Europa

Sveriges regering vil begrænse ytringsfriheden for bestemte hjemmesider

Det skal være forbudt for særlige hjemmesider at offentliggøre oplysninger om privatpersoners etnicitet eller domme for kriminalitet, mener den svenske regering, som nu vil have ændret grundloven.

Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, og hans regering har planer om markante ændringer af landets presse- og ytringsfrihedsgrundlove. Arkivfoto: Thomas Johansson/TT/AP

Den svenske regering ønsker at gennemføre en række grundlovsændringer som – hvis de bliver vedtaget – vil begrænse ytringsfriheden for visse hjemmesider.

Konkret foreslår regeringen, at forbyde søgbare registre og databaser at nævne følsomme personoplysninger såsom etnisk oprindelse, hudfarve, politisk eller religiøs observans samt seksuel orientering.

Også eventuelle domme eller sigtelser for kriminalitet skal kunne forbydes.

Det samme gælder helbredsoplysninger, medlemskab af fagforeninger eller andre oplysninger, som kan identificere en person.

Forslaget fremgår af et større medieudspil, som den svenske regering med statsminister Stefan Löfven (S) i spidsen står bag:

»Databaser som indsamler og formidler oplysninger om eksempelvis domme for kriminalitet skal kunne forbydes,« skriver regeringen, som selv betegner forslaget som en »begrænsning af grundlovsbeskyttelsen«.

Stramningen skal ramme hjemmesider, hvor personfølsomme oplysninger præsenteres på en sådan måde, at de er søgbare og udgør en »særlig risiko« for krænkelse af privatlivets fred. I dag er disse hjemmesider beskyttet af Sveriges love om ytrings- og pressefrihed og har dermed videre rammer, end persondataloven ellers sætter.

Svensk statsminister: Ingen præster skal have lov til at sige nej til at vie homoseksuelle

Regeringsudspillet bygger på anbefalinger fra den såkaldte Mediegrundlagskomité, som præsenterede sin rapport i september sidste år.

Forbuddet mod de nævnte personfølsomme oplysninger skal skrives ind Sveriges trykkefrihedsgrundlov – som også omfatter trykte medier – og i ytringsfrihedsgrundloven, som omfatter blandt andet TV, radio, websteder og databaser.

Journalister og traditionelle medier skal dog ikke være omfattet af de nye begrænsninger, understreger den svenske regering.

Alligevel frygter det svenske journalistforbund, at forslaget vil indskrænke traditionelle mediers ytrings- og pressefrihed, fordi det kan være uklart, hvad der udgør et »traditionelt« medie, skriver journalistforbundet i et høringssvar.

»Journalistforbundet ser en risiko for, at forslagene vil være problematiske at gennemføre, når det skal afgøres, om en oplysningssamling er inden for rammen af en traditionel medievirksomhed. I dag findes for eksempel medier, som i høj gad bruger digitale værktøjer i sin rapportering, og det er ikke sikkert, at de udgør en traditionel medievirksomhed,« skriver forbundet.

Samtidig kritiseres grundlovsændringerne for at udgøre en »stor begrænsning af trykke- og ytringsfriheden«, og journalistforbundet afviser derfor at støtte forslaget.

Landsretten i Skåne og Blekinge går endnu længere og kalder forslaget for censur.

Omvendt har Rigsdagens Ombudsmand ingen indvendinger.

Ifølge Dagens Nyheter er en af de hjemmesider, som ikke længere skal have samme grundlovssikrede beskyttelse som aviser og andre nyhedsmedier, den kontroversielle hjemmeside Lexbase.

Lexbase er en database, hvor brugerne kan søge på privatpersoner eller virksomheder, for at se om de er dømt for lovovertrædelser eller har været involveret i en retssag i deres fortid. Oplysningerne indsamles systematisk fra domstole og andre retslige myndigheder og kan blandt andet søges frem på et kort med adresser. 

Den rød-grønne svenske regering begrunder grundlovsændringerne med den teknologiske udvikling og internettets søgemuligheder, hvor man med simple værktøjer kan finde oplysninger om næsten alle borgere.

Omstridt, svensk betjent i ny storm: Ville »tilintetgøre alle de venstreekstreme journalister«

I første omgang har justitsminister Morgan Johansson sendt forslagene videre til det svenske lovråd, som nu skal undersøge om grundlovsændringerne rent faktisk er lovlige.

Først derefter – og efter eventuelle ændringer – fremsætter regeringen de endelige lovforslag for Rigsdagen.

Regeringen lægger dog allerede nu op til, at ændringerne skal træde i kraft 1. januar 2019.

Styrket kamp mod terrorpropaganda: Dansk politi får mulighed for at blokere netsteder

I Danmark vedtog Folketinget før sommeren et lovforslag fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som blandt andet gør det muligt at blokere hjemmesider, hvis politiet mener, at hjemmesiderne bruges til overtrædelser af straffeloven såsom propaganda for terrororganisationer.

Forslaget blev vedtaget med støtte fra VLAK-regeringspartierne, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Bolig
Energioptimer hytten og tjen mere ved et salg
Ved at springe fra et energimærke op til det næste på listen, kan du lægge i omegnen af 50.000 kroner til boligens værdi, lyder det fra Teknologisk Institut. 
Se flere
Gør din computer hurtigere med en simpel oprydning
Er din computer blevet langsommere med tiden, findes der nemme løsninger, som kan komme problemet til livs. Læs computereksperternes råd her. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her