Mobiltest: Sony Xperia 1 III er på flere måder den vildeste mobil lige nu

På visse punkter er den nye topmobil fra Sony et niveau over alle andre. Den samlede oplevelse forsvarer dog ikke helt en pris på 10.000 kr.

Artiklens øverste billede
Smartphonen Sony Xperia 1 III. Foto: Sony

Smartphone:

Sony Xperia 1 III

Pris:

9.999 kr.

Med Xperia 1 III tager Sony endnu et stort skridt ud ad den spændende kurs, producenten har lagt med de foregående Xperia 1-mobiler. Her søger producenten ikke at lefle for mainstream, men er gået specifikt efter brugere med interesse for foto, gaming, film og musik.

Sony deler gavmildt ud af sine omfattende kompetencer på hvert felt for at levere den ultimative medieoplevelse.

Halvbuttet biografmobil

Helt ud i selve designet ser man det. Mobilen er mere aflang end de fleste. Det er den for at give plads til en 21:9-skærm – samme format som et biograflærred.

Noget designvidunder er den dog ikke. Den er lidt kluntet i sit halvtykke og halvtunge, rektangulære design.

Kvalitetsfornemmelsen er dog bundsolid. I siderne er anvendt aluminium, mens skærm og bagside består af Gorilla Glass i nyeste udgaver (7 foran, 6 bagpå). En IP68-certificering sikrer både vand- og støvtæthed.

Mobiltelefonen adskiller sig fra de fleste af markedets andre topmobiler ved at have analog forbindelse til hovedtelefoner, dedikeret kameraknap og fingeraftrykslæser indbygget i powerknappen. Det sidste er en rigtig fin løsning, som vi godt kunne ønske os, at flere producenter valgte i stedet for upålidelige fingeraftrykslæsere indbygget i skærmen. Desværre er Sonys fingeraftrykslæser ret langsom til at reagere. Der er mærkbar ventetid, fra fingeren sættes på læseren, til skærmen aktiveres.

Design: 5/6 stjerner

Læs også: Samsung lancerer billigere Galaxy S20 med de bedste features

En skærm i særklasse

Skærmen er i en klasse for sig. Sony er den eneste mobilproducent, der byder på en 4K OLED-skærm med 120Hz opdateringshastighed (faktisk 240Hz, hvis man medregner Motion blur billedbehandlingen). Takket være HDR, et bredt farvespektrum og den fremragende “Forfattertilstand” er både farvegengivelse, kontrast, skarphed og billedbevægelse uden lige. Lysstyrken er også rigtig fin, og især gamere kan få glæde af 240Hz Touch scanning, som betyder, at touchinput registreres uden nogen form for forsinkelse. På skærmkvalitet er Sony således et skridt foran.

Skærm: 6/6 stjerner

Fin batterilevetid

Man kunne frygte, at en skærm som denne ville sluge megen strøm, men batterilevetiden er faktisk overraskende god; det, på trods af at man har anvendt et relativ beskedent 4,500 mAh-batteri. Vi kom uden problemer halvanden dag igennem, før den skulle i opladeren, med skærmen sat på maksimal opløsning og hastighed. Mobilen understøtter såvel trådløs som omvendt trådløs opladning, så man både kan oplade den med en almindelig Qi-oplader og oplade andre enheder ved at lægge dem bagpå mobilen.

Batteri: 5/6

Læs også: Sony WH-1000XM4 [TEST]: Nådesløs støjdræber er blevet smartere

Godt med kræfter

Ydelsen er, som man kan forvente af en mobil med Snapdragon 888, tidens topmodel fra Qualcomm. Den er så rigelig til stort set alt, man kan finde på at bruge en smartphone til, inklusive gaming i højeste gear. Med 12 GB ram er der desuden rigelig rum for multitasking.

Ydelse: 5/6

(Over)ambitiøst kamera

Der, hvor Sonys særkende for alvor kommer til syne, er i kameraet, som er markant anderledes skruet sammen end de fleste konkurrenters. Sony har anvendt teknologi fra deres Alpha-kameraer, som er blandt de bedste spejlløse på markedet.

Det er først og fremmest i autofokus-egenskaberne, vi mærker det. Vi har aldrig oplevet et kamera, der fokuserer så hurtigt og med så stor præcision. Kameraet finder ansigter øjeblikket, og holder du udløserknappen nede, vil det stille ind på personens øje på et splitsekund. Dets evne til at spore objekter, både ved foto og video, er ligeledes i en klasse for sig. Det er en avanceret 3D iToF-sensor med til at sørge for.

Hastigheden af kontinuerlige skud er ligeledes af en anden liga, end vi hidtil har kendt. Du kan tage 20 billeder i sekundet med kontinuerlig AF. Der foretages AF/AE-beregninger 60 gange i sekundet for at sikre høj præcision og nøjagtigt fokus og optimeret eksponering. Det er ret overlegent.

Det samme er Sonys kamera-app, som er designet med afsæt i Alpha-kameraernes menusystem. I stedet for, som tidligere, at splitte det op, så man havde en standard kamera-app, som lignede alle andre, og en særlig Pro-app, så er det hele nu bygget sammen. Man starter som udgangspunkt med “Basic”-tilstanden, som er helt simpel at gå til, og så kan man ellers bevæge sig videre derfra, jo mere man vil udforske avancerede, manuelle muligheder. De mest anvendelige features som eksponering/hvidbalance, bokeh og optagelsestilstand er gjort direkte tilgængelige, hvilket gør brugen mere intuitiv. Den dedikerede kameraknap på siden af mobilen bidrager yderligere til at gøre betjeningen ligetil.

