Annonce
Asien

Trump har sagt ja til topmøde med Nordkoreas leder senest i maj

Imens lover Nordkorea ikke at gennemføre nye missiltest.

En sydkoreansk mand ser på en tv-skærm, som viser Nordkoreas leder Kim Jong-un og USA's præsident Donald Trump. Nu skal de to mødes. Foto: AP/Ahn Young-joon

SAN FRANCISCO - Nordkoreas leder Kim Jong-un har inviteret USA’s præsident Donald Trump til et topmøde for at forhandle, og Trump har takket ja til at mødes inden maj.

Det oplyste Sydkoreas nationale sikkerhedsrådgiver, Chung Eui-yong, sent torsdag amerikansk tid ved en kort og ekstraordinær pressebriefing foran Det Hvide Hus, hvilket præsidenten talskvinde, Sarah Sanders senere bekræftede.

»Vi ser frem til en atomafrustning i Nordkorea. I mellemtiden må alle sanktioner og det markante pres opretholdes,« tilføjede Sanders i en meddelelse.

Eui-yong, som ledte den sydkoreanske delegation, der tidligere på ugen var Pyongyang, havde forinden personligt leveret invitationen fra Kim Jong-un til den amerikanske præsident og samtidig ham om udviklingen i forhandlingerne.

Eui-yong viderebragte også en melding fra den nordkoreanske leder om, at han er »ivrig efter at mødes med Trump så snart som muligt.« Jong-un har ligeledes gjort det klart, at han ikke vil gennemføre nye atom- og missiltest, mens disse forhandlinger står på.

Japan hylder diplomatisk tøvejr mellem USA og Nordkorea

Heller ikke når USA og Sydkorea i næste måned gennemfører en planlagt, fælles militærøvelse i Sydkorea, sagde Eui-yong. Nordkorea har tidligere taget sådanne øvelser som en provokation og brugt dem som anledning til at gennemføre nye missiltests.

Sydkoreas nationale sikkerhedschef, Chung Eui-yong, taler til reportere foran Det Hvide Hus. Foto: AP/Andrew Harnik

Der er tale om et muligt gennembrud efter et år, hvor fronterne har været trukket hårdt som følge af en stribe af testaffyringer af langdistancemissiler fra nordkoreansk side, hvoraf flere havde været i stand til at nå amerikansk fastland.

Sydkorea: Nordkorea ytrer vilje til et atomfrit Korea

Trump udviste tidligere på dagen selv entusiasme over udviklingen. Ifølge CNN stak han til alle de tilstedeværendes overraskelse hovedet ind i presserummet i Det Hvide Hus og afslørede, at der var en stor nyhed på vej fra Sydkorea.

I tweet tilføjede Trump senere, at Kim Jong-un i forhandlingerne med Sydkorea selv har talt om »atomafrusning. Ikke bare en fastfrysning,« skrev Trump.

Tænketank: Trump fortjener ros for historisk møde med Jong-un

Ifølge Det Hvide Hus vil tid og sted for mødet først blive afgjort på et senere tidspunkt. Seoul har dog allerede signaleret, at topmødet planlægges til slutningen af maj.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her