Med sang og fest holder Voldums børn liv i 200 år gammel fastelavnstradition

Den gamle tradition med fastelavnssoldater lever i bedste velgående i Østjylland.

Artiklens øverste billede
Mange af indbyggerne i Voldum og omegn ved godt, at der kommer syngende soldater rundt i fastelavnsweekenden. De, der ikke allerede vidste det, fik pænt at vide, at de var inviteret til fest i forsamlingshuset om aftenen. Fotos: Mikkel Berg Pedersen

Klokken er 9 søndag morgen, solen skinner, men det er køligt nok til, at handsker er en kærkommen følgesvend.

Iført soldatertøj banker en 13-årig dreng på en hoveddør i Voldum.

Da døren går op bryder soldaten sammen med sine ni soldatervenner ud i sang. Men det er ikke den klassiske fastelavnssang. De er ikke ude efter slik eller boller og planlægger heller ikke ballade.

»Se hvem der kommer her, med tiden ej skal sove mer’, rask fuld af lystighed, I stiger frem på rad...« lyder de lyse drengestemmer overraskende højt.

Jeg synes det er hyggeligt at være sammen med vennerne, i stedet for at sidde foran computeren.

Gustav Vinther Kristensen, konge

Efter et længere kvad træder 7. klasseelev Magnus Brahe Svendsen frem til hoveddøren og fortæller, at de samler penge ind til en fastelavnsfest om aftenen. Han er fastelavnssoldaternes kasserer og har ansvaret for pengene, så han lægger den seddel, han uden tøven får overrakt, ned i sin lædertaske.

Penge til musik

De unge soldater har hele weekenden cyklet og travet Voldum og omegn tynd for at samle ind til fest i forsamlingshuset søndag aften.

Lørdag samlede de 2.000 kr. ind, og den første time søndag nåede de op på rundt regnet 1.600 kr. Et andet hold fra byen samlede ind andre steder, så der samlet blev til en god fest med DJ, tøndeslagning, mad og drikke.

»Bare DJ’en koster 1.500 kr.,« påpeger Matthias Centio, der var med for første gang og i rollen som fanebærer.

En rolle, han tog ganske alvorligt ved at stille sig op med fanen og vente, når gruppen krydsede vejen, eller gik ud fra et hus.

»Det synes jeg ser pænt ud. Sådan gør vi også til spejder, hvor jeg er fanebærer,« fortalte han under et mindre stop på ruten, der bragte dem forbi ca. 100 huse.

25 km. på cykel

Man kan ikke andet end at få lidt ekstra respekt for ungdommen, når man ser gruppen af 5.-7. klasses elever trave Voldum tynd for at holde en 200 år gammel tradition i hævd. Lørdag cyklede de 25 km., mens det søndag blev til en længere travetur fra kl. 9 til 16. Sådan har det altid været inddelt – det lange ridt lørdag, det ”lette” søndag, så man er klar til fest.

Traditionen med fastelavnssoldater er særlig for Østjylland og holdes i hævd flere steder. Ingen ved tilsyneladende præcis, hvorfra traditionen stammer, men flere mener, den kan dateres tilbage til midten af 1800-tallet som inspiration fra Treårskrigen, hvor der var mange danske og tyske tropper på egnen.

Flere fædre kunne lørdag og søndag sende deres sønner ud på den rute, de selv cyklede og gik som børn. F.eks. 42-årige John Bro, hvis søn Magnus nu gjorde som faren i slutningen af 80’erne.

»Det gjorde man bare, det var en tradition, at man holdt fastelavnsfest for byen,« fortæller John Bro.

Der må egentlig godt gå piger med som fastelavnssoldat i Voldum, men der har de sidste mange år ikke været opbakning fra den side. Til gengæld vil pigerne gerne med til festen om aftenen. Foto: Mikkel Berg

Fanebærer, konge, general og kasserer

I hver soldatertrup er der konge og general, kasserer og fanebærer. Dér stopper det i Voldum, men andre steder er der også både prins og 1. og 2. general. Alle menige soldater er iført skråhue og skråbånd, mens kongen bærer krone, sværd og broderet skråbånd og generalen en synlig rød hat, sværd og hvidt skråbånd. Generalen er ansvarlig for at holde orden i geledderne, mens kongen bestemmer. Deres måske vigtigste opgave er dog nok at lægge hus til frokost begge dage.

Traditionen tilsiger, at kongen og generalen er de ældste – dem med størst anciennitet. I år ønskede den ”fødte” konge – Magnus Brahe Svendsen – dog at være kasserer og overlod konge-tjansen til den næstældste.

»Som konge har man større ansvar. Men som kasserer får man også lov til at hilse og snakke med folk på ruten,« fortalte kassereren om sin begrundelse for at bryde traditionen.

Det var 5., 6. og 7. klasses børn fra Voldum og Bramstrup, som i weekenden samlede penge ind til fælles fest. 7. klasserne har størst anciennitet og indtog rollerne som hhv. konge, general og kasserer. Foto: Mikkel Berg

Det er bare ét af de steder, hvor nutidens Voldum-soldater adskiller sig væsentligt fra datidens. John Bro var selv konge for godt 30 år siden og husker, at det var lidt af en ære at blive udvalgt.

»Dengang gjorde man sig fortjent til det. Der var lidt af et hierarki, hvor vi fik at vide, at vi skulle stå pænt og opføre os ordentligt. Man fedtede måske også lidt for at blive valgt,« husker han og fortæller, hvordan det skete til den sidste frokost året forinden, hvor generalen og kongen hver udpegede deres efterfølgere til det kommende år.

800 kr. i overskud

Jørgen Andersen gik også fastelavnssoldat og glædede sig over at kunne sende sin søn ud på samme opgave. Han mener, det har noget med byens tradition for fællesskab at gøre, at soldatertraditionen bare er fortsat.

»Jeg tror, det er noget med at støtte op lokalsamfundet. Mange forældre er selv kulturbærere og bakker op om friskolen og idrætsforeningen. Jeg tror, det ligger i vores DNA.«

Når man spørger de 10 drenge, som lørdag og søndag underholdt Voldum og omegn med sang, så er der lidt uenighed om, hvorfor de overhovedet holder liv i traditionen. De første, som ikke nåede at få tænkt så meget, før de talte, sagde »pengene«, men blev hurtigt suppleret af andre, der påpegede, at det »jo er en tradition«.

I gamle dage sørgede mødrene for at sy skråbånd og skråhatte til de små fastelavnssoldater, men for nogle år siden sørgede nogle fremmelige forældre for at lave en del sæt, som går i arv fra de enkelte soldater. Foto: Mikkel Berg.

F.eks. kongen, Gustav Vinther Kristensen, der har deltaget tre år – fra 5. til 7. klasse, som traditionen foreskriver.

»Jeg synes det er hyggeligt at være sammen med vennerne, i stedet for at sidde foran computeren.«

Men man forstår godt de førstes udbrud. Sidste år var der 830 kr. i overskud til hver af fastelavnssoldaterne, efter de havde holdt fest for byen i forsamlingshuset. I år bliver der ifølge forældrene lidt mindre, fordi lejen af forsamlingshuset og DJ’en er blevet dyrere.

Og drengene fortalte da også beredvilligt, at »vi tager mobilepay«, hvis der ikke lige var kontanter i husene.

Efter omkring syv timers gang og sang søndag, mødtes Voldum-drengene med byens piger og forældre til fest i forsamlingshuset.

På de to dage blev der i alt indsamlet 14.000 kr. af fastelavnssoldaterne. Dertil kommer et overskud fra salg af amerikansk lotteri.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.