Anset højesteretsdommer: Hvis Trump bliver præsident, flytter jeg til New Zealand

Mens en højesteretsdommer har meddelt, at hun flytter til New Zealand, hvis Trump bliver valgt, nærmer republikaneren sig Clintons førerposition som USA's næste præsident.

Artiklens øverste billede
Ruth Bader Ginsburg er med sine 83 år den ældste højesteretsdommer i USA. Trump mener, hun bør gå af efter kritiske udtalelser. Foto: Mike Groll/AP

En række kritiske udtalelser om Trump har fået republikanernes formodede præsidentkandidat til i et tweet at kalde den amerikanske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburgs udtalelser for dumme. I samme tweet skriver han, at Ginsburg bør gå af.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Det er et interview med Ginsburg i New York Times, der har fået Trump op i det røde felt.

Her udtalte Ginsburg bl.a., at hun ikke kan forestille sig en verden, hvor Trump ville være præsident.

»Jeg kan ikke forestille mig, hvad dette sted ville være - jeg kan ikke forestille mig, hvad dette land ville være - med Donald Trump som vores præsident. For USA kan det betyde fire år. For retten, kan det - ja, det vil jeg ikke engang komme ind på,« fortalte hun i New York Times.

Sidstnævnte henviser til, at stillingen som højesteretsdommer i USA er en stilling for livet. Og Trump som præsident ville have muligheden for at udpege næste generations dommere.

Ruth Ginsburg er lige nu med sine 83 år den ældste højesteretsdommer, men flere af de andre dommere er også godt oppe i årene, og for nyligt døde højesteretsdommer Antonin Scalia.

Efterfølgende pegede præsident Obama på Merrick Garland til at overtage Scalias stol, men republikanere i det amerikanske senat har nægtet at foretage de nødvendige høringer af Garland. Deres argument er, at det bør være den næste præsident i USA, der udpeger den dommer, der skal overtage Scalias plads.

Den præsident kan meget vel blive Donald Trump.

Donald Trump er stadig ikke officielt blevet nomineret som republikanernes præsidentkandidat, men han har fået det nødvendige antal delegerede for at vinde nomineringen. Den officielle nominering af Trump som kandidat skal ske på republikanernes konvent i starten af næste uge.

Og mens Trump hastigt nærmer sig en officiel nominering, nærmer han sig også Clinton.

En måling foretaget af NBC News i starten af juli viser, at Clinton nu kun fører med tre procentpoint over Trump.

Samtidig viser en måling foretaget af Quinnipiac University, at Trump og Clinton ligger utrolig tæt i tre afgørende svingstater. Det drejer sig om Florida, hvor 42 pct. ifølge Quinnipiacs undersøgelse vil stemme på Trump mod 39 pct., der vil stemme på Clinton. Ligeledes vil 43 pct. stemme på Trump i Pennsylvania mod 42 pct., der vil stemme på Clinton.

I Ohio står det lige mellem de to kandidater med 41 pct. af stemmerne til hver.

Ingen præsidentkandidat har siden 1960 vundet valgkampen uden også at vinde mindst to af de tre svingstater, oplyser Quinnipiac University.

Der er dog altid en vis risiko forbundet med denne slags målinger, skriver Politico.

Ifølge mediet har Clintons kampagne meddelt, at løbet altid er tæt i svingstaterne, men ikke desto mindre er man klar over, at risikoen for Trump som præsident stadig er høj.

»Vi ved, at slagmarkerne vil være tætte helt til enden. Det er derfor, at vi er nødt til at arbejde så hårdt. Trump er en seriøs fare, alle sammen,« tweetede Clintons pressesekretær Brian Fallon onsdag.

Ginsburg har i sit interview med New York Times meddelt, at hvis Trump vinder, flytter hun til New Zealand.

Det er dog ikke kun Trump, der er blevet forarget over højesteretsdommerens udtalelser.

Bl.a. har en professor fra University of Minnesota ved navn Richard Painter udtalt til New York Times, at Ginsburgs partiske objektivitet vil være udfordret, hvis Trump rent faktisk bliver valgt. Præsident for det amerikanske Ethics and Public Policy Center, Edward Wheelan II, har til Washington Post udtalt, at Ginsburg krydsede en grænse med sine udtalelser.

Trump selv har også udtalt til New York Times, at »det er højst upassende, at en amerikansk højesteretsdommer involverer sig i en politisk kampagne,« og Paul Ryan, der er talsmand for repræsentanternes hus og republikaner, har også udtalt, at Ginsburgs udtalelser er partiske.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.