Annonce
Europa

Det første barn i Storbritannien er blevet diagnosticeret med computerspilsafhængighed

WHO har anerkendt computerspilsafhængighed som en psykisk diagnose, og det kan få betydning for, hvordan vi ser på problemet i Danmark, lyder det.

Storbritannien anerkender computerspilsafhængighed som en psykisk lidelse. Foto: Jacob Ehrbahn/Arkivfoto

I Storbritannien har NHS, som er den britiske sundhedsmyndighed, for første gang diagnosticeret en person med computerspilsafhængighed. Det skriver The Telegraph.

Der er tale om en 15-årige dreng fra London, der ikke har været i skole i over et år, efter at han er blevet afhængig af at spille computerspil på internettet, og nu har han så meget angst, at han ikke tør gå uden for en dør.

Moren til den 15-årige, Kendal Parmar, har i over tre år kæmpet for at få anerkendt sin søns lidelse af NHS, og det er derfor et stort gennembrud for hende, at det sker nu, skriver den engelske avis.

Anerkendelsen kommer samtidigt med, at verdenssundhedsorganisationen, WHO, ligeledes har klassificeret afhængighed til computerspil, som en psykisk lidelse.

Computerspil er unges ventil i en voldelig verden

»Adfærden er af tilstrækkelig alvorlighed til, at det resulterer i markant svækkelse i personlig, familiær, social samt andre vigtige områder. Adfærden kan enten være løbende, episodisk eller tilbagevendende,« skriver WHO i sin definition.

I Danmark er computerspilsafhængighed ikke anerkendt som en officiel diagnose, og det betyder, at man ikke kan få hjælp med sin computerspilsafhængighed, selvom der er stor efterspørgsel på behandling ifølge Michael Bay Jørsel, der er centerleder og initiativtager til ludomanibehandling i Danmark.

»Det er ikke en diagnose, vi kender i Danmark, og det betyder også, at vi ikke kan hjælpe de mange forældre, som kontakter os, og som er urolige for deres børn,« siger han.

Som det er i dag hjælper Center for Ludomani kun personer over 18 år, der spiller om penge, men centret vil gerne hjælpe, hvis politikerne er klar til at støtte et nyt behandlingstilbud til computerspilsafhængige unge, fortæller Jørsel, der gerne vil have problemets omfang undersøgt.

»Der er nogen unge, som angivelig har problemer med computerspil. Hvor mange der måtte have problemer vides ikke, da der ikke er nogen, som har lavet undersøgelser omkring det,« siger han.

Jørsel henviser til, at der stor uenighed blandt forskere om, hvorvidt computerspilsafhængighed er farligt.

Center for Ludomani har forsøgt at få fondsmidler til et toårigt projekt, hvor unge og deres forældre kan få hjælp med computerspilsafhængighed, men det er endnu ikke lykkedes af skaffe støtte til projektet.

Centerlederen vurderer dog, at WHO’s anerkendelse af computerspilsafhængighed på sigt vil smitte af på Danmark, og det på en eller anden måde vil influere, hvordan man ser på computerspilsafhængighed herhjemme.  

Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Om at leve som psykisk syg
Bernd Bachmann
Livet som psykisk syg er besværligt og kan til tider være ulideligt frustrerende. Det er på tide, at regeringen tager problemet seriøst og får psykiatrien på finansloven.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her