Politikere i oprør over sag fra CBS: »Folk, der konstant føler sig krænket, skal sgu have noget professionel hjælp«

CBS har nu valgt at droppe sangen fra morgensang-repertoiret, men det falder ikke i god jord hos landets toppolitikere.

Artiklens øverste billede
Højskolesangbogen. Foto: Morten Langkilde

En underviser fra CBS har fået en undskyldning fra ledelsen, efter at hun følte sig krænket over sangen ”Den danske sang er en ung blond pige”.

Sagen, som udspringer af en morgensang på et internt møde for omkring et år siden på CBS’ Department of Management, Politics and Philosophy og blev igangsat, da en kvindelig underviser med anden etnisk baggrund følte sig holdt udenfor af digteren Kai Hoffmanns tekst fra 1924.

CBS har nu valgt at droppe sangen fra morgensang-repertoiret. Men den beslutning falder ikke i god jord hos flere af de danske toppolitikere, heriblandt landets statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der er »chokeret« over institutledelsens beslutning.

»Det kan simpelthen ikke være rigtigt, hvis der fremover ikke kan synges efter højskolesangbogen (herunder nr. 162) på CBS,« skriver statsministeren på Facebook.

Også justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har reageret negativt på sagen.

»Jeg skulle lige se efter en ekstra gang, om det her var en joke. Det var det desværre ikke. Stop det. Bare stop. Hvis vi ikke længere må synge vores sange, så stopper festen,« skriver han i et offentligt opslag.

Socialdemokratiets næstformand Mogens Jensen finder CBS’ undskyldning uforståelig.

»Den er skrevet i 1924 og skal ses i den kontekst. Den kan sagtens synges i dag uden at nogen kan anklages for nogen som helst form for diskrimination,« skriver han på Twitter.

Hør højskolesangen "Den danske sang er en ung blond pige her"

Hans partifælle, folketingsmedlemmet Lars Aslan, finder det »absurd«. »Folk, der konstant føler sig krænket, skal sgu have noget professionel hjælp«, foreslår han i et tweet, som også Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye har delt.

CBS’ viceinstitutleder Mads Mordhorst var den, der gav den krænkede underviser en undskyldning. Han siger til Kristeligt Dagblad, at det var »modigt« af kvinden at reagere ved morgensangen og mener, at det ville virke som en provokation at synge sangen igen.

Teksten til ”Den danske sang ...” blev oprindelig skrevet som indledning til Dansk Korforenings nationale sangstævne og indledes med linjerne: ”Den danske sang er en ung blond pige, hun går og nynner i Danmarks hus. hun er et barn af det havblå rige, hvor bøge lytter til bølgers brus”.

Komponisten Carl Nielsen lagde i 1926 melodi til Kai Hoffmanns tekst. Det Kgl. Bibliotek har kaldt sangen for en af de mest populære danske sange.

Jyllands-Posten har onsdag morgen været i kontakt med Mads Mordhorst, men han ønsker ikke at stille op til interview.

»Det er en sag, der er blæst helt ud af proportioner,« siger han og henviser til en kommentar, han har lagt på sin Facebook-profil.

Her skriver han bl.a., at »episoden, som artiklen bygger på, ligger næsten to år tilbage, og var en konkret episode. Efterfølgende talte vi om den, og der var ikke nogen, hverken blandt de ansatte eller i ledelsen, som var af den opfattelse, at den skulle føre til ændringer i forhold til regler eller andet«.

»Jeg kan se at jeg her et blevet tolket ind i en identitetspolitisk ramme, som jeg ikke deler,« mener han.

Vi ville bl.a. gerne have spurgt Mads Mordhorst, om han forstår de skarpe reaktioner på historien i Kristeligt Dagblad, og hvor grænserne på CBS går i forhold til sangtekster.

Kan man f.eks. synge H. C. Andersens ”I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme” fra 1850? Og hvordan ser han på linjerne ”pigernes latter og lyse hår” og ”øjnene blå som vand i vår” i ”Danmark nu blunder den lyse nat”, skrevet af Thøger Larsen i 1914?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen