Perfekt placering af vindmøller på havnen

Når først vindmøllerne er rejst, hører det til sjældenhederne, at de danske kommuner modtager klager over dem.

Artiklens øverste billede
Tegning: Rasmus Sand Høyer

De foreslåede vindmøller på havnen i Aarhus er fejlplacerede. Sådan skrev Britta Neumann forleden i JP Aarhus. Men intet kan være mere forkert. Møllerne bliver placeret, hvor der er masser af vind. Samtidig kommer møllerne til at stå tæt på havnens erhvervsvirksomheder og med kort afstand til indre bys mange el- og varmeforbrugere. Og møllerne stilles op med god afstand til boliger – endog med langt mere afstand end de foreskrevne regler.

Møllerne på havnen i Aarhus har med andre ord den perfekte placering for at levere lokal produceret vedvarende energi til borgerne i byen. Samtidig spiller møllerne fint ind i Folketingets for længst vedtagne beslutning om, at vores el og varme skal være fri af fossile brændsler inden 2030.

Britta Neumann påstår, at møllerne stilles op for at forgylde el-producenter. Hvem bliver forgyldt af møllerne på havnen i Aarhus? Det lokale forbrugerejede andelsselskab NRGi? Det lokale møllelav? Hun kan vælge at blive medejer begge steder – hos NRGi dog betinget af, at hun bor inden for NRGi´s forsyningsområde og har en elmåler.

Neumann taler også for, at alle nye møller blot skal stilles ud på havet. Men det er bestemt ikke gratis at transportere store mængder af strøm over store afstande – og heller ikke uden gener. Nærheden til forbrugerne – som i tilfældet med møllerne på havnen – er en af flere grunde til, at el fra landmøller ifølge Klimarådet er den billigste strøm, man kan producere – og ca. 30 pct. billigere end strøm fra havmøller.

Britta Neumann taler varmt for solceller. Men solceller uden vindmøller vil betyde, at elproduktionen vil være størst om sommeren, hvor vi bruger mindst energi. Omvendt vil elproduktionen fra solceller være meget lille i vintermørket, hvor vi bruger store mængder af energi til opvarmning og belysning.

For vindmøller gælder, at de producerer mest energi i de tider på året, hvor vi danskere er storforbrugere af energi.

En ensidig satsning på solceller i Aarhus Kommune vil betyde, at der i den energikrævende del af året bliver behov for at transportere store mængder af strøm til Aarhus fra andre steder. Netop derfor bør solceller i Aarhus suppleres med vindmøller.

I øvrigt opfordrer energinet.dk til, at der sættes vindmøller op, hvor der er behov og plads i elnettet. Der er både plads i elnettet og efterspørgsel på grøn strøm og varme i Aarhus-området.

Der er således gode grunde til at opsætte vindmøller på havnen i Aarhus. Og hvis det kan tjene Britta Neumann som trøst, så peger undersøgelser fra VidenOmVind på, at utilfredshed med vindmøller primært fremkommer i planlægningsfasen. Når først vindmøllerne er rejst, hører det til sjældenhederne, at de danske kommuner modtager klager over dem. Tendensen er, at folk har langt nemmere ved at vænne sig til vindmøller, end de tror.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.