Tidligere ”russisk trold” afslører, hvordan Kreml angreb Clinton inden præsidentvalg
Ansatte på den russiske troldefabrik studerede tv-serien "House of Cards" for at blive bedre til at puste til politisk utilfredshed i USA.
SAN FRANCISCO
En tidligere ansat på en russisk ”troldefabrik,” som brugte store summer på at købe annoncer på Facebook under den amerikanske præsidentvalg, har afsløret, hvordan fabrikken søgte at underminere Hillary Clinton samt puste til politiske utilfredshed og splittelse.
Manden, som i interviewet med den uafhængige russiske tv-station, TV Rain, kun er identificeret som ”Maksim,” fortæller, at missionen ikke var at få amerikanere til at synes bedre om Rusland. Målet var at »fremprovokere politisk uro og utilfredshed med den siddende regering.«
Hans arbejdsgiver var det St. Petersborg-baserede selskab, Internet Research Agency. I tiden op til valget, købte det i 3.000 reklamer med politiske splittende budskaber, som nåede ud til 10 millioner mennesker, fortalte han.
Det svarer nogenlunde til oplysninger, som Facebook selv er kommet med efter interne undersøgelser. Selskabet er via lækkede emails også blevet sat i forbindelse med Yevgeny Prigozhin, en russisk restauratør, som på grund af hans nære forbindelser til Kreml er kendt som ”Putins kok.”
Ifølge Maksim blev han og de andre trolde i hans afdeling betalt 50.000 rubler om måneden, ca. 5.500 danske kr., for at komme med tusinder af kommentarer på vestlige mediesider såsom New York Times, CNN og Washington Post.
De finpudsede deres forståelse af amerikansk kultur og sprog ved at studere tv-serier som House of Cards og fik dagligt udleveret ark med links til artikler og instruktioner for, hvad »vi skulle skrive for at få debatten til at eksplodere.«
»Alt var altid dårligt om Hillary Clinton; vi slog konstant ud efter hende. For hendes lækkede emails, for at være rig,« sagde han.
Hovedbudskaberne var at minde amerikanerne om, at de var trætte af the Clintons, at minde dem om Bill Clintons fejltrin og puste til forskellige korruptionsskandaler, som hun har været indblandet i.
Personligt gik Maksim ofte selv efter at piske en stemning op blandt religiøse amerikanere med kommentarer om skydevåben og homoseksuelle.
Dette er også et ekko af rapporter i amerikansk presse om, at russiske grupper stod bag Facebookgrupper som LGBT United og Tea Party News.
I et indslag mandag fortalte ABC News også, at grupper som ”Secure Borders” (sikre grænser) var skabt af russere, som stod bag reklamer med kendte tegneseriefigurer, der ville sige: »Shhh, vær stille – vi sniger os over grænsen til USA. Det er ligeså let som en børneleg.«
I kommentarerne til reklamen på Facebook blev amerikanere opfordret til at »stoppe denne galskab.« »Vi har brug for Trump.«
I interviewet bekræftede Maksim også, at fabrikken skabte hundreder af falske Facebooksider og kom med hundredvis af kommentarer på engelsk hver eneste dag. For at skjule, at de var russere, loggede de ind via VPN-kanaler. Nogle gange fandt Facebook alligevel ud af det og lukkede kontiene, fortsatte han og antydede dermed, at Facebook længe har været klar over problemet.
Clinton har sagt, at en enorm russiske propagandaindsats til fordel for Trump var en af årsagerne til, at hun tabte.
Trump gentog mandag ved en pressebriefing i Det Hvide Hus, at dette er fake news, som demokraterne har fundet på som undskyldning for, at de tabte præsidentvalget.