Kon-Tiki: Nyt studie vækker ophedet debat til live

I årtier har eventyreren Thor Heyerdahls teorier om befolkningen af Polynesien været i strid modvind. Nu giver nyt, »fantastisk studie« ham delvist ret.

Artiklens øverste billede
Et nyt studie giver fornyet liv til Thor Heyerdahls teorier, som han forsøgte at bevise ved at krydse Stillehavet på en tømmerflåde. »Studiet ændrer vores forståelse af menneskets historie og involverer et af de mest ukendte kapitler i historien om vores arts udvandring fra kontinenterne,« siger en af forfatterne bag studiet, Andrés Moreno Estrada. Foto: Nasjonalbiblioteket

I 1947 drog den norske eventyrer Thor Heyerdahl ud på en knap 7.000 kilometer lang rejse på en tømmerflåde fra Peru til Polynesien.Med rejsen ville han bevise sin kontroversielle teori: At de første polynesiere var kommet sejlende til de isolerede, polynesiske øer fra Sydamerika.

Heyerdahls rejse med Kon-Tiki-tømmerflåden lykkedes, men hans teori blev aldrig anerkendt af det videnskabelige samfund.Nu giver et nyt studie imidlertid fornyet liv til Heyerdahls teori, skriver Videnskab.dk.

»Det er et helt fantastisk studie. Det afgør en ekstremt lang og ophedet debat om, hvorvidt fortidens polynesiere og indianere mødte hinanden. Og så giver det på nogle områder vind under sejlene til Thor Heyerdahls teori, som ellers har været virkelig udskammet i det videnskabelige miljø,« siger professor Eske Willerslev fra Københavns Universitet, som har læst det nye studie i Nature.

Forskerne har undersøgt arvematerialet fra 807 polynesiere og etniske amerikanere, og de finder klare tegn på, at der har været kontakt mellem Sydamerika og Polynesien.  Læs også: Coronavirus: Alt om udviklingen, symptomer og behandling

»Vores studie støtter ikke Thor Heyerdahls overordnede teori om, at Polynesien blev befolket fra det amerikanske kontinent. Men studiet giver delvist opbakning til hans kontroversielle teori, idet vi bekræfter, at kontakten mellem etniske amerikanere og polynesiere helt klart var mulig i forhistorisk tid,« fortæller en af hovedforfatterne til det nye studie, Andrés Moreno Estrada.

Læs også: Hvorfor ændrer vores smag sig med alderen?

Forskerne estimerer, at den tidligste kontakt mellem Sydamerika og Polynesien foregik omkring år 1150. Studiet indikerer, at det var folk fra det nuværende Colombia, som havde kontakt med beboere fra den polynesiske ø Fatu Hiva. Fatu Hiva var netop øen, hvor Thor Heyerdahl boede i 1937 og fik ideen til sin omstridte teori, da en høvding fortalte ham, at hans forfader var kommet sejlende fra øst og havde bosat sig på øen. 

»Studiet ændrer vores forståelse af menneskets historie og involverer et af de mest ukendte kapitler i historien om vores arts udvandring fra kontinenterne,« siger  Andrés Moreno Estrada til Videnskab.dk.Læs også: Rekordfund fra Haderslev: Nordeuropas ældste tegn på omsmeltning af metal

Selvom studiet giver genrejsning til Thor Heyerdahl, rokker det imidlertid ikke ved det overordnede billede af, at Polynesiens oprindelige befolkning kom sejlende fra vest - fra Asien. Men det bekræfter, at disse polynesiere havde kontakt med Sydamerika, længe inden europæerne ankom til regionen.

»Og det er trods alt en delvis genrejsning til Thor Heyerdahl,« konstaterer arkæolog og forskningsleder Mads Ravn, som er bestyrelsesmedlem i Kon-Tiki Museet i Oslo.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen