*

Livsstil

Helt unge piger vil have tatoveret fregner: »Jeg har afvist mange«

Kunstige fregner vinder frem, men man skal tænke sig godt om, før man udsætter sin hud for permanent makeup, siger ekspert.

Fregnerne er populære igen. Er man født uden, kan man købe sig til dem. Foto: Colourbox

Fregnerne er igen på hitlisten over sommerlige skønhedstendenser.

Er man i tvivl, kan man konsultere de sociale medier, hvor adskillige unge - især udenlandske - kvinder pynter ansigtet med kunstige, tatoverede fregner. Fænomenet er endnu ikke så stort i Danmark, men tendensen er tydelig, fortæller Sandra Klenz, som er uddannet master i mikropigmentering og indehaver af behandlingsklinikken Human Aesthetics.

»Det er blevet lidt vildt. Jeg synes, det er meget fremme lige nu, og man skal tænke sig rigtig godt om. Det er ikke noget, jeg er fan af at lave. Det er lige midt i ansigtet, og i starten ligner man noget, der er løgn, fordi pigmentet er så kraftigt,« siger hun.

Sandra Klenz laver kun behandlinger med permanent makeup på personer, der er fyldt 18 år, men hun oplever, at piger ned til 14 år - og ind i mellem deres forældre - kontakter hende for at få tatoveret fregner såvel som øjenbryn, eyeliner og læber.

One more healed photo of freckles on this gorgeous girl

Et opslag delt af @sydneydyercosmetics den

Seks gode råd: Det skal du vide, inden du får en tatovering

»Jeg har afvist mange. Det er unge piger, som ser det på Instagram eller Youtube, og så viser de mig billeder, hvor de har siddet med en øjenbrynsblyant og tegnet fregner på sig selv. Det vil jeg simpelthen ikke lægge navn til,« siger hun.

Henvendelserne kommer, selvom hun ikke åbent reklamerer med at tatovere fregner på sin hjemmeside. Hun laver kun behandlingen »i yderste nødstilfælde«. Det kan være på personer, der før har haft fregner, og har mistet dem på grund af en hud- eller laserbehandling. Fregner klæder ikke alle, understreger hun.

Trenden med de kunstige fregner er dukket op i modebilledet med jævne mellemrum, siden kosmetikmærket Lancôme i 1990'erne lancerede den såkaldte fregne-liner - en makeup, som var udviklet til at tegne de små prikker hen over næsen og på kinderne. Siden har man fra tid til anden kunnet se de unaturlige fregner på såvel runway-modellerne som helt almindelige mennesker.

Forbud mod skadelig kemi i kosmetik efter dansk pres

Man skal tænke dog tænke sig godt om, før man vælger den semi-permanente version, understreger Sandra Klenz.

Afhængig af om man har en kold eller varm hudtone, kan fregnerne skifte farve og blive rødlige eller grållige med tiden. Desuden kan fedtet hud give en dårligere holdbarhed. Den maksimale holdbarhed er mellem to og fem år.

Hvis man vil have en kosmetisk tatovering, skal man først og fremmest sikre sig, at behandleren er uddannet til at udføre den specifikke opgave, siger Sandra Klenz.

Man bør også se billeder af behandlerens tidligere arbejde og sikre sig, at der kun bliver brugt naturlige pigmenter uden kemi. Endelig skal man huske at spørge ind til, hvad behandleren tidligere har oplevet af komplikationer, understreger Sandra Klenz.

»Og generelt skal man ikke få kosmetiske tatoveringer, hvis man tager blodtryksmedicin eller blodfortyndende medicin, ligesom gravide og ammende selvfølgelig også skal holde sig langt væk fra det,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her