Annonce
USA

Årsagen til amerikanske diplomaters hjerneskader måske fundet

Eksperter mener at have opklaret, hvordan amerikanske diplomater fik hjerneskader i Cuba.

Flere amerikanske diplomater blev af uforklarlige årsager syge, imens de arbejdede på den amerikanske ambassade Cuba. Nu mener forskere at have fundet årsagen. Foto: Desmond Boylan

Et hold af forskere er nu kommet med deres forklaring på, hvordan flere end 20 amerikanske diplomater har fået permanente høre- og hjerneskader i Cuba.

Årsagen kan være mikrobølger. Det skriver The New York Times.

Det hele startede tilbage 2016, hvor flere ansatte på den amerikanske ambassade i den cubanske hovedstad, Havana, blev syge af uforklarlige årsager.

Gav mystisk lyd amerikanske diplomater symptomer på hjerneskade?

Deres symptomer var hovedpine og mistet hørelse.

Det er et hold af forskere fra University of Pennsylvania, som peger på mikrobølger, der ellers betragtes som værende ufarlige, da de fleste bliver udsat for dem dagligt fra fjernsyn og mobiltelefoner.

»I begyndelsen var alle forholdsvis skeptiske, men nu er alle enige om, at der er noget om det,« forklarer Douglas H. Smith, der er leder af Center for hjerneskade og udbedring ved University of Pennsylvania, til TheNew York Times.

Først USA, så Canada: Diplomatfamilier trækkes hjem efter mystiske sygdomme

Eksperterne peger på Frey-effekten, efter den amerikanske forsker Allan H. Frey, som betegner, hvordan mikrobølger kan få mennesker til at høre lyde, som ikke er der.

Ifølge den amerikanske avis har både Rusland og USA i mange år arbejdet på at bruge mikrobølger som våben.

Den amerikanske ambassade i Cuba åbnede tilbage i 2015, som et resultat af at USA havde genoptaget de diplomatiske forbindelser til landet. Episoderne med uforklarlige symptomer skulle være sket tilbage i 2016 og 2017, hvor sagen også blev kendt i offentligheden.

De hidtidige uforklarlige symptomer fik USA til at hjemsende halvdelen af de ansatte på ambassaden i Havana. Samtidigt valgte man at udvise 15 diplomater fra den cubanske ambassade i Washington D.C.

USA's udenrigsminister: Mystisk diplomatsyge har spredt sig til Kina

USA har dog aldrig direkte beskyldt Cuba for at forårsage høre- og hjerneskader hos diplomaterne.

I maj sidste år kom det frem, at lignende episoder også skete på et amerikansk konsulat i Guangzhou i Kina. Her valgte USA også at hjemkalde flere medarbejdere.

Gav mystisk lyd amerikanske diplomater symptomer på hjerneskade?

Det amerikanske Forsvarsministerium arbejder forsat på at finde en forklaring på skaderne hos ambassadens ansatte. Den vil hverken be- eller afkræfte, om mikrobølger er synderen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her