Annonce
USA

Hawaiis befolkning fik et chok: Alarmbesked advarede om missilangreb

En officiel alarmbesked advarede ved en fejl hele Hawaiis befolkning om, at øerne blev angrebet med ballistiske missiler.

Sådan så den automatiske pop-up besked ud på alle tilsluttede mobiltelefoner på Hawaii. Foto: Skærmdump

Mobiltelefonerne må have lyst op som et juletræ. Men julelysene indvarslede en atomkrig.

Lørdag morgen lokal tid blev Hawaiis befolkning vækket af en automatisk alarmbesked, som pludselig dukkede op på alles mobiltelefoner. Meldingen, som omgående udløste skræk, rædsel og dødsangst, lød: Missilangreb på vej - søg i dækning omgående.

Adskillige Twitter-brugere har delt billeder af den officielle myndighedsbesked, som i sin helhed lød:

Folk søgte i dækning i kælderen. Folk græd og holdt om hinanden. Det var virkelig uhyggeligt i nogle få minutter.
Sydney Ember, journalist
»ALARM: BALLISTISK MISSILTRUSSEL PÅ VEJ MOD HAWAII. SØG OMGÅENDE I DÆKNING. DETTE ER IKKE EN ØVELSE.«

Efter få minutter blev krisen afblæst: Falsk alarm, forsikrede den lokale beredskabstjeneste, Hawaii Emergency Management Agency, som havde udsendt den alarmerende besked i første omgang.

»INGEN missiltrussel mod Hawaii,« lød den kærkomne melding. Men rettelsen kom i første omgang kun ud på Twitter. Først næsten 40 minutter efter den oprindelige pushbesked tikkede en ny officiel melding ind på øboernes mobilskærme:

»Der er ingen missiltrussel eller fare for delstaten Hawaii. Gentager: Falsk alarm.«

I lyset af Nordkoreas seneste atomprøvesprængninger og testaffyringer af langtrækkende ballistiske missiler, som potentielt kan nå Hawaii, skal der ikke meget fantasi til at forestille sig, hvad der fløj igennem hovederne på de mange tusinde modtagere i sekunderne og minutterne efter varslingen.

Hvor er min familie? Kan jeg nå i sikkerhed? Hvad gør vi?

Hawaiis guvernør David Ige siger efterfølgende til CNN, at brøleren skyldtes en menneskelig fejl; At en person simpelthen »kom til at trykke på den forkerte knap« under en rutineøvelse i forbindelse med et vagtskifte i beredskabsstyrelsens døgnbemandede vagtcenter.

Sagen vil nu blive undersøgt grundigt, forsikrer stillehavsøernes demokratiske senator Mazie Hirono.

»I en tid med voksende spændinger er vi nødt til at sikre, at al information til offentligheden er korrekt. Vi skal til bunds i, hvad der skete og sikre, at det ikke sker igen,« skrev hun i en reaktion kort efter misseren.

Kort efter meddelte stabschefen for det amerikanske myndighedsorgan The Federal Communications Commission, FCC, at det iværksætter en tilbundsgående undersøgelse af sagen.

Hawaiis guvernør om alarmen:

På sociale medier man kan læse den ene rystende beretning efter den anden om, hvordan det var at modtage den bratte nyhed om en mulig atomkrig. Nogle indbyggere ringede til deres nærmeste for at sige farvel i den tro, at de snart skulle dø, fremgår det af beretninger på Twitter. Andre oplevede, at alle 911-linjer var optagede eller at telefonnettet simpelthen svigtede. Nogle gemte sig i skabe eller sprang ind i deres biler for at køre i sikkerhed - men hvorhen?

I nogle minutter udbrød der forståeligt nok total panik og folk var skrækslagne, skriver blandt andre journalisten Sydney Ember:

»Folk søgte dækning i kælderen. Folk græd og holdt om hinanden. Det var virkelig uhyggeligt i nogle få minutter,« beretter hun på Twitter og tilføjer, at den falske alarm er dybt skadelig for tilliden til varslingssystemet.

Hawaii forbereder indbyggere på missilangreb fra Nordkorea

Eller som universitetsprofessoren fra MIT, Vipin Narang, skriver i et tænkt eksempel med langt mere skræmmende perspektiver:

»USA's præsident ser alarmen om et missilangreb mod Hawaii på sin telefon. Han hiver sin atomvåbenkode frem (den står på et plastickort kaldet »the biscuit«, red.), vender sig mod sin militærrådgiver, som bærer atomkufferten med affyringskoderne, og udsteder en gyldig og autentisk ordre om at affyre atomvåben mod Nordkorea.«

»Tror du ikke det kan ske?« spørger professoren så og peger på et billede af den falske alarmbesked fra Hawaii.

Elektroniske vejskilte blev taget i brug for at berolige befolkningen, da det stod klart at missilvarslingen var en falsk alarm. Foto: Billede fra sociale medier via AP

På grund af bekymringerne over netop Nordkoreas atomprogram blev krigssirenerne på Hawaii kort før jul testet for første gang siden afslutningen på Den Kolde Krig.

Det Hvide Hus oplyser ifølge amerikanske medier, at præsident Trump er blevet orienteret om fejlalarmen. Han var ude at spille golf, da de dramatiske begivenheder udspillede sig.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

Eventyret vender tilbage

Efter et langt pitstop er Jyllands-Postens JP Explorer igen på landevejen med redaktionens ekspedition nummer 25.
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her