Europa

Vestlig kvinde tog fire-årig søn med til IS og en "tur i helvede": »Jeg begik en monumental fejl«

34-årige kvinde fra Paris flygtede efter at være blevet lokket til Syrien af Islamisk Stat, siger hun.

Gruppemedlemmer fra Islamisk Stat i den syriske by Raqqa. En 34-årig fransk kvinde tilsluttede sig terrorgruppen i byen, inden hun igen flygtede tilbage til Paris med sin fire-årige søn. Foto: AP

Først løj hun for sin mand for at tage deres fire-årige søn med til Islamisk Stat i Syrien, så oplevede hun "et helvede" med trusler om stening og vold, og til sidst tog hun en flugt, der kunne have kostet hende selv og sønnen livet.

Nu taler 34-årige Sophie Kasiki, der holder sit rigtige navn skjult for Islamisk Stat, ud om de begivenheder, der bragte hende fra et almindeligt liv i Paris med mand, barn og job til en måned i terrorgruppen Islamisk Stats højborg, Raqqa, i Syrien.

Det sker i den engelske avis The Guardian samt i bogen "Dans la nuit de Daech".

»Jeg vil altid have det dårligt over, at jeg tog min søn med ind i det mareridt - så dårligt, at jeg ofte er helt lammet af skyld,« siger hun til The Guardian og slår fast:

»Nu vil jeg forhindre andre i at blive trukket ind i det rædsel. Hvad kan jeg sige? Lad være med at tage af sted,« siger hun

Sophie Kasikis historie fra mødet med Islamisk Stat fortælles i bogen "Dans la nuit de Daech".

Sophie Kasiki er født i DR Congo, men flyttede til Paris for at bo hos sin ældre søster, da hun mistede sin mor som ni-årig. Her mødte hun gennem sit arbejde som medhjælper for flygtningefamilier i Paris' forstæder tre yngre muslimske mænd. De var medvirkende til, at hun konverterede til islam uden at fortælle det til sin mand.

I september 2014 rejste de tre mænd til Syrien, men holdt kontakten til Sophie Kasiki. Gennem kontakten overtalte de Sophie Kasiki til at komme til "paradiset" i Raqqa, og den 20. februar 2015 drog hun af sted med sin søn på det, hun havde fortalt sin mand var en arbejdstur, men i virkeligheden var en rute over Tyrkiet og ind til Syrien.

Her blev hun modtaget i Raqqa, hvor hun og hendes søn blev installeret i en forladt lejlighed, mens hun bl.a. blev forbudt at gå ud alene samt bedt om at tildække sig fuldstændigt. Samtidig afleverede hun sit pas og lovede at begrænse sin kontakt til familien i Frankrig.

Hun arbejdede på et lokalt hospital, mens hun oplevede et hierarki i byen, som var domineret af udenlandske krigere. Efter ti dage besluttede hun sig for at rejse hjem, bl.a. på grund af hendes mands desperate opfordringer til hende.

Det blev imidlertid afvist af indbyggerne i byen, først gennem undskyldninger, siden med hårde trusler om at dræbe eller stene hende, siger Sophie Kasiki.

»Jeg så på min søn og vidste, at jeg havde begået en monumental fejl, den værste i mit liv. Jeg vidste, at jeg måtte være stærk og gøre alt for at få ham ud derfra,« siger hun.

Til sidst lykkedes det hende at flygte med hjælp fra bl.a. en lokal familie, der skjulte hende, samt en risikabel tur med motorcykel over den tyrkiske grænse.

Nu er hun tilbage i Paris, hvor hun efter hjemkomsten sad to måneder i fængsel og ikke måtte have kontakt til sin familie. Nu kan hun bl.a. se frem til en sigtelse for kidnapning af sit barn, mens hendes mand har tilgivet hende, fortæller hun.

Hun mener, at hun er blevet hjernevasket af folk, der vidste, at hun var "sårbar, usikker og naiv".

Omkring 220 franske kvinder menes at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Irak og Syrien, ifølge de franske myndigheder. En tredjedel er angiveligt konvertitter.

Ifølge Center for Terroranalyse, CTA, er op mod 10 pct. af mindst 125 danskere, der har tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien eller Irak siden 2012, kvinder.

Østjyske pas-sager skal for retten

Den britiske tænketank Institute for Strategic Dialogue (ISD) vurderer samtidig, at 550 vestlige kvinder, typisk unge, er rejst af sted for at tilslutte sig Islamisk Stat de seneste fire år.

Det er en stigende tendens, at kvinder fra vesten tilslutter sig Islamisk Stat, bl.a. i Danmark.

Før sommeren 2014 var der 8 pct. kvinder blandt de danskere, der rejste til Syrien og Irak for første gang, ifølge PET. Den andel er siden steget til 24 pct., efter Islamisk Stat har udråbt etableringen af et kalifat i bl.a. byen Raqqa.

Også i Frankrig er andelen af kvinder, der rejser til Syrien eller Irak steget, skriver The Guardian. For to år var 10 pct. af de udrejsende franskmænd til Islamisk Stat kvinder, mens andelen i dag er 35 pct.

De fleste kvinder følger eller rejser ned til en kæreste eller ægtefælle, lyder vurderingen, mens en anden stor andel rejser af sted for at finde en kæreste eller ægtefælle.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her