Hele paletten skal i spil for at redde klimaet

Konsekvenserne af den globale opvarmning er så omfattende, at det er nødvendigt med kompromiser.

Artiklens øverste billede
Tegning: Rasmus Sand Høyer

I et åbent brev bragt her i avisen stiller Bodil Elling sig uforstående overfor, at Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Aarhus (DN) i sit dugfriske forslag til en kommunal klimaplan peger på muligheden for opstilling af vindmøller ved Mejlflak i Aarhus Bugt.

Lad mig bare indledningsvis slå fast, at DN egentlig også helst så, at al vindenergiproduktion kunne gemmes bag horisonten, langt til havs og uden for synsvidde. Måske bliver det virkelighed engang i fremtiden, men indtil da er vi efter vores opfattelse nødt til at aktivere alle de til rådighed stående muligheder, herunder også landbaserede og kystnære møller – omend i begrænset omfang. Som det ser ud nu, er det ikke muligt at løse klimaudfordringerne alene med havmølleparker, eller for den sags skyld med andre enkeltstående tiltag. Hele paletten skal i spil.

Den menneskeskabte globale opvarmning er så påtrængende og alvorlig, at kompromiser er nødvendige og berettigede.

Den menneskeskabte globale opvarmning er så påtrængende og alvorlig, at kompromiser er nødvendige og berettigede. Nødigt kompromiser med naturværdier og biodiversitet – som er i en tilsvarende dyb krise – men kompromiser med nogle af de forhold, vi hidtil har taget for givet, som f.eks. udsigten over et vand- eller landskab uden nogen form for tekniske installationer. Det vil altid være en balanceakt og en prioritering mellem flere scenarier, og der vil altid være konsekvenser for nogle. Det synes ikke altid rimeligt, men det må ikke afholde os fra at afsøge og pege på de anvendelige og nødvendige løsninger. Det er dét, vi i DN Aarhus forsøger med vores klimaplan. Nærværende avis bragte tidligere på året en kronik, hvori jeg forsøger at argumentere for ovenstående. Jeg håber, man vil læse den og måske anerkende nogle af mine pointer.

VVM-rapporten fra det tidligere projektforslag til vindmøller på Mejlflak viser forskellige layouts med en varierende afstand til Samsø. Et evt. nyt projekt vil formentlig bruge større møller – fordi dagens standarder er større og mere effektive – men også et andet layout. Det er derfor ikke muligt på nuværende tidspunkt at sige, hvordan møllerne i givet fald vil blive placeret, eller hvilken afstand de måtte få til Samsø. Og det er i den forbindelse vigtigt at fastslå, at DN Aarhus naturligvis vil tage udgangspunkt i et nyt projektforslag – såfremt det måtte blive til noget – og søge at påvirke placeringen, så den sker iht. gældende lovgivning og under nøje iagttagelse af en lang række hensyn til den marine natur i og omkring Natura 2000-området.

Det er vores holdning, at et evt. vindmølleprojekt ved Mejlflak ikke skal have nævneværdige negative konsekvenser for biodiversitet eller havmiljø. Med andre ord kan jeg berolige med, at Danmarks Naturfredningsforening bestemt ikke vil fremme et forslag til naturødelæggelse. Tværtimod.

DN arbejder ihærdigt for den grønne omstilling for at sikre, at mennesker og dyr i Danmark og i resten af verden skal kunne leve et godt liv, uden at klimakrisen skal ødelægge det. I disse bestræbelser kommer vi vanskeligt uden om vindmøller, solceller, biogasanlæg, geotermi, varmepumper osv. Og det vil næppe være muligt at bygge disse anlæg uden at nogle vil mene, at de burde stå et andet sted. Og det er helt fair at mene.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.