Dansk studie: HPV-vaccinerede piger er ikke mere syge end ikke-vaccinerede
Det er endnu en grund til ikke at mistænke bivirkninger ved HPV-vaccinen, siger dansk forsker.
Er piger, som er blevet vaccineret mod HPV, oftere end deres jævnaldrende så syge, at de bliver hjemme fra skole?
Nej, konkluderer et dansk studie, der netop er publiceret: HPV-vaccinerede piger har ikke mere fravær end de piger, der ikke er vaccineret, skriver Videnskab.dk.
»Vi kan ikke se nogen forskel. Der er lige så meget sygefravær,« siger Andres Peter Hviid, der er seniorforsker på Statens Serum Institut og professor ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.
»Det betyder, at det ikke ser ud til, at HPV-vaccinen har haft negative effekter, der har givet sig udslag i sygdom, der gjorde, at pigerne ikke kom i skole efterfølgende,« tilføjer forskeren, som er hovedforfatter på studiet, der netop er blevet publiceret i International Journal of Epidemiology.
HPV-vaccinen blev for år tilbage mistænkt for at give bivirkninger, da en række piger stod frem i medierne og fortalte, at de oplevede en række uspecifikke symptomer – som ekstrem træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær – efter at de var blevet vaccineret.
Mistanken har dog vist sig at være ubegrundet: Det nye studie føjer sig til en række andre, som heller ikke kan finde tegn på, at piger, der har fået en HPV-vaccine, er mere syge end andre.
Selv om det nye studie altså bekræfter tidligere forskning, er det ikke nytteløst, at Anders Peter Hviid og hans kolleger nu har fået det publiceret, mener Jan Blaakær, som forsker i HPV-vacciner.
Læs også: Trods markante udmeldinger: Ingen nye beviser mod HPV-vacciner
For der bliver ved med at være snak om bivirkninger ved vaccinen, selv om stort set ingen piger bliver henvist til de fem regionale HPV-klinikker, der blev oprettet i 2015 for at behandle piger, der mente, at de havde bivirkninger efter vaccinen, fortæller Jan Blaakær.
Han finder egentlig det nye studie ret simpelt: Forskerne har simpelthen bare kigget på, hvor meget sygefravær 14.068 vaccinerede og ikke-vaccinerede piger havde, fra de gik i 5. klasse i 2013, til de gik i 9. klasse i 2018.
»Det gør det mere overskueligt – og gennemskueligt – at de bare har set på den ene parameter: Er de gået i skole, eller er de ikke gået i skole? Ved at gøre det på denne måde udelukker de fejldiagnosticering af eventuelle sygdomme. Hvis de var i skole, var de nok ikke syge,« siger Jan Blaakær, der er klinisk professor i gynækologi og obstetrik.
»Det er en anden måde at vise, at der ikke er gode grunde til at mistænke bivirkninger til HPV-vaccinen,« tilføjer han.
Læs også: Gådefulde symptomer rammer teenagere – uanset om de har fået HPV-vaccine eller ej
Siden 2009 er unge piger blevet tilbudt HPV-vaccinen som en del af det danske børnevaccinationsprogram for at beskytte piger mod smitte med human papillomavirus (HPV) og dermed livmoderhalskæft senere i livet.
Og selv om flere studier har slået fast, at HPV-vaccinen er sikker, bliver den stadig mødt med en vis skepsis.
Det skyldes formentlig de mange historier, der har floreret på de sociale medier om piger, der har oplevet uspecifikke symptomer og sygdomme, efter de har fået et stik, mener Anders Hviid.
»Vi har lavet mange HPV-sikkerhedsstudier efterhånden. Hver gang vi laver et nyt, kommer der kritik. Meget af den handler om, at vi ikke har kigget på de, i kritikkernes øjne, rigtige sygdomme eller diagnoser,« siger Anders Peter Hviid og tilføjer:
»Derfor har vi hele tiden været på jagt efter nye måder at adressere det på. Vores nye studie er ikke afhængigt af en specifik diagnose. Vi måler alt sygefraværet hos skolepiger og fanger det hele. Det gør studiet genialt,« siger han.