Madblogger: Saucen skal have fløde, smør og »vanvittige mængder dild«

Kalvefrikasse med dild og årstidens råvarer er sommerens yndlingsret for Mads Vindfeld Andersen, der står bag madbloggen madsvin.com.

Artiklens øverste billede
Mads Vindfeld Andersen står bag madsvin.com, som han oprettede i 2015. Foto: PR

Om det er, fordi folk har været hjemsendt og de derfor har haft mere tid til at gå op i mad, ved Mads Vindfeld Andersen ikke, men under coronakrisen er læsertallene på hans madblog eksploderet.

»Jeg tror, der er mange derude, der er blevet gode til surdej. Det ser i hvert fald sådan ud, når man kigger på mine læsertal,« siger han.

Mads Vindfeld Andersen står bag madsvin.com, som han oprettede i 2015. I dag når sitet ud til halvanden million danskere, der savner inspiration i køkkenet. Opskriftsmageren, der er født og opvokset på Fyn, beskriver sig selv med ordet »hobbymadglad« og fortæller, at det har været en retvisende betegnelse for ham siden fødslen.

Er der en ret, som har haft en særlig betydning i dit liv?

»Det må være kalvefrikasse med dild og årstidens råvarer. Det er en ret, min mor ofte lavede til mig, da jeg var barn. Den er blevet et fast ritual i mit liv, når der kommer nye danske kartofler.

Først og fremmest fordi jeg er helt pjattet med dild, som jeg nærmest kan spise uanede mængder af. Men også fordi det er en perfekt ret til det sene forår og den tidlige sommer, og du virkelig kan smage årstiden i retten.

Kalvefrikasse med dild og årstidens råvarer var en fast bestanddel af Mads Vindfeld Andersens barndom, når der kom nye danske kartofler. Foto: PR

Hovedelementet er langtidsbraiseret kalvekød, hvor jeg bruger braiseringslagen til at lave en sauce, som jeg kommer masser af dild i. Men man kan selvfølgelig også bruge andre urter, hvis man foretrækker det. Tilbehør er nye danske kartofler og alt, hvad der ellers pibler frem af jorden lige nu. På det her tidspunkt asparges – senere nye gulerødder.«

Hvordan vil du beskrive smag og duft?

»Smagen er intens. Både fordi der er masser af umami i kødet, men også på grund af mængden af dild. Hvis man kunne tage ordet ”tidlig sommer” og smage på det, ville det passe perfekt på retten. Dild, asparges og kartofler, de har alle denne her lidt ”ærtede” smagsnote. Det er et match made in heaven.

For mig dufter retten af at sidde hjemme i stuen hos min mormor. Hun havde et lille hobbylandbrug med en køkkenhave, hvor hun dyrkede alle råvarerne selv. Jeg er vokset op med, at man henter grøntsager i haven og så laver et måltid ud af det.«

Er der noget i kreeringen af retten, man skal være særlig opmærksom på, hvis man vil have et godt resultat?

»Det er helt afgørende, at kalvekødet er af høj kvalitet, da det er centrum i retten og skal kunne tåle at blive braiseret. Det kan for eksempel være spidsbryst, hvilket kræver, at du soignerer kødet, fjerner sener og hvad der ellers måtte være.

Så skal du også være opmærksom på, at kødet bliver tørt, hvis du lader det braisere for længe. Alt afhængig af kødets størrelse skal det have 1½ til 2½ time. Går det galt, kan du redde kødet ved at glasere det op i fond og smør på en pande, lige inden du serverer. Så skal det nok blive saftigt alligevel.«

Hvordan er din fremgangsmåde, når du skal lave retten?

»Når kødet er parat, kommer jeg det i en gryde med vand sammen med de smagstilsætninger, jeg har lyst til. For det meste kører jeg med peberkorn og laurbærblade. Og så skal det faktisk bare have lov at stå og passe sig selv.

Jeg har serveret kalvefrikasse for mange mennesker, og lige meget hvem de er, lapper de den i sig.

Mads Vindfeld Andersen, madblogger.

På et tidspunkt bliver kødet mørt, og så tager jeg det op. Fonden bruger jeg til at lave en opbagt sauce, som får et skud fløde, noget smør og vanvittige mængder dild.«

Hvordan ved man, at man har ramt jackpot?

»Når du har denne her koncentrerede smag af forår og tidlig sommer, og du bare jubler over hver en bid, du får i munden. Så er den dér.

Jeg har serveret kalvefrikasse for mange mennesker, og lige meget hvem de er, lapper de den i sig. Der bliver konsumeret uanede kartofler og sauce, når man serverer den her ret.«

Kan du give et eksempel på, hvordan man kan sende retten i en ny retning?

»Jeg har lavet den i en mere gourmetagtig udgave, hvor saucen er lavet på sifon, og hvor jeg har lavet anretningen i en rede af dild. En frikasse behøver ikke være denne her store, dybe tallerken fyldt op med sauce, kartofler og kød. Det kan sagtens være sirligt anrettet og med en blendet sauce, der er glat og uden dildstykker, som skydes ud af en sifonflaske.

Men man skal passe på, når man spiser gourmetudgaven. Den føles ikke så tung, som den er. Pludselig rammer den dig som en knockout, hvis du spiser for meget.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.