Nej tak til længe åbent og højere leje

Faldende besøgstal, tomme lejemål og utilfredshed blandt nuværende og tidligere butikker i City Vest vidner om et shoppingcenter med problemer.

Artiklens øverste billede
Både butikker og kunder vender City Vest ryggen. Foto: Gregers Tycho

City Vest, Jyllands første overdækkede butikscenter, har siden 1972 været et vartegn i den vestlige del af Aarhus, og adskillige butikker har loyalt haft plads i centeret i mange år.

Men flere er raget uklare med eller er decideret uenige i nogle af City Vest-ledelsens beslutninger.

En af dem er Sten Røhl, der i 31 år havde en skomagerbutik i City Vest, men i september valgte at lukke den, fordi han ikke længere ville være med til den måde, som centeret bliver drevet på.

Tvunget til lang åbningstid

»I de første 30 år kørte det helt fint derude, men det seneste år blev det for meget med især åbningstiderne. Ledelsen blev ved med at påtvinge os at have mere og mere åbent, og i en butik som min gav det ingen mening, for der var mange timer, hvor jeg bare gloede ud i luften. Det forsøgte jeg at råbe ledelsen op omkring, men man lyttede ikke,« siger han.

Sten Røhl, der nu har flyttet sin butik til Vesterbrogade i det centrale Aarhus, forklarer, at de udvidede åbningstider blev dråben for ham.

»Jeg lukkede min butik, fordi åbningstiderne kun gik én vej, og fordi ledelsen ikke ville lytte,« siger han.

Skomageren er ikke den eneste, der har lukket sin butik på det seneste. Hele 15 butikker står lige nu tomme i City Vest, næsten hver fjerde af de 65 butikker, der er plads til i centeret.

Carsten Andersen, indehaver af PhotoCare i City Vest, har haft butik i centeret i 16 år, og han kalder butiksflugten større end sædvanlig.

Færre kunder, højere leje

»Det er især de seneste par år, at den har været helt gal herude. Antallet af kunder er faldet væsentligt siden 2008, mens husleje og fælles omkostninger til markedsføring, centerforeningen og vedligeholdelse af centeret er steget markant i den tilsvarende periode. Det giver ingen mening og hænger ikke sammen. Butikker kan jo ikke overleve, når det køres på den måde,« siger han.

Skomager Sten Røhl bekræfter, at det også var den husleje, han til sidst endte med at betale i City Vest.

»Jeg synes dog ikke, at huslejen var for høj. Det var ikke derfor, jeg lukkede min butik. Men det er klart, at når huslejen stiger hvert år, og omsætningen samtidig falder i en krisetid, så er der nogle butikker, som får det svært. Derfor kan jeg heller ikke forstå ledelsens politik omkring huslejen,« siger han og forklarer, at hans nye butik i Vesterbrogade har en årlig kvadratmeterpris på 950 kr.

Ifølge JP Aarhus’ oplysninger er der flere butikker i City Vest, der er skeptiske omkring huslejen.

»Det er ikke kun i City Vest, at opfattelsen fra de forretningsdrivende er, at huslejen er for høj. Sådan er det i mange centre. Det er dog en diskussion, som vi ønsker at have med den enkelte lejer og ikke igennem pressen,« siger Anette Vestergaard Torp, centermanager i City Vest.

Hun forklarer, at de eksisterende butikker i City Vest naturligvis er bekymrede over, at så mange butikker står tomme lige nu.

»Det er ikke positivt, at der er en del tomme lejemål. Men City Vest har altid kørt i bølger i forhold til udlejning af butikker, hvor vi i perioder har haft en del tomme lejemål og i andre perioder er fuldt udlejet. Så jeg tror på, at vi nok skal komme igennem det her,« siger Anette Vestergaard Torp.

Fitnesscenter på vej

Det er ifølge hende City Vests egen beslutning, at flere af de 15 tomme lejemål er ubrugte, da man er ved at gøre plads til et fitnesscenter på 1.400 kvm. Dette fitnesscenter er der dog ikke plads til på nuværende tidspunkt, og derfor planlægger City Vest ifølge Anette Vestergaard Torp at lave en større butiksrokade for at finde plads til det nye fitnesscenter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.