Erdogan nægter at have fængslet journalister - og sender skarp kritik mod EU
Den tyrkiske præsident langer ud efter EU i nyt interview.
Hvis EU i sidste ende viser sig at afvise Tyrkiets anmodning om at blive medlem af unionen, passer det præsident Erdogan fint. Tyrkiet kan alligevel sagtens »stå på egne ben«.
Sådan lyder det fra præsident Recep Tayyip Erdogan, der i et nyt interview med BBC, langer ud efter EU - og desuden nægter beskyldninger om, at han har fængslet 150 journalister i landet siden det militærkup, der slog fejl i fjor.
»Engang for længe siden, i min første valgperiode som premierminister, blev Tyrkiet ved EU-topmøder beskrevet som et land, der havde opnået en stille revolution. Men nu nøjes EU ikke blot med at undlade at invitere os til de topmøder - de spilder også vores tid. Det er situationen nu,« siger Erdogan til BBC og understreger i samme ombæring, at EU ikke er »uundværlig« for Tyrkiet.
Præsidenten forklarer i interviewet, at størstedelen af Tyrkiets befolkning alligevel ikke »vil have« EU, men melder sig alligevel klar til at forblive »oprigtig« i forhandlingerne med EU lidt endnu.
Interviewet fandt sted knapt et år efter, at Tyrkiets præsident måtte lukke et fejlslået militærkup ned. Den 15. juli 2016 døde mindst 260 personer, da soldater indtog gader og regeringsbygninger i protest mod præsidenten, ifølge BBC. Landet har siden da været i undtagelsestilstand og regeringen har anholdt over 50.000 personer, fyret 140.000 ansatte, lukket mere end 160 mediestationer og gjort 2.500 journalister arbejdsløse, skriver BBC.
Ifølge Committee to Protect Journalists er Tyrkiet det land, der har fængslet flest journalister, skriver BBC. Men det nægter Erdogan, der blandt andet siger, at der i forbindelse med en nylig protestdemonstration mod ham, blev skrevet et væld af negative artikler om ham:
»Ingen er fængslet på grund af journalistik her, det bliver vi nødt til at anerkende. Oppositionsjournalister skriver mange fornærmende artikler om mig. Selv for nylig under protesten. De fornærmende artikler er stadig derude.«
De personer, han har fængslet, er ikke journalister, hævder præsidenten. Her er tværtimod tale om folk, som »samarbejdede med terrororganisationer; nogle af dem blev fængslet for at bære våben, og nogle af dem blev fængslet for at hærge hæveautomater«:
»De har måske et journalist-badge, men det er ikke et officielt pressekort, og så prøver de at hævde, at de er journalister,« forklarer præsidenten og uddyber:
»Der er kun to egentlige journalister i fængsel nu. På nær dem, så er det alt sammen løgn, hvad der bliver sagt om det her emne.«
Senest har regeringen anholdt Amnesty Internationals Tyrkiet-direktør og syv aktivister.