Israel behandler syriske oprørere på hemmeligt hospital

I ly af mørket krydser sårede krigere ind i Israel og bliver modtaget af læger og ambulancer

Artiklens øverste billede
En israelsk soldat behander en såret syrer, som er kommet over grænsen ved golanhøjderne, på et felthospital få hundrede meter fra grænsen.

Det har tidligere været en af Israels fredeligste grænser, dækket af områder med landminer, lange hegn og en FN-styrke til at overvåge, at ingen krydser den.

Men nu har borgerkrigen i Syrien bredt sig til området ved Golanhøjderne, og mens oprørsgrupper kæmper mod Assad, og til tider hinanden, om kontrol over grænseposter og vigtige veje og byer, er Israel begyndt at blande sig i konflikten.

Det er flere gange blevet rapporteret, at israelske fly har bombet mål inde i Syrien, og det sker nu jævnligt, at der skydes ind over grænsehegnene i Golan. Men samtidig foregår en anden og mere ukendt trafik over grænsen.

Sårede syrere bliver transporteret til grænsen med Israel, og der bliver de modtaget af lægehold og ambulancer fra den israelske hær, som enten yder lægehjælp på stedet eller, hvis skaderne er alvorlige, evakuerer dem til hospitaler inde i Israel.

I denne uge har nyhedsmagasinet Vice offentliggjort en video, der viser et hold soldater fra den israelske hær køre en ambulance til grænsen med Syrien og kort efter komme tilbage med tre sårede unge mænd.

I et andet indslag interviewes en syrer, der kæmpede for Free Syrian Army, den vestligt støttede oprørsbevægelse, mens han ligger i en hospitalsseng i Galileo.

Ved siden af ham ligger to andre syriske krigere, der dækker deres ansigter, for ikke at blive filmet. Deres lange hår, et typisk kendetegn for islamistiske oprørere, stikker dog ud under lagnet. Og uden for hospitalsstuen sidder en israelsk soldat på vagt døgnet rundt.

Det er næsten udelukkende mænd, der bliver behandlet af israelerne, hvilket rejser spørgsmålet, om hvorvidt det hovedsageligt er sårede oprørere, den israelske hær hjælper.

I starten af 2014 lod den israelske hær for første gang journalister få adgang til et hidtil hemmeligt felthospital i Golanhøjderne.

Her havde hæren på det tidspunkt behandlet omkring 700 syrere, uden skelen til hvem de var, og hvilken side af konflikten de støtter. Det skriver Times of Israel.

Jakob Feldt er lektor på Roskilde Universitet og har forsket i Mellemøsten og Israel i næsten 15 år, og han er ikke i tvivl om, at Israel forsøger at påvirke kampene i Syrien i en retning, der er opportun for Israel.

Det er dog ifølge ham ikke hele Syrien, som Israel forsøger at påvirke, men de nærområder, der ligger tæt ved Israels grænse.

En rapport fra FN's observationsstyrke i Golanhøjderne viser, at der fra marts til maj i år blev observeret sårede syrere blive modtaget af den israelske hær 59 gange.

I alt blev 89 sårede personer overdraget til hæren af væbnede syrere. Samtidig observerede FN-styrken, at den israelske hær afleverede 19 behandlede og to afdøde personer tilbage over grænsen. Og i et enkelt tilfælde blev soldater fra Israel set give to kasser til bevæbnede medlemmer af en syrisk oprørsgruppe.

Ifølge Vice viser en rapport, at over 1300 syrere er blevet behandlet i Israel, og at 90 pct. af dem er mænd. Der er tale om både civile og oprørere, men generelt er det uklart, hvem de syrere, der flyttes over grænsen, er.

Ifølge Jakob Feldt er der to grunde til, at Israel blander sig i den syriske konflikt ved at behandle sårede syriske krigere.

Der er en strategisk, der handler om at sikre stabilitet i området omkring Golan og forhindre styrkelse af Hizbollah, og så en humanitær.

"Det primære er det strategiske hensyn, hvor Israel forsøger at holde et meget vågent øje med, hvad der foregår blandt de her grupperinger, og forsøger at prioritere nogen frem for andre, for at forhindre at grupper begynder at vende konflikten mod Israel og begynder at angribe Israel nordfra," siger han.

Han er ikke i tvivl om, at det er Israels strategiske interesser, der styrer alt, hvad landet foretager sig i Golanhøjderne og Syrien.

"Det er åbenbart i Israels interesse, at der er en åben ventil i det nordlige Israel, hvor der kan komme humanitær hjælp, og muligvis også våbenhjælp gennem."

Det ville ikke overraske Jakob Feldt, hvis det viser sig, at Israel har sendt våben ind i den kaotiske situation i Syrien, hvor alliancer og fjendskaber skifter, og ikke nødvendigvis udelukker, at moderate oprørere arbejder tæt sammen med f.eks. den al-Qaeda afilierede al-Nusra Front.

Han tror ikke på, at Israel har en aftale med en enkelt oprørsgruppe om at behandle sårede krigere og eventuelt hjælpe på andre måder.

"Jeg kunne forestille mig, at Israel har lavet flere aftaler med flere forskellige grupper, og nogen gange hjælper de nogen og nogle gange nogen andre. Det er ikke sikkert, at de om et halvt år støtter de samme, som de støtter nu," siger han.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.