Den særlige Cinema Pro-app er dog stadig separeret fra resten som en selvstændig app, hvilket giver god mening, da den kræver en del mere manuel indstilling af brugeren. Det kan dog være en ganske fremragende app til kreativ videooptagelser med et ægte Hollywood-skær.

Mobilen er udstyret med tre kameraer: et hovedkamera, et vidvinkelkamera og som noget ganske særligt et variabelt zoomkamera. Det sidste gør det muligt at skifte flydende mellem 70 mm (x 2,9) og 105 mm (x 4,4) brændvidde endda uden at miste fokus, hvilket en Dual PDAF-sensor med til sikre. En interessant og ganske vellykket måde at udvide kameraets optiske zoom-egenskaber.

Desværre er mulighederne for at ændre brændvidde begrænset i andre henseender. Modsat mange andre mobilkameraer er det ikke i Xperia 1 III muligt at skifte mellem mobilens forskellige objektiver, mens du filmer video. I stedet er det muligt at zoome digitalt x 3 inden for for hvert objektiv, men det er ikke uden kvalitetstab, og det giver slet ikke samme fleksibilitet som at kunne skifte fra hovedkamera til vidvinkel til 70 mm brændvidde osv. Denne begrænsning står i stærk kontrast til eksempelvis Samsungs Director Mode, der netop er skabt til at give optimale betingelser for at udnytte alle mobilens objektiver, når der skydes video.

Læs også: Skærmfri bølge ruller ind over Danmark: Slut med trætte elever

Kvaliteten af videooptagelser er dog ikke desto mindre glimrende, hvilket en god optisk billedstabilisering har sin del af æren for. Op til 4K, 60 fps er muligt.

Fotos klarer mobilen for så vidt også ganske glimrende. Selv under ret svage lysforhold leverer kameraet fine resultater, og der er en god konsistens i gengivelsen på tværs af de tre objektiver. Især i zoomkameraet kan støjreduktionen dog til tider være lidt voldsom, så motiverne får et nærmest blødt, retoucheret look. Dette var også en tendens, vi så i lidt mere ekstrem grad på skærmen, inden vi skød et billede. Efterfølgeren, da billedet var skudt, stod dog skarpt og fint. Vi regner med, at dette må være en fejl, som sikkert hurtigt rettes i en opdatering. Hvidbalancen havde det også med være lidt skæv, så farverne blev for kølige. Det kan nemt rettes, men det er ikke noget, man ønsker at bruge tid på, hver gang man skal skyde et billede.

Ligesom ved videooptagelserne er objektiverne også i fototilstand separeret mere, end vi er vant til fra andre smartphones. Du kan ikke zoome kontinuerligt fra x 0,7 og op til x 12,5, som er den højeste zoomfaktor. Du vælger et objektiv, og inden for dette kan du zoome op til zoomfaktoren på det næste, hvorefter du så kan vælge dette og zoome videre op til det næste osv. Denne tilgang minder mere om den måde, et traditionelt kamera fungerer på, men gør desværre brugen mere omstændelig end nødvendigt og trækker brugeroplevelsen af det ellers eksemplarisk konstruerede kamerasystem en smule i den forkerte retning.

Kamera: 5/6

Et hifi-anlæg i lommen

Lyden er der også kælet for. Mobilens indbyggede højttalere er ikke bare i stand til at afspille virtuel surround-lyd i Dolby Atmos-format, men er også de første på markedet, der understøtter 360 Reality Audio. Det giver, ligesom når man anvender teknologien i kompatible hovedtelefoner, et større og mere distinkt lydbillede. Men altså, det er stadig blot mikroskopiske højttalere i en smartphone, og man kan spørge sig selv, om det virkelig er værd at bruge så meget krudt på musikgengivelsen i højttalerne, når langt de fleste brugere alligevel tilslutter hovedtelefoner eller bruger eksterne højttalere, når der skal lyttes musik.

Lyd: 6/6

Alt for dyr

Xperia 1 III er således en smartphone, der på flere punkter går skridtet videre end konkurrenterne eller tilbyder features, du ikke finder andre steder. Men det er også en mobil, der bevidst bevæger sig ud af nogle smalle stier, som til tider kan være lidt svære at se, hvor skal føre os hen. Vi elsker Sonys dedikation til medienørderne, men brugeroplevelsen i Xperia 1 III byder altså bare på visse bump, og det er ikke helt godt nok, hvis man skal lægge 10.000 kr. for en smartphone.

Pris: 2/6

En smartphone for de få

Det betyder dog ikke, at Xperia 1 III ikke kan være anbefalelsesværdig. Et lille segment vil finde uundværlige features her, som ikke kan findes andre steder. De fleste vil dog formentlig opnå større gevinst ved at vente på Xperia 5 III, der ser ud til at komprimere meget af det gode fra Xperia 1 III ned i en mindre og billigere mobil.

Artiklen er publiceret i samarbejde med altomdata.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.