*

Familie & Sundhed

Fraskilte har større risiko for hjerteanfald

Jo flere skilsmisser, desto højere er risikoen for et hjerteanfald for de fraskilte, viser amerikansk undersøgelse.

Kvinder, der bliver skilt flere gange, har 77 pct. større risiko for et hjerteanfald, end kvinder der bliver i ægteskabet. Foto: Thomas Fredberg /Polfoto

Det er ikke kun et dødsfald til en nærtstående person, der øger risikoen for et hjerteanfald.

Det gør en skilsmisse også.

En amerikansk undersøgelse fra Duke University viser, at fraskilte har en højere risiko for få et hjerteanfald, end de par der bliver sammen. Det skriver BBC.

Årsagen er ifølge undersøgelsen, at kronisk stress, som er knyttet til skilsmisser, har en langsigtet effekt på kroppen.

Debat: Flere familier og færre skilsmisser

Undersøgelsen bygger på en analyse af knap 16.000 mennesker fra 1992 til 2010. Her viste det sig, at fraskilte kvinderne var de mest "udsatte".

Det fremgår, at kvinder, der blev skilt, har 24 pct. større risiko for at få et hjerteanfald, end kvinder der blev i ægteskabet. Tallet er derimod på 77 pct. for kvinder, der blev skilt flere gange.

Hos mændene er der 10 pct. større risiko for en hjerteanfald ved en skilsmisse, mens tallet stiger til 30 pct. ved flere skilsmisser.

»Denne risiko for et hjerteanfald er sammenligning med dem, der har et højt blodtryk eller diabetes. Den er ret stor,« siger professor Linda George, der er en af forskerne, til BBC.

Forskerne vurderede ikke, at det var livsstilsændringer som for eksempel lavere indkomst, der øgede risikoen. Det gjorde derimod forøgede stresshormoner og et konstant pres på immunforsvaret.

British Heart Foundation vil ifølge BBC ikke klassificere skilsmisse som en betydelig risikofaktor for et hjerteanfald, før der er mere forskning på området.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Flere familier og færre skilsmisser
Søren Vanting, folketingskandidat (K), Nørregade 2, Hornsyld
Skattesystemet i Danmark skal laves væsentligt om, men som bekendt kræves et flertal for væsentlige reformer i Danmark.
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her