TV 2 tiede om stor satsning - nu skal chefen mødes med ministeren

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt er forundret over den nye strategi hos TV 2's største regionalstation.

Artiklens øverste billede
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har nu indkaldt direktøren for TV 2 Kosmopol til et møde om regionalstationens public service-forpligtelse. Foto: Linda Johansen

TV 2’s største regionalstation ville afsløre sin satsning med et brag. 

Derfor fik seerne i hovedstadsområdet ikke et forudgående varsel om, at TV 2 Lorry tirsdag aften trak stikket og i ly af natten transformerede sig om til et mediehus med nyt studie, strategi og navn: TV 2 Kosmopol.

Stilskiftet betyder, at regionalstationen - der når ud til 34 kommuner og har et par millioner potentielle brugere - fremover dropper mantraet om at være lokal for alle. 

»Hvor vi før har forsøgt at dække hver kommune, fokuserer vi nu på at lave journalistik, som er relevant på tværs,« lyder det i en meddelelse, hvor det fremgår, at tv-stationen i al hemmelighed har forberedt sin transformation gennem et helt år og tidligt i forløbet besluttede sig for at give seerne »en ordentlig nytårsoverraskelse«.

Det sidste er i den grad lykkedes, for blandt de overraskede folk ude i tv-stuerne er såmænd kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), der ikke blev orienteret om TV 2-satsningen på forhånd. 

Han er forundret over udmeldingen om, at TV 2 Kosmopol ikke kan være lokal for alle. Den selvejende institution har nemlig forpligtet sig til at dække hele sit geografiske sendeområde ud fra en vejledning om løbende at opgøre antallet af indslag i de enkelte kommuner.

Det fremgår af tv-stationens public service-kontrakt, der ligger til grund for en offentlig finansiering på knap 70 mio. kr. om året. 

Af samme grund har kulturministeren nu indkaldt direktøren for TV 2 Kosmopol, Morten Kjær Petersen, til et møde i slutningen af måneden.

»Det er en klar forventning fra min side, at TV 2 Kosmopol lever op til den kontrakt. Her står sort på hvidt, at tv-stationen skal dække hele sit regionale område,« siger Jakob Engel-Schmidt og forklarer, at han kun har hørt om tv-stationens nye planer gennem medierne.

»Derfor har jeg bedt direktøren om at sætte ord på, hvad tv-stationens profilændring kommer til at betyde.«

Tirsdag aften blev TV 2 Lorry udskiftet med TV 2 Kosmopol på mediehusets facader og køretøjer. Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix

Morten Kjær Petersen bekræfter, at han er blevet inviteret til et møde med ministeren. Direktøren mener dog på ingen måde, at strategiskiftet er et brud på regionalstationens public service-kontrakt.

»Nogen vil gerne fremstille TV 2-stationerne som lokale. Men det har vi jo aldrig været. Vi er regionale. Så vores opgave er at formidle en fælles identitet i hele området ved hjælp af historier, der lige så ofte kommer til at tage deres afsæt i Greve eller Allerød som i København,« forklarer Morten Kjær Petersen.

Hvorfor har I ikke inddraget Kulturministeriet undervejs i forløbet? 

»Det kunne vi godt have gjort, men det skal vi ikke gøre, så derfor har vi valgt at lade være. For det har været vigtigt for os at holde på historien i stedet for at skulle forholde os til en lang diskussion om tv-stationens skifte. Fordelen ved det er, at debatten om TV 2 Kosmopol nu har et helt konkret indhold at tage udgangspunkt i,« siger Morten Kjær Petersen. 

Det er imidlertid ikke kun strategiskiftet, der har påkaldt sig løftede øjenbryn rundt omkring. Det samme har markedsføringskampagnen, fordi den spiller på en stribe fordomme om indbyggerne i hovedstaden set fra Jylland, Fyn og Bornholm. Såsom at københavnere er villige til at betale 65 kr. for en fastelavnsbolle og foretrækker at drikke kaffe af glas.

I kombination med navneforandringen bidrager tv-stationens kampagne til at tegne en »karikatur af alle københavnere og nordøstsjællandske lidelsesfæller som en slags bedrevidende, kronisk selvovervurderende undermålere,« lyder det eksempelvis i en kommentar hos Berlingske fra forhenværende folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth (DF).

På den måde har Morten Kjær Petersen så sandelig fået et brag ud af nyheden om det øjeblikkelige farvel til Lorry efter 34 års tjeneste.

»Det er jo altid farligt at gå ud og lave noget som helst, der baserer sig på humor. Hele pointen med kampagnen er at omfavne fordommene om københavnere, fordi vores opgave som mediehus netop er at nuancere den slags fortællinger.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.