Tre sager om aktiv dødshjælp i Holland bliver kulegravet
Debatten om aktiv dødshjælp er blusset op i landet, hvor lovgivningen fra 2002 på ny er sat under lup.
I begyndelsen af juni gik en historie om en 17-årig hollandsk pige, der fik aktiv dødshjælp efter flere voldtægter, verden rundt. Historien viste sig ikke at være sand, men nu har sagen fået debatten om aktiv dødshjælp til at blusse op på ny.
En rapport fra Den Regionale Komité for Aktiv Dødshjælp i Holland, der undersøger hver enkelt sag om aktiv dødshjælp i landet - bekræfter, at tre sager fra 2017 og 2018 vil blive undersøgt for lovbrud af hollandske anklagere.
Det skriver The Guardian.
I 2002 indførte Holland en lov, der giver borgere ret til aktiv dødshjælp, »når en patient oplever ubærlige lidelser uden udsigt til forbedringer«. Patienten skal selv bede om aktiv dødshjælp. Personer ned til 12 år må modtage aktiv dødshjælp, men kun med sine forældres samtykke. 16-17 årige må gerne bede om aktiv dødshjælp, men forældrene skal have modtaget information om det.
Loven kræver også, at der skal være en second opinion - altså en anden læges vurdering - i alle sager.
I den ene af de tre sager, er spørgsmålet om der har manglet en second opinion, da en ældre kvinde med lungekræft og depression fik hjælp til aktiv dødshjælp af sin læge uden en andre læger blev hørt.
De to andre sager drejer sig om en kvinde i 60’erne med Alzheimers, der ifølge en uafhængig konsulent, ikke led nok til at modtage aktiv dødshjælp, samt en kvinde i 80’erne, som led af slidgigt, men nægtede behandling, og kun ønskede dødshjælp.
Tragisk skæbne
Den 17-årige pige, der på tragisk vis har fået diskussionen i Holland til at rulle, hed Noa Pothoven. Som barn blev hun i tre uafhængige tilfælde voldtaget, hvilket førte til depression, PTSD og anoreksi.
Fejlagtigt kom flere medier til at skrive, at Pothoven døde som følge af aktiv dødshjælp, men efter et interview med det amerikanske medie CNN, fortalte pigens forældre, at hun døde fordi hun var stoppet med at drikke og spise.
Pothoven havde forinden været i kontakt med en klinik, der afviste at hjælpe hende med dødshjælp.
»Lovgivningen omhandlende aktiv dødshjælp er konstant til debat, og de individuelle sager er særdeles komplicerede,« fortæller Axel Dees, der er talsmand for det hollandske sundhedsministerium til The Guardian.
Det hollandske sundhedsministerium har netop offentliggjort en kampagne, der skal opfordre folk til at tænke over, hvordan de gå fra denne jord.