Muslimer frygter for følgerne efter bombeangrebene i Sri Lanka
Bombeangrebene i Sri Lanka har øget spændingerne mellem Sri Lankas etniske grupper. Mange muslimer er bange for følgerne.
Der var i forvejen spændinger nogle steder mellem muslimer på Sri Lanka og andre etniske grupper, men søndagens terrorangreb har sat situationen på spidsen.
Reuters beretter onsdag, at som minimum flere hundrede pakistanske ahmadi-muslimer i panik er flygtet fra etnisk blandede kvarterer til nye steder i landet.
Det er frygt for at blive genstand for andre etniske gruppers vrede, der driver flugten, efter det er slået fast, at det var islamiske terrorister, der stod bag de omfattende bombeangreb, som har kostet over 350 mennesker livet - heriblandt tre danske børn.
»På grund af eksplosionerne har de lokale sri lankanere angrebet vores huse, og ahmadi-samfundet sørger nu for, at vi kan komme sikkert væk. Lige nu ved vi ikke, hvor vi vil tage hen,« fortæller muslimen Adnan Ali til Reuters om situationen.
En anden lokal muslim har ikke selv truffet valget om at drage væk.
»De slår os, og selv vores udlejer vil ikke lade os bo her. Hun siger, vi skal tage væk: "Tag hvorhen I vil, men I kan ikke bo her",« fortæller kvinden Farah Jameel til Reuters.
På den anden side af situationen står både kristne, der blev særligt ramt i kraft af angrebene rettet mod kirker, samt det store flertal af buddhister i Sri Lanka.
Endnu er vreden ikke mundet ud i store uroligheder, men New York Times beretter, at vreden lurer.
»Når én væggelus bider, har du lyst til at dræbe dem alle for det. Sådan er det i Sri Lanka lige nu,« lød det fra den 56-årige buddhistiske kvinde K.S. Manike, som den amerikanske avis tirsdag snakkede med ved en af mange begravelser af angrebets ofre.
Eksisterende disharmoni mellem muslimer og buddhister kom til syne i starten af april, da en gruppe på flere hundrede buddhistiske mænd vandaliserede flere butikker og boliger ejet af muslimer i provinsen Kandy.
I den nye situation efter bombeangrebene prøver flere muslimer i Sri Lanka at finde ud af, hvordan de skal agere.
Nord for hovedstaden Colombo, i Negombo, blev over 100 dræbt i St. Sebastians Kirke i den dødeligste af søndagens eksplosioner. I byen har folk fra den lokale stormoske siden angrebet doneret blod, leveret ris til et hospital og henvendt sig med tilbud om hjælp til præster i byen.
Samtidig har man rådet muslimer i byen til at holde sig indendøre og i hvert fald at holde sig på afstand af begravelserne i byen.
»Vi vil gøre alt for at hjælpe. Vi er i smerte. Vi siger, at bombemændene skal straffes hårdt for hvad de har gjort. Det er et angreb på menneskeheden,« siger M.A.M. Rammez, talsmand for moskeen, til New York Times.