Europa

Medier: Islands statsminister solgte bankaktier før kollaps

Bjarni Benediktsson solgte angiveligt aktier for flere millioner, lige før en islandsk bank kollapsede i 2008.

Islands statsminister, Bjarni Benediktsson, nægter at have begået insiderhandel. Arkivfoto: Frank Augstein/AP

Islands statsminister, Bjarni Benediktsson, solgte angiveligt aktier for flere millioner kroner, lige før en islandsk bank kollapsede i 2008.

Benediktsson, der sad i økonomiudvalget i det islandske parlament i 2008, solgte angiveligt næsten alle sine aktier til en værdi af 119 millioner islandske kroner - godt syv millioner danske kroner - i banken Glitnir lige før kollapset i begyndelsen af oktober 2008.

Det viser lækkede dokumenter, rapporterer den islandske avis Stundin, den undersøgende journalistgruppe Reykjavik Media og britiske The Guardian ifølge nyhedsbureauet NTB.

Bjarni Benediktsson nægter at have begået insiderhandel. Han skriver i et opslag på Facebook, at alle hans transaktioner med Glitnir var normale, og at de er blevet undersøgt flere gange.

Som følge af finanskrisen tog myndighederne i Island i oktober 2008 kontrol over landets tre største banker, Kaupthing, Landsbanki og Glitnir.

De islandske vælgere skal sætte deres næste kryds ved et parlamentsvalg 28. oktober.

Det kommende valg blev en realitet, efter at et koalitionsparti i midten af september forlod regeringen på grund af en pædofiliskandale.

Partiet Lys Fremtid trak sig oven på en skandale, der involverer statsminister Benediktssons far og en pædofilidømt mand.

Partiet beskylder Bjarni Benediktsson for ikke at have informeret regeringen om, at faren havde støttet den pædofilidømte mands forsøg på at få en ren straffeattest.

Ifølge nyhedsbureauet AP hjalp statsministerens far, Benedikt Sveinsson, den dømte med at søge om tilladelse til at "genrejse sin ære", så han kunne finde sig et arbejde.

Manden blev i 2004 fundet skyldig i at have voldtaget sin steddatter næsten dagligt igennem 12 år. Han blev idømt en fængselsstraf på fem år.

Da det kom frem, at dele af regeringen havde holdt oplysningen skjult fra offentligheden, besluttede Lys Fremtid at trække sig.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her