jorden, viser nyt studie.

Artiklens øverste billede
Forsøg som dette er uundværlige, når man skal lære om miljøet på andre planeter eller måner, siger astrofysiker Morten Bo Madsen. På billedet ses en illustration af Nasas Perserverance Mars Rover. Foto: Nasa/JPL-Caltech/Handout via Reuters

Har du set Alien-film, ved du, at i rummet kan ingen høre dig skrige – men på Mars kan man godt.

Mars-roveren Perseverance har udført et forsøg for at finde ud af, hvor hurtigt lyd bevæger sig på den røde planet, skriver Videnskab.dk.

Ved at skyde en højpræcisionslaser (der ikke siger pew-pew, men mere en ”knipse”-lyd) mod en sten og derefter måle forsinkelsen af lyden fra gnisten på stenen har Mars-forskerne fundet ud af, at lyden bevæger sig med 240 meter i sekundet på Mars.

Det er betydeligt langsommere end i Jordens atmosfære, hvor lyd har en hastighed på 340 meter i sekundet.

Læs også: Lyt til en fremmed planet: Første lydoptagelse fra Mars fanget med dansk mikrofon

Mars karakteristiske røde landskab fanget på kamera af det kinesiske ruminstituts Zhurong-rover fra Tianwen-1 missionen. Foto: Cnsa

Få data, men store indsigter

Selv om eksperimentet i princippet er simpelt, er det imponerende, hvor meget man har fået ud af den relativt lille mængde information, forsøget har kastet af sig.

Det mener Morten Bo Madsen, der er lektor i astrofysik og planetforskning ved Niels Bohr Institutet, og som i øvrigt selv har en finger med i flere af apparaterne på Perseverance.

»Jeg har som ung været slagteriarbejder, hvor jeg stod og skar nyrer, fedtforklæde og brystvorterne af grisene, hvilket er bare for at understrege, at næsten intet af dyret gik til spilde. Man er gået til det her med mindst den samme grundighed, og det er faktisk utroligt, hvor meget de får ud af dataene,« fortæller han til Videnskab.dk.

Morten Bo Madsen har blandt andet været med i til at udvikle og levere dele af SuperCam-instrumentet, hvis sensor- og kameradel sidder på toppen af Perseverance. Det er det instrument på roveren, der har udført lydeksperimentet.

Læs også: 5 grunde: Derfor er vi endnu ikke rejst til Mars

En samtale på Mars ville lyde anderledes

Fordi Mars’ atmosfære består af en del mere kuldioxid, har et andet lufttryk og har væsentligt anderledes temperaturer end Jordens, bevæger lyd sig på en anden måde på Mars, end det gør herhjemme.

Ud over lydens hastighed på Mars, har forskerne fundet ud af, at lave frekvenser bevæger sig langsommere end høje frekvenser i Mars’ atmosfære, idet lyd over 400 hertz bevæger sig 10 meter i sekundet hurtigere, hvilket, som forskerne noterer, giver en helt unik høreoplevelse på den golde planet.

Høje frekvenser er desuden mere dæmpede end lave frekvenser, hvilket betyder, at hvis du havde en samtale på Mars med en person nogle få meter væk, ville det lyde, som om de snakkede gennem en væg, fortæller en af forskerne bag til magasinet Physics, ifølge Videnskab.dk

Særligt høje frekvenser er påvirket af lufttryk, og studiet viste således også, at der er centimeter-store og meget hurtigt varierende forskelle i lufttrykket, fortæller Morten Bo Madsen og tilføjer, at det dog ikke er noget, man ville mærke, hvis man stod der.

Forskerne har også fundet ud af, at de modeller, der skulle forudsige, hvordan forskellige frekvenser opfører sig på Mars, faktisk ikke er helt nøjagtige og skal revideres.

Dertil, bemærker Morten Bo Madsen, verificerer studiet, at temperatur spiller en afgørende rolle for lydens hastighed på Mars.

Læs også: Elon Musks vilde idéer: Koloniseringen af Mars

Det nye forsøg giver vigtig, fundamental viden

Det nye studie viser således, at lyd er nyttigt, og at vi kan lære nye, fundamentale ting om miljøet ved at studere lydudbredelse, og netop derfor er det også vigtigt at vide, hvordan lyd opfører sig på andre planeter, fortæller Morten Bo Madsen.

»Lydudbredelse vil bestemt være anderledes i andre planeters eller måners atmosfærer, og man skal måske måle den på en anden måde. Vi kan lave detaljerede modeller, som kan bruges til at forudsige, hvordan lydudbredelsen vil være, men forsøg som dette er uundværlige, når man skal lære om miljøet på andre planeter eller måner.«

Yderligere forskning vil vise, hvordan lyden opfører sig i en af den røde planets berømte støvstorme.

Resultater fra forsøgene er udgivet i tidsskriftet Nature Portfolio.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.