Aarhus har brug for flere vindmøller

Det vil være bedst, hvis det var lokale andelsejede energiselskaber, kommuner og et vindmøllelaug, der fik rejst møllerne.

Artiklens øverste billede
Kronik 1102 20Grøn energi, vindmøller, vedvarende energi, Grøn økonomi,

Jens Christian Haaning har i et læserbrev den 14. oktober skrevet en lang række fejl om vindmøller i Århus Bugt.

Jeg var bestyrelsesformand for Nrgi og Havvind Århus Bugt (HÅB) fra 2010 til 2015. Vi kom meget langt i planlægningen for 20 vindmøller ved Mejl Flak. Vi havde en VVM-undersøgelse, som muliggjorde projektet, og vi havde gode forhandlinger med Siemens om en totalentreprise med levering og service af vindmøllerne. Men i de fem år vi havde arbejdet, var elpriserne faldet fra 40 øre til 20 øre pr. kwh. Derfor måtte Nrgi og HÅB konkludere, at vi ikke kunne gennemføre projektet, og vi var nødt til at aflevere vores VVM-undersøgelse til Energistyrelsen. Nrgi har ikke afleveret noget til et canadisk selskab. Men European Energi har ansøgt Energistyrelsen om tilladelse til at opstille møller ved Mejl Flak og bruger det forarbejde, som HÅB lavede.

Hans Christian Haaning skriver, at der ”var en mildt sagt lunken tilslutning fra de tilgrænsende kommuner”. Det er ikke korrekt, hvilket fremgår af høringssvarene til VVM-undersøgelsen i 2012. Syddjurs, Odder og Aarhus Kommune støttede vindmøllerne. Aarhus Kommune med følgende kommentar:

”Aarhus Byråd har behandlet sagen og er meget positive over for opstilling af vindmøller ved Mejl Flak. Havvindmøllerne vil bidrage til den ønskede udfasning af fossile brændsler og vil samtidig understøtte Aarhus som international vindmøllehovedstad, idet møllerne vil kunne fungere som et vigtigt udstillingsvindue for den stærke vindmølleklynge, som Aarhus og Midtjylland har inden for vindenergi”

Her otte år efter går debatten mere på, hvad der skal til for at lave en god klimaplan for Aarhus Kommune, og det vil være oplagt at tage 20 vindmøller i Aarhus Bugt med i en ambitiøs klimaplan. Og det er også det, som en række grønne organisationer har foreslået byrådet.

Jeg ser frem til, at vindmøllerne bliver rejst ved Mejl Flak. Det var Vindmøllelaug Århus Bugt, som tog initiativet til de kystnære møller. Og det vil være bedst, hvis det var lokale andelsejede energiselskaber, kommuner og et vindmøllelaug, der fik rejst møllerne. Det var det, som vi arbejdede for i HÅB. Med de alvorlige klimaproblemer har Aarhus har brug for flere vindmøller i sin klimaplan.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.