Det var en voldsom uge – både for politikere og vælgere i Aarhus

To af de helt store stemmeslugere ved kommunalvalget Steen Stavnsbo (K) og Laura Bryhl (EL) er fortid i byrådet. Det er et bet for hele den demokratiske værdikæde.

Det har uden tvivl været en svær beslutning for både Steen Stavnsbo og Laura Bryhl at trække sig fra Aarhus Byråd med stress eller symptomer på samme.

Deres exit sker, bare syv måneder efter at de to topfigurer fra hhv. De Konservative og Enhedslisten indtrådte i byrådet.

Det skal man tage alvorligt – et sådant skridt tager ingen for sjov. Byrådet og borgmesteren har da også været hurtige til at reagere og indkalde til en drøftelse af, hvordan man kan »styrke det politiske arbejde og sikre, at det fremover bliver nemmere og mere attraktivt at være medlem af Aarhus Byråd«.

Det, at to af de største stemmeslugere ved kommunalvalget nu har forladt netop Aarhus Byråd, ligner en tilfældighed, heldigvis.

Jacob Haislund, redaktør

Det er rigtigt og fornuftigt at gribe til handling. Chikane og stress må ikke blive hverdag. Chikanøse henvendelser via sociale medier, e-mail og deslige, som Laura Bryhl har beskrevet det, hører ingen steder hjemme. Ikke desto mindre viste en rundspørge foretaget af Institut for Menneskerettigheder i februar, at 45 pct. af de 2.271 kandidater, som svarede, oplevede en eller anden form for chikane eller trusler i forbindelse med den kommunale valgkamp i fjor.

Når to politikere, der for under et år siden stillede op som borgmesterkandidater i Aarhus og blev valgt ind med stor vælgeropbakning, med få dages mellemrum trækker sig med stress-symptomer, er det naturligt at spørge sig selv: Er der noget helt galt her i Aarhus, siden vi er endt der?

Det er alvorlige sager for Laura Bryhl og Steen Stavnsbo. Men det er også alvorligt for resten af den demokratiske værdikæde. For nye politiske spirers tilskyndelse til at stille sig frem og investere deres tid og energi i politik. Og for de 11.575 vælgere, som i november satte deres kryds ud for en politiker, som nu ikke længere repræsenterer dem og deres interesser i Aarhus Kommune.

Det er betryggende, at byrødder – erfarne såvel som nyvalgte – fortæller om et politisk velfungerende klima i selve byrådet. Og timingen for udmeldingerne fra Laura Bryhl og Steen Stavnsbo kan vel i vid udtrækning også forklares med, at byrådssæsonen begynder nu, hvorfor det vil være naturligt at give en ny kandidat muligheden for at være med fra begyndelsen.

Dertil kommer, at sagerne om Laura Bryhl og Steen Stavnsbo – om end udfaldet blev det samme – synes grundlæggende forskellige.

I tilfældet Laura Bryhl handler forhistorien om et internt klima i Enhedslisten, som i hvert fald ikke synes på niveau med klimaet i byrådet. Hele forløbet om Viggo Jonasen, der blev ekskluderet fra Enhedslisten for sexistisk opførsel rettet mod Laura Bryhl, har været kaotisk og uskønt.

Fra Steen Stavnsbo lyder det, at livet som fuldtidspolitiker og offentligt eksponeret person »har haft for store omkostninger privat«. Nu byder vi velkommen til Nicolai Bang som ny rådmand for Teknik og Miljø. Han og Stavnsbo er »forskelligt skruet sammen«, hvad angår livet i den offentlige debat, mener Nicolaj Bang selv. Lad os håbe, at hans oplevelse som rådmand bliver bedre.

Vi byder formentlig også velkommen til Enhedslistens Solveig Munk som en nu permanent afløser for Laura Bryhl.

I et vist omfang nye ansigter. Og måske nye tider?

Det, at to af de største stemmeslugere ved kommunalvalget nu har forladt netop Aarhus Byråd, ligner en tilfældighed, heldigvis. Alligevel håber jeg, at den voldsomme uge, som aarhusiansk politik har været igennem, fører til konkrete tiltag, der kan lede mod noget bedre.

Forhåbentlig bliver der sat handling bag ordene, når chokket har lagt sig. Men hvad den handling helt konkret skal være, er godt nok svært at sige. Travlheden og arbejdspresset kan man arbejde med. Men som kommunalforsker Roger Buch har udtalt det her i JP Aarhus:

»Der vil altid være nogen, der er grænseoverskridende.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.