Hejredalskollegiet i krise

Indbrud og overfald behandlet på krisemøde for beboere på Gellerup-kollegium. Nogle beboere overvejer at flytte væk på grund af utryghed. Til gengæld forbedres sammenholdet.

Indbrud og overfald får nu nogle beboere på Hejredalskollegiet i Gellerup til at overveje flytning på grund af utryghed. Beboerrrådet overvejer yderligere sikring af kollegiet, men nye omkostninger vil betyde højere husleje, og det ønsker beboerne ikke.

Senest har beboerne holdt møde om situationen, og formand for beboerrådet, Per Hviid Gundtoft, tøver ikke med at kalde det møde for et "krisemøde".

»Vi var simpelthen løbet tør for idéer, og folk var blevet mere og mere rådvilde, fordi indbruddene har stået på i så lang tid nu. Derfor har vi haft besøg af en repræsentant fra Det Kriminalpræventive Råd, som har kunnet hjælpe os lidt med nye idéer,« siger han.

Blandt idéerne figurerer bedre sikring af døre og vinduer, mens cementeringen foran beboernes vinduer foreslås fjernet og sået til med blomster eller buske. Desuden understregede repræsentanten, at det var vigtigt at cykler, affald og lignende blev ryddet væk og sat i orden, idet det signalerer, at nogle holder øje og orden med kollegiet.

Flere beboere på mødet tilkendegav, at de gerne ville have et hegn op til Gellerupparkens område, hvor man mener en stor del af tyvene kommer fra, og et selvforsvarskursus for beboerne var endda på tale.

»Rådene er meget nyttige, men problemet er, at det koster mange penge at sætte tingene i værk. Nogle ting kan vi selv lave, mens andre ting er umulige på grund af økonomien i det, og beboerne er ikke interesseret i store huslejestigninger,« fortæller Per Hviid Gundtoft.

Overfaldet og truet

Det er ikke kun indbrud, beboerne har været plaget af. Flere er blevet overfaldet eller truet, mens andre har oplevet meningsløs hærværk med sten eller jernstænger kastet igennem ruder. Mange er flyttet fra kollegiet efter disse oplevelser og det dårlige rygte kollegiet har fået, gør at stedet efterhånden er blevet et transitsted for folk, der mangler en midlertidig bolig, mens de står på venteliste til mere attraktive boliger.

Birgitte Kjærgaard, 21-årig tysk og kommunikations-studerende, er en af de beboere, der har oplevet at blive bestjålet. En dag blev der brudt ind i hendes værelse, og en bærbar computer blev fjernet. Heldigvis var hun ikke hjemme, men oplevelsen har alligevel fået hende til at være mere påpasselig.

»Jeg lader altid lyset stå tændt, når jeg tager ud, og tænker meget mere over tingene. Selvom jeg har været meget glad for at bo herude på grund af det sociale liv og den lave husleje, har jeg ikke lyst til at blive, hvis huslejen bliver hævet. Det er simpelthen ikke det værd,« siger hun.

En anden beboer, Søren Poulsen på 23 år, er begyndt at søge væk. Han fremhæver også det gode netværk på kollegiet, men føler sig simpelthen ikke sikker i området mere.

Føler sig magtesløs

»Jeg flyttede ind for tre år siden, da der ikke var store problemer. Dengang var der endda lidt ventetid på at komme ind på kollegiet, men det er der ikke mere. Alle herude har oplevet tyveri ved enten selv at blive bestjålet, eller at deres køkken er blevet brudt ind i, og man føler sig magtesløs, når politiet ikke har tid til at komme herud,« fortæller han.

Flere beboere fortæller, at det er svært at føle sig trygge, når man ikke kan være sikre på, at politiet dukker op, når der bliver ringet efter dem. Følelsen af, at man skal "ordne tingene selv" er ikke rar, og følelsen af afmagt viser sig hurtigt.

På trods af frygten for indbrud og overfald betegner en stor del af de beboere, avisen har snakket med, kollegiet som et virkelig godt socialt sted med en rar atmosfære og nogle gode rammer. Det eneste problem er beliggenheden, og mange frygter, at stedet i fremtiden vil have meget svært ved at trække folk til og de eneste beboere bliver udvekslingsstuderende, der har brug for en midlertidig bolig.

Sammenholdet er dog blevet styrket blandt de knap 260 kollegianere, idet alle er berørt af problemerne, og derfor værner om og passer på hinanden. Det er heller ikke alle, der søger væk fra kollegiet, men tendensen er klar.

stud.aarhus@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.