Sommeren lakker mod enden: Undgå at blive nedtrykt, når hverdagen melder sig

Fokus på gode kolleger og en rolig start gør overgangen mellem ferie og arbejde lettere, guider eksperter.

Artiklens øverste billede
Det er helt normalt at føle sig nedtrykt, når sommeren går på hæld og arbejdet igen kalder, fortæller erhvervspsykolog Majken Matzau.

Sand og vand mellem tæerne, formiddage i sengen og intet vækkeur, der insisterende ringer en ny dag ind.

For mange er sommerferien årets højdepunkt, og derfor kan det være svært at vende tilbage til arbejdet, når ferien ebber ud og hverdagen igen melder sig, forklarer erhvervspsykolog Majken Matzau.

»Det er helt normalt at opleve en vis 'blues', da man nu skal i gang med krav, travlhed og performance igen. Det betyder også meget, at der nu er et helt år til næste sommerferie,« siger hun.

Også konsulent og direktør af Uddannelseskompagniet Charlotte Juul peger på følelsen af frihed, som den helt store forskel mellem hverdag og ferie.

»Det handler først og fremmest om vaner og rytmer. Når du og jeg har ferie, så nuller vi lidt rundt og får en anden soverytme - alt er lystbetinget. Når man skal tilbage på arbejdspladsen igen, så skal vi ind i den daglige trommerom. Alene at stille vækkeuret får os til at tænke "uuuuf",« siger konsulenten.

Når første arbejdsdag efter ferien nærmer sig, er det derfor nyttigt at bevæge sig væk fra tanken om frihedsberøvelse og i stedet fokusere på de opgaver, som man glæder sig til ved arbejdet, som for eksempel bestemte arbejdsopgaver eller kollegerne, forklarer Charlotte Juul.

»Man skal sige til sig selv: Jeg er ikke nødt til at tage på arbejde - jeg har lyst til at tage på arbejde. Og så plejer jeg at sige, at man godt må lyve lidt for sig selv,« tilføjer hun.

Ifølge Majken Matzau kan man »bevare den gode energi« fra sommerferien, når hverdagen skydes i gang, ved at følge tre råd:

1. Sørg for at få et par dage hjemme med ferie, førend man starter op på jobbet igen, i stedet for fx at lande om søndagen fra Malaga og så begynde træt på job næste morgen.

2. Sørg for at starte roligt op, og sæt tid af den første dag til at læse mails og catche op. Starter man op på fuld blæs efter sommerferien fra det ene sekund til det andet, får nervesystemet et chok, og det ødelægger den gode energi, man har fået bygget op gennem ferien.

3. Fortsæt med nydelsen, også selvom det nu er blevet hverdag igen. Gode middage er der stadig masser af mulighed for i de lune sommernætter i haver og parker, inden efteråret sætter ind.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.