Annonce
USA

Portræt: Her er USA's nye udenrigsminister

Mike Pompeo har flere gange vist sig som en trofast støtte til Donald Trumps mere aggressive udenrigspolitik.

USA's præsident, Donald Trump, har netop afskediget udenrigsminister Rex Tillerson efter kun lidt over et år i jobbet.

Manden, der skal overtage hans plads, hedder Mike Pompeo.

»Han kommer til at gøre et fantastisk stykke arbejde,« forsikrede den amerikanske præsident på Twitter.

54-årige Mike Pompeo har i flere måneder været udråbt som den mest sandsynlige afløser til Rex Tillerson. Særligt efter det kom frem, at Tillerson og præsidenten havde et meget anstrengt forhold til hinanden.

At det er Mike Pompeo, som nu tager over på udenrigsministerposten, er heller ikke uventet, hvis man spørger Philip Chr. Ulrich, udenrigsdirektør på netmediet Kongressen.com.

»Han har ført Trumps politik i CIA uden de store problemer eller sammenstød med præsidenten. Han har været en ret loyal del af administrationen, og det sætter Trump pris på,« lød analysen fra Philip Chr. Ulrich.

USA-kender efter Tillerson-fyring: Trump og ministeren har aldrig klikket

Mike Pompeo

Født 30. december 1963 i Orange County, Californien

Uddannet jurist fra Harvard Law School

Har gjort tjeneste i det amerikanske militær fra 1986 til 1991

Gift med Susan Pompeo og far til sønnen Nicholas

Men hvem er i grunden den Mike Pompeo, der fremover skal bestride den magtfulde post som USA's udenrigsminister?

Mike Pompeo har siden 2010 siddet i Repræsentanternes Hus for republikanerne og tilhørt den konservative Tea Party-fløj.

I januar 2017 blev han af Donald Trump udnævnt til at stå i spidsen for den amerikanske efterretningstjeneste CIA, hvor han altså har været indtil nu.

Overblik: De har forladt Donald Trumps administration

Mike Pompeo beskrives som en kompromisløs mand, der på mange måder minder om Donald Trump i sin måde at kommunikere med omverdenen på.

Noget, den amerikanske præsident tirsdag satte yderligere ord på.

»Pompeo og jeg har den samme slags tankeproces,« sagde Donald Trump om samarbejdet.

Og det fælles fodslag lader de to at have fundet i en mere aggressiv retorik, hvad angår amerikansk udenrigspolitik.

Blandt andet har Mike Pompeo tidligere opfordret Kongressen til at arbejde for et regimeskifte i Teheran, han har været en af de skarpeste kritikere af Obamas atomaftale med Iran, og han har gjort sig bemærket ved at omtale brugen af torturmetoden waterboarding som »inden for lovens rammer«.

Han har desuden sagt, at kineserne »har sat et langt større fodaftryk end russerne«, når det handler om at stjæle informationer og påvirke i det skjulte, ligesom Mike Pompeo senest har afvist, at den formodet russiske indblanding skulle have haft betydning for udfaldet i det amerikanske præsidentvalg.

Mike Pompeo kan først formelt tiltræde jobbet som udenrigsminister, når han har været igennem en godkendelseshøring i Senatets udenrigsudvalg.

Udskiftningen af USA's udenrigsminister betyder samtidig, at den nuværende vicedirektør, Gina Haspel, kommer til at overtage posten som direktør i CIA.

Det er første gang i efterretningstjenestens historie, at den får en kvindelig direktør.

»Tillykke til alle,« skrev Donald Trump på Twitter.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her