Annonce
Familie & Sundhed

Britisk undersøgelse: Hver anden vil få kræft

Folk under 65 år har større risiko for at få kræft i fremtiden, vurderer Cancer Research UK.

Arkivfoto

En ud af to mennesker, der er født efter 1960, vil opleve at få kræft i løbet af deres liv.

Sådan lyder vurderingen fra Cancer Research UK, CRUK, der onsdag offentliggør sin undersøgelse i The British Journal of Cancer. Tallene er udregnet efter en ny og mere præcis måde at vurdere kræftrisiko på, siger CRUK, der dermed reviderer sin tidligere vurdering om, at hver tredje var i risiko for at få konstateret kræft.

Sådan kan kræft holdes nede

En af årsagerne til stigningen er, at folk i fremtiden sandsynligvis kommer til at leve længere. Derfor vurderer forskerne, at risikoen for kræft er større for folk, der er født i 1960 eller senere end folk, der er født tidligere.

"Kræft er primært en sygdom, der rammer ældre. Mere end 60 pct. af alle kræftdiagnoser bliver stillet til folk over 65 år," siger forfatteren til undersøgelsen, professor Peter Sasieni fra Queen Mary University i London ifølge The Guardian.

Samtidig tager den nye udregning højde for folks kost, drikkevaner, rygning og andre livstilsvaner, der har en effekt på kræftrisikoen. Tidligere udregnede man risikoen ud fra den antagelse, at den var det samme gennem hele livet.

Risikoen for mænd er ifølge den nye undersøgelse 53,5 pct., mens det for kvinder er 47,5 pct..

Den stigende risiko for kræft blandt befolkningen stiller store krav til, at sundhedssystemet i fremtiden er klar til at håndtere mængden af kræftpatienter. Ellers kan der opstå en krise, som får overlevelseschancerne ved sygdommen til at gå den forkerte vej, mener Harpal Kumar, chef for Cancer Research UK.

"Vi bliver nødt til at planlægge frem og sikre, at kræftforeningerne er i stand til at håndtere omfanget," siger han.

Forskere: Flere vil dø af resistente bakterier end kræft

Derudover opfordrer Harpal Kumar  og CRUK folk til selv at lave livstilsændringer, der kan nedsætte risikoen for kræft. Mere end fire ud af ti kræfttilfælde kan blive forhindret ved ændringer i folks livsstil, vurderer de, som f.eks. mere motion, rygestop, mindre alkohol m.v.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her