Flygtninge gik 150 km på tre dage

Kvinder og børn fra områder, der formentlig blev ramt af giftgasangreb, nåede flygtningelejr i Jordan.

Artiklens øverste billede
I løbet af de seneste 14 dage har 47.000 syriske flygtninge krydset grænsen til irakisk Kurdistan, hvor der nu bor 440.000 syrere i flygtningelejre.

De formodede giftgasangreb i Damaskus i forrige uge sendte store mængder af syrere på hovedkulds flugt væk fra de ramte områder.

En del af dem er nået i sikkerhed i flygtningelejre i Jordan, men mange blev fanget undervejs af krigshandlingerne i det sydlige Syrien.

Nødhjælpsorganisationer står klar på den anden side af grænsen og i verdens næststørste flygtningelejr, Zaatari-lejren i Jordan 10 km nord for den syrisk-jordanske grænse, hvor der bor mellem 120.000 og 130.000 flygtninge.

Men med stigende bekymring har blandt andre Red Barnet observeret, at færre og færre flygtninge når igennem det krigshærgede Syrien og i sikkerhed i Jordan.

Krig sætter prop i flugten

For nogle måneder siden krydsede mellem 1.000 og 2.000 mennesker grænsen hver eneste dag, men nu er tallet mellem 50 og 150 om dagen. I går krydsede 196 mennesker grænsen til Jordan, og for to dage siden var tallet 103.

"Flygtningene kan ikke længere færdes uhindret. Regeringsstyrkerne har fået mere magt i det sydlige Syrien, og der er hårde kampe. Derfor kan flygtningene simpelthen ikke komme videre," siger Hedinn Halldorsson, Red Barnets ansvarlige for nødhjælp, og beder om "uhindret humanitær adgang til at hjælpe de nødstedte i Syrien."

Red Barnets medarbejdere i Zaatari-lejren kunne efter angrebet på satellitbilleder se, at en stor gruppe flygtninge bevægede sig sydpå. Men de nåede kun til grænsebyen Daraa, hvor op mod et par tusinde flygtninge nu sidder fast.

Børn alene på flugt

"Det er dybt bekymrende, for det drejer sig jo om børn og kvinder, der går i store grupper. Mændene er som regel i mindretal; nogle er blevet tilbage for at deltage i krigen, mens andre passer på familiens ejendele. Nogle børn er blevet sendt af sted alene af deres forældre, og i lejren finder vi deres slægtninge eller naboer til dem, så de kan bo sammen med dem," fortæller Red Barnet-talsmanden fra Jordan.

Ad omveje lykkedes det dog forleden de første flygtninge fra byen Ghouta øst for Damaskus, der blev hårdt ramt af det formodede giftgasangreb, at nå frem til Zaatari-lejren.

Rædselsslagne og udmattede fortalte nogle af dem, at de ikke havde boet i selve det bomberamte område, men tæt nok på til at kunne høre angrebet og rygterne, der spredte sig.

Nogle gik 150 km

"De første flygtninge fra Ghouta nåede frem i bil eller bus efter kun to dage. Derefter kom de, der gik - om natten - ad en rute på omkring 150 km. De var påvirkede og traumatiserede, og nogle af dem kom til hospitaler uden for flygtningelejren, fordi de tre hospitaler inde i lejren ikke kunne give den rette behandling," fortæller Hedinn Hallgorsson.

Red Barnet er en af de mange ngo’er og FN-organisationer, der arbejder i Zaatari-lejren.  Når flygtningene ankommer, giver Red Barnet, UNHCR og WFP hver familie en pakke med mad. Flygtningene bliver derefter placeret i et telt, som bliver deres hjem.

Denne by af telte og campingvogne er på lidt under et år blevet én af Jordans største byer, hvor lidt over halvdelen af indbyggerne er børn og unge under 18 år.

Røde Halvmåne alene i Syrien

Inden for Syriens grænser opererer Syrisk Arabisk Røde Halvmåne som den eneste internationale hjælpeorganisation med at hjælpe de internt fordrevne flygtninge. Tre millioner mennesker modtager nu hjælp af Røde Kors, der arbejder i døgndrift med at uddele vand, mad, medicin, rent vand samt sørge for psykologisk førstehjælp.

"Røde Kors distribuerer nødhjælp i Syrien, hvor det er muligt at komme til og har ansvaret for at organisere og koordinere al humanitær indsats," siger katastrofechef i Røde Kors Arne Vågen.

Han betegner situationen i Syrien som "meget kritisk" og siger, at det vanskeligste er at få lov til at komme rundt med nødhjælpen.

"For eksempel skal vi forhandle med utallige checkpoints, som kontrolleres af forskellige grupper, for at komme frem," siger Arne Vågen, som betegner situationen i Syrien som en af "de absolut værste og grimmeste, jeg har set i min tid."

Åbne grænser til Kurdistan

Syriske flygtninge strømmer også i østlig retning mod grænsen til Kurdistan-regionen i Irak, hvor den åbne grænse har sikret plads til omkring 200.000 flygtninge i lejre. Alene i løbet af de seneste to uger er 47.000 flygtninge ankommet til områdets lejre, som drives af UNHCR og FN's Fødevareprogram.

På en enkelt dag strømmede omkring 1.200 flygtninge over grænsen, og det har skabt et stort pres på registreringen af de mange flygtninge. Ifølge en opgørelse fra UNHCR fra den 21. august mangler omkring 240.000 flygtninge stadig at blive registreret.

Derfor sender Danmark nu en ekspert af sted sammen med to svenske kolleger til Amman i Jordan for at bistå UNHCR med at etablere et større og mere effektivt center for håndteringen af flygtninge.

Frygten for et angreb

Og over det hele lurer frygten for et vestligt angreb, siger Red Barnets Hedinn Halldorsson.

"Mange i lejren er virkelig påvirket af det her: De er bange for det, der kommer til at ske, og holder vejret, fordi de stadig er i kontakt med deres slægtninge inde i Syrien. Man kan mærke spændingen i lejren; blandt andet i onsdags udbrød der en demonstration, da det rygtedes, hvad der var sket i Damaskus, mens kronprinsesse Mary var i lejren. Folk i lejren var chokerede over rygterne om et giftgasangreb," lyder det fra Red Barnets nødhjælpsansvarlige i Zaatari-lejren i Jordan.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.