*

Familie & Sundhed

Rødkløver er den nye kur mod overgangsalderen

Gæret ekstrakt af rødkløver kan lindre hedeture og knogleskørhed - helt uden bivirkningerne, man kender fra hormonbehandling.

Det er en forsimpling at sige, at rødkløver i almindelighed hjælper på overgangsalderens problemer, men i en særlig gæret form, har planten yderst effektive virkninger. Arkivfoto

Hedeture, hormonelle udsving og knogleskørhed.

Det er nogle af de gener, som mange kvinder i overgangsalderen går og døjer med. Faktisk oplever 75 pct. af kvinder symptomer på overgangsalder, og for nogle bliver problemerne decideret invaliderende.

Men der kan være effektiv hjælp at hente i et gammel husmoderråd om urtemedicin, mener forskere fra Aarhus Universitet.

Det har nemlig længe været udbredt mundheld, at rødkløver, en lille urteplante med en dekorativ lyserød blomst, kan afhjælpe de velkendte gener ved overgangsalderen, og det bekræfter et nyt studie, som netop er publiceret i tidsskriftet PLOS One.

Af den videnskabelige artikel fremgår det, at rødkløver ikke i al almindelighed kan siges at være lindrende, men en gæret ekstrakt fra planten viser sig at have en effektiv virkning, hvis man drikker den. Den kan både mindske antallet og styrken af hedeture betydeligt og minimere den afkalkning, der rammer hver tredje kvinde over 50 år.

Der har været brug for en ny behandlingsform på mod symptomer på overgangsalder, mener Per Bendix Jeppesen, forskeren bag opdagelsen og lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus uUniversitet.

»Den typiske behandling, man bruger mod symptomer mod overgangsalderen hos kvinder, er østrogen i pilleform. Men det har vist sig, at det giver nogle negative bivirkninger,« siger forskeren.
Han hentyder til en et forsøg i England, hvor man blev nødt til at stoppe forsøget, fordi forsøgskvinderne begyndte at udvikle tegn på brystkræft.

»Vi har derfor været på jagt efter et andet medikament, der kunne afhjælpe symptomerne på overgangsalderen,« siger Per Bendix Jeppesen, der kalder overgangsalder for en tilstand og ikke en sygdom

Løsningen blev fundet i ekstrakt fra rødkløverblomsten, der indeholder et højt niveau af planteøstrogen, som ikke har den samme skadelige bivirkning som almindelig østrogen.

Eksempelvis hindrer ekstraktet fuldstændigt afkalkning i ryggen - og helt uden de bivirkninger.

»Vi kan ikke kun bremse afkalkningen i ryggen, men også i hofterne,« siger forskeren.

Men den lyserøde blomst har endnu flere positive effekter, mener Per Bendix Jeppesen.

»Kvinder producerer to typer østrogen. En der er skadelig og er skyld i cancer, og en der er gavnende for kroppen. Vi har bevist, at ved at indtage ekstraktet fra kløverblomster, begynder kvindernes krop selv at producere mere af den gode østrogen,« siger forskeren.

Overgangsalderen slider på dine lunger ligesom rygning

Rødkløverplantens positive effekter har ikke været forskerens egen opdagelse. Han blev nemlig kontaktet af den økologiske landmand Michael Mohr Jensen fra Fyn, der længe havde dyrket rødkløverblomsten og solgt den som et kosttilskud til landets helsebutikker.

»Jeg skulle sunde mig, da han forelagde ideen for mig om at undersøge plantens effekter. Jeg var ikke helt sikker på, at vi skulle bruge resurser på det. Men så begyndte jeg at studere litteraturen omkring planten, og der blev det meget synligt, at planten nogle havde positive effekter, især i Asien hvor man typisk spiser planter, der har et meget højt indhold af planteøstrogen ligesom rødkløverplanten. De har nemlig meget færre tilfælde af knogleskørhed, og symptomer på overgangsalder er næsten ikke eksisterende,« siger Per Bendix Jeppesen.

Forskeren er begejstret over den videnskabelig opdagelse, og han mener at det har været nødvendigt at finde en behandlingsform mod overgangsalder, da tilstanden kan have alvorlige konsekvenser.

»Man skal ikke tage let på overgangsalderen, for man mistænker den for at være grund til mange hjertekarsygdomme. Overgangsalderen skyldes, at kvinders østrogen niveau falder meget dramatisk, og det påvirker psyken og fysikken. Man ser f.eks. mange tilfælde af stress med kvinder i overgangsalderen og det kan også give følge sygdomme,« siger Per Bendix Jeppesen.

Studiet er lavet blandt 60 kvinder med fem »svære«, daglige hedeture. Forsøgspersonerne blev løbende testet med blodprøver, der testede hormonstoffet FSH, der kan indikere graden af overgangsalder.

»Kvinderne blev opdelt, så de 30 drak 150 ml rødkløverekstrakt om dagen i 12 uger, mens de øvrige 30 drak et placeboprodukt. Efter 12 uger testede vi igen, og vi har været målløse over vores data. Der er en meget større effekt, end vi har turdet håbe på,«  uddyber Per Bendix Jeppesens kollega Max Norman Tandrup Lambert, der har skrevet sin ph.d. om projektet.

Blandt forskere kan studiet måske opfattes som lettere kontroversielt, idet resultaterne blåstempler en dansk producent af rødkløver.

Men det er der ikke noget odiøst ved, mener Per Bendix Jespersen.

»Det er et ganske almindeligt forskningsprojekt. Vi har ikke nogle økonomiske interesser i at fremhæve et planten. De penge, som vi har brugt på forskningsprojektet, er nogen, som vi har ansøgt,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Forandring fryder slet ikke i julen

Også vi moderne såkaldte supermennesker, der kan det hele og lidt til, må bøje os – bare en smule – og bede om, at det nye, som julen har at bringe, må komme til os og nå os.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